Berta Sándor

Az AMD APU-jára fog épülni az új Xbox is

A Microsoft úgy döntött, hogy azért, hogy alacsonyan tartsa a következő konzolja költségeit, az AMD APU-ját fogja beépíteni következő generációs konzoljába. Az új modell várhatóan a Jaguar kódnevű processzormagokra és Radeon grafikus chipre épül majd.

Amennyiben a Bloomberg értesülései helytállónak bizonyulnak, úgy a Sony PlayStation 4 után a következő generációs Xbox készülékekbe is az AMD System-on-Chipjei kerülnek. Az új APU specifikációi egyelőre még nem ismertek, ám a PS4-be beépített egység alapján valószínűnek tűnik, hogy a CPU négy vagy nyolc darab Jaguar magból fog állni, míg a grafikus egysége egy Radeon-processzor lesz. Mindez azt jelentené, hogy az új Xbox nem lenne kompatibilis a régebbi XBox 360-ra kiadott játékokkal, hiszen a Microsoft ezzel a lépéssel búcsút intene az eddigi PowerPC architektúrának.

Paul Thurrott szakértő és blogger egy szerint az új konzol neve egyszerűen Xbox lesz, 300, illetve 500 dollárba fog kerülni kapacitástól függően, és május 21-én mutatja majd be a redmondi óriáscég. (Az eredeti határidő április 24 volt.) Ezzel párhuzamosan a társaság az Xbox 360 árát 99 dollárra csökkenti majd. Thurrott hozzátette, hogy a Microsoft elvetette azokat a terveket, amelyek egy optikai meghajtó nélküli készülék piacra dobásáról szóltak, így az új Xbox a letöltések mellett a Blu-ray lemezekre fog építeni.

A Microsoft fel fog építeni egy új online TV-szolgáltatást, amely a jövőben minden platformra elérhető lesz. A vállalat első lépésként eladta az Ericcsonnak mostani Mediaroom részlegét, amelynek világszerte több mint 400 munkatársa van, és megkezdi a tárgyalásokat a filmstúdiókkal, a zenei kiadókkal, a producerekkel, a tartalomszolgáltatókkal és a kábeltelevíziós hálózatok üzemeltetőivel azért, hogy mielőbb el tudja indítani az új Xbox TV-szolgáltatást.

2012 elején még az szivárgott ki, hogy az Xbox 360 utódjának számító termék egy PowerPC processzorra és egy módosított Radeon HD 6000-es grafikus chipből álló System-on-Chipre fog épülni. Ugyanakkor az már tavaly kiderült, hogy az Xbox egységes platformmá válhat. A cél az, hogy a konzol ne csak játékok futtatására legyenek alkalmas, hanem multimédiás központként is működjön. Az AMD azután lett befutó a PlayStation 4 esetében, hogy az Nvidia bejelentette: ahelyett, hogy a Sony és a Microsoft számára készítene chipeket, inkább a saját projektjeire akar koncentrálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #34
    No ez akkor már valami, hogy tizenhuszon év után le tudtak emulálni egy manapság nullának számító hardvert. (Ezért nem értem, honnan a kincstári optimizmusa többeknek - API emulációtól elkezdve...)
  • zola2000 #33
    "Ps2 EMU-ból van már rendesen
    működő?"

    A Pcsx2 már régóta jo, a dragon quest 8at már majdnem végigvittem vele, de a ps2 játékok nagy része jól fut a laptopomon (4esre állított speedhackel), csak az olyan "durvább" ps2 játékok lassúak mint a grand turismo, mgs3, de erősebb gépen azok is jók lennének.
  • narumon #32
    Azért az Xbox1-ből is eladtak durván 40 milliót, játékból hozzá meg párszáz milliót, de nyilván nem érdekelt senkit.... (szerinted)
    Ps2 EMU-ból van már rendesen működő? Mert 3-4 évvel ezelőtt még az sem volt, tehát azt sem tudták megoldani.
  • narumon #31
    "mi ezen a hihetetlen? Ugyan azt az APU-t meg lehet venni... innentől csak törni kell."

    Még egyszer kérem a forrást, mert az előbb sem írtál. Hol lehet megvenni ugyanazt az APU-t pc-be? (Én másoltam egy ennek ellentétes állítást). Utána még mindig ott van az eltérő API használat - erre sem írtál semmit. Azt tudod, hogy teljesen más rendszerről beszélünk (még ha az APU meg is egyezne - de tudomásom szerint nem fog)? Egy linux játékot sem tudsz Win alatt futtatni, nemhogy egy Sony API-val készültet...
  • zola2000 #30
    " milyen arm
    alapú kézikonzol? "

    Nintendo ds. Írtam hogyha számítana a hasonló hardver, akkor fényévekkel jobban - gyorsabban kellene futnia szintén armes telefonon mint a ps1-n64 emulátornak, aztán lassabb.

    meg nem hinném hogy tényleg senkit sem érdekelt volna pcn az hogyha lett volna az xbox1 korában xbox1 emulátor, akkor előbb tudott volna gtazni, fablezni, halo2zni, illetve lehet hogy téged nem érdekel a dead or alive 3, xtreme 1, ninja gaiden 1, forza 1, project Gotham racing stb pcn, de másokat biztos érdekelt volna. Nem értek az emulátor íráshoz, mert csak használok, de szerintem 99 százalék hogy a ps4 idejében nem lehet ps4 játékokat játszani pcn.
  • sanyicks #29
    Én meg mondom, a modchip nem egyenlő a töréssel, azon kívül még emulálni kell jópár apróságot(például a pc-s gpukban nem létező utasításokat... és ilyen volt az xbox1 gpujában), csak erre senki sem vette a fáradtságot, mert senkit sem érdekeltek az xbox 1-es játékok... Értsd meg, én sem töltöttem volna egy percet sem az életemből azzal hogy egy xboxos játékot futtassak pc-n, és ezzel úgy látszik nem voltam egyedül...
    PS1 és PS2-re volt igény, azokra készült is emuláltor, pedig fényévekkel távolabb áll az egész gép a pc-től mint egy xbox1 a pc-től.

    "Mondom: arm alapú kézikonzolokat sem lehet natívan futtatni arm alapú telefonon csak emulálni." milyen arm alapú kézikonzol? Egyébként ha különbözik az os azt is emulálni kell, mert tudod a programok elég régóta nem közvetlenül nyúlkálnak a hardverhez, hanem az os apijain keresztül... Csak os-t emulálni is sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Lásd wine.
  • zola2000 #28
    Az xbox 1 simán meg volt törve volt modchip meg ilyenek, anno a halo 1-2, fable 1, előbb volt xbox 1re mint gépre + jopár xbox exkluzív játék volt, illetve olyan játékok amik xbox 1 mellett ps2n+gamecuben voltak csak pcn nem, ha olyan egyszerű lett volna xbox 1 játékokat pcn natívan futtatni mint írjátok, akkor simán megoldották volna.

    Mondom: arm alapú kézikonzolokat sem lehet natívan futtatni arm alapú telefonon csak emulálni.
  • sanyicks #27
    persze hogy nem fog sikerülni, mert senki sem törte meg. Meg sem próbálták igazán, ugyan is az xbox1-es játékok után senki nem érdeklődött soha... Fele fos volt másik fele meg multiplatform, és alig jött ki rá játék.
    PS2 pl tök más volt mint a pc, még is készült rá emulátor, pedig az pár nagyságrenddel nehezebb...
  • zola2000 #26
    Szerintem ha a sony nem akarja, akkor nem fog ps4 játék pcn futni, és szerintem nem valószínű hogy azt akarná, ha csak nem kér valami licencdíjat az amdtöl a cuccért vagy ilyesmi...
  • zola2000 #25
    Próbálj meg xbox 1 játékot is akár pcn futtatni! nem fog sikerülni, pedig az is csak egy módosított pentium 3 tuningolt geforce3al.

    (narumon a #20ban xbox 1re gondolt 360 helyett szerintem)