Komoly hiányosságok vannak az elektronikai hulladékok kezelésében
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én már két generációnyi VIDEOTON tv-t (80-as évekbeli faházas és 90-es évekbeli műanyag házas katódsugárcsövesek) adtam le a Mediamarktban úgy, hogy semmit nem vettem. Vittem már oda működőképes, de tényleg meghaladott számítógép-alkatrészt is. Ezeket eleinte szerettem volna lepasszolni számítógép-bontóknak, csak mindig azt a választ kaptam, nekik nem kell (igaz, megkérdeztem, ajánlanak-e érte valamit, de ha azt mondják, hogy 500 Ft, lehet, hogy akkor is leadtam volna). Próbálok mindent szelektíven gyűjteni, de van, ami tényleg kifog az emberen: hungarocell nem megy simán a műanyagba, régi CD/DVD/magnókazetta szintén nem. Ja meg vegyi anyagok (festékek, higítók, stb.) esetében is el kell menni hulladékudvarokba és ott sem ingyen adhatod le sokszor. Nem csodálom, hogy nem motiválják az embereket a szelektív gyűjtésre, pedig vagyonokat jelentene.
Az elektronikai hulladékgyűjtésnek pont az lenne a célja, hogy ne kelljen elcipelni a hipermarketekig, hanem helyben le lehet adni a dolgokat. Amit aztán szakszerűen feldolgoznak, és nem eladnak msoknak! A hipermarketek szelektív szigetén nem tudok leadni monitort, vagy számítógép házat, azaz mindenre sajnos nem megoldás. De kisebb dolgokat én is oda viszek, ha arra van dolgom.
Az elektronikai hulladékot az erre kialakított gyűjtőszigeteken (hipermarketek) és elektronikai áruházakban adom le, semmi ilyesmit a lomtalanításkor, mert kegyetlen, amit művelnek az értékesebb fémek (főleg réz) kitermelése érdekében, ott helyben a lomizók. Egyébként meg a mai napig nem értem, miért nem éri meg ezeket a hulladék elektronikai dolgokat feldolgozni, tényleg rengeteg értékes anyag van bennük.
Tavaly is és idén is vittem vissza elektronikai hulladékot hulladékgyüjtéskor. Tavaly meg sem várták, hogy elmenjek, már a teherautó mellett dekkoló kisebbségivel elboltolta a hulladékaimat a begyűjtő. Idén a kisebbség szintén a teherautó mellett állt, és kivette a kezemből a szatyrot, hogy majd ők szétválogatják. (Kaptak egy halom elemet, meg izzót😊 ). Szóval én hiába akarom megfelelően kezelni az elektronikai hulladékaimat, ha mások ebben megakadájoznak. "Jobban kellene képezni a rendőrséget".
Utoljára szerkesztette: lapaly, 2015.09.02. 13:37:51
Utoljára szerkesztette: lapaly, 2015.09.02. 13:37:51
Mondjuk mit is várjunk egy mennyiség orientált fogyasztói társadalomtól?
A helyzet kialakulásában azért jelntős mértékben az EU is felelős: Az ő dolga lenne a már eleve eldobásra gyártott eszközöket büntetni...
A helyzet kialakulásában azért jelntős mértékben az EU is felelős: Az ő dolga lenne a már eleve eldobásra gyártott eszközöket büntetni...