Berta Sándor

Feldarabolás várhat az AMD-re?

Sajtóértesülés alapján a konszern jövője kapcsán felmerülhet a feldarabolás és a bizonyos részlegek kiszervezése is.

A Reuters három névtelen forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az AMD alapvető átszervezés előtt állhat. A társaság már segítséget kért egy tanácsadó cégtől, amelyet elsősorban azzal bízott meg, hogy értékelje ki a lehetséges opciókat és a különböző forgatókönyvet, például a feldarabolást vagy bizonyos részlegek kiszervezését. Azonban mindez jelenleg csupán felmerült lehetőség, konkrét döntés az ügyben még nem született.

Az egyik lehetséges forgatókönyv már régebben szóba került, de akkor a döntéshozók elvetették. A lényege, hogy szétválasztanák a grafikus chipek és a licencek részlegét a szerverüzletágtól. Az elképzelést most újra felvetette Lisa Su, az AMD vezérigazgatója, azért, hogy a menedzsment újra megvizsgálja ezt az opciót is. Bármilyen döntés is születik végül, az elsődleges cél az, hogy az AMD ismét felzárkózzon az Intel mögé és újra versenyképes alternatívát jelentsen a processzorpiacon. A cég az elmúlt években többnyire veszteséges volt és a bevételei is folyamatosan csökkentek. Mindez elsősorban a processzorrészleg gyenge eredményeinek köszönhető.

Az AMD többek között a grafikus chipek eladásaiban reménykedhet, mert azon a piacon viszonylag kiegyenlített versenyt folytat a konkurens nVidiával. Időközben Sarah Youngbauer, az AMD egyik szóvivője rámutatott, hogy általában nem kommentálnak ilyen híreket, most azonban kivételt tett. Közölte, hogy nem létezik ilyen jellegű projekt a konszernnél. Továbbra is azt a hosszú távú stratégiájukat követik, amelyet májusban felvázoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #8
    Kamu hír
    szokásos Fury ellenes dömping
  • Kotomicuki #7
    Pont azért vannak ilyen trágya helyzetben, mert az ATi-t megvették - és ez biztosította a túlélésüket, amúgy már csak a RAMDISK szintjén állnának, azzal a különbséggel, hogy az AMD-nek legalább saját találmánya (64 bites utasításkészlet - enélkül a zintel uú elüldözte volna a piacról, mint ahogy a többivel tette) az amiért perelne - , ezért tudnak egységes egész koncepciókkal előállni - a CPU részleg hiánya nagyon hátráltatta az nVidiát a piacon maradásban - így kötve hiszem, hogy a feldarabolás volna a megoldás a bajaikra - amúgy sem akkorák.

    Arról a gyárvezetésről meg megvan a véleményem, ami külső segítséget kér, hogy megtudja, mi folyik az üzemeiben és ott mit is csinálnak - jó, az utóbbi 200 évben már nem egy példa volt arra, hogy a szar felkerült a polcra...

    A zintel is megindult - meg kellett neki, mert annyira elkényelmesedtek, hogy már a jöttment ARM is a sarkukban van (az AMD-t meg a gyártástechnológiája tartja folyamatosan rabláncon) - az "AMD-féle" úton - teheti, hiszen "hivatalos" hozzáférése van mind az nV, mint az AMD GPU technológiáihoz - , a kérdés csupán az, hogy ki tart-e addig az AMD, amíg beérik ennek gyümölcse és általánosan elfogadott ipari szabvánnyá válnak az elképzelései - és egy ütős Zen is nagy kéne nekik...
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.06.23. 07:37:33
  • Kryon #6
    Ha hozzáférnének olyan fejlett gyártástechnológiához, mint az Intel, akkor simán hoznák azt a szintet. Így sincsenek azért annyira lemaradva, csak a csúcskategóriában. Oda meg majd jön a "Zen" jövőre.
  • Inquisitor #5
    Mondjuk P4 korszakban nem csak alternatíva volt, de éppen pont versenyképes is volt a procijuk, csak elkanászodtak az X2 procik idején.
  • Inquisitor #4
    "Sajtóértesülés alapján ..."
    Értsd konkurencia által fű alatt terjesztett egy hetes, de napokkal ezelőtt hivatalosan cáfolt pletyka. Reuters mikor lett ennyire bulvár?
  • ugh #3
    A gpuik jatekra jok mert olcsok egesz hasznalhato teljjesitmennyel.
    A cpuk meg kulcstartonak kb amik sosem voltak versenykepesek es talan csak a p4-ek idejeben jelentettek igazabol alternativak.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2015.06.22. 22:49:03
  • PeeTeR #2
    telen hasznos
  • flashpointer2 #1
    Viszonylag, főleg ha valaki kazánt akar a gépébe