Berta Sándor

Az AMD nem gyárt majd okostelefonokba CPU-kat

Lisa Su, az AMD alelnöke leszögezte: a konszern a táblagépek és az okostelefonok helyett az APU-i továbbfejlesztésére és a játékszektorra akar összpontosítani.

A menedzser közölte: az erősségeikre akarnak koncentrálni és ezek az APU-k, illetve a grafikus chipek. A játékpiac szintén fontos a számukra. Olyan területeket keresnek, ahol eltávolodhatnak a vetélytársaiktól és a játékszektor kétségkívül ilyen. A mobil eszközök, például a táblák és a hibrid készülékek fontos szerepet játszanak az APU-k tervezésében, de okostelefonokba szánt processzorokat egyelőre egyáltalán nem akarnak kifejleszteni.

Su hozzátette: keresik a lehetőségét annak, hogy folytassák a termékkínálatuk kiépítését. A hagyományos PC-piac erősen változik és számos új dolog felbukkanása figyelhető meg. Ennek ellenére továbbra is az asztali számítógépek piacát tekintik a legfontosabb üzleti szegmensnek, de szeretnék növelni a piaci részesedésüket. A következő öt évben éppen ezért elsősorban az APU-k fejlesztésére összpontosítanak.

Az alelnök szerint az idei év végére már a konszern forgalmának körülbelül 20 százalékát a felhasználók igényeire testre szabott APU-kból befolyó összegek teszik majd ki. Ilyen chipek kerülnek például az Xbox One és a PlayStation 4 játékkonzolokba, továbbá az ipari számítógépekbe. Emellett a jövőben nagyobb figyelmet fognak fordítani az alternatív operációs rendszerekre. Ugyan a Windows 8 kiváló platform, de új lehetőségeket keresnek azért, hogy tovább növekedhessenek. Ezzel kapcsolatban korábban pont Su jelentette be, hogy a jövőben az Androidot és a Chrome OS-t is támogatják majd.

Az már áprilisban kiszivárgott, hogy ARM tervezésű chipeket fog piacra dobni az AMD, de nemrég kiderült: az első ARM-architektúrájú AMD processzor, a Seattle kódnevű SoC szerverekbe kerül. Andrew Muscat, a cég nagy-britanniai üzletfejlesztési menedzsere szerint a jelenleg rendkívül nagy népszerűségnek örvendő táblagépek nem számíthatnak komoly jövőbeli sikerekre. 2-3 éven belül előtérbe kerülhetnek a hibrid készülékek, amelyek egyesítik a táblák és a notebookok pozitív tulajdonságait. A társaság kénytelen mielőbb lépni, hiszen a processzorpiacon már a Qualcomm és a Samsung is megelőzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #1
    Szabadkoznak, terelnek. Ahelyett , hogy azt mondanák
    Nagyon szívesen belépnénk az arm cpu piacra right now, csak alig van pénzünk emiatt 1-2 évet csúszunk ezzel, reméljük kibírja addig a cég az összeomló x86 piacon.