Berta Sándor

Bangalore - alkalmazással a szemét­gyűjtésért

Az indiai városban külön program segít a szegény szemétgyűjtőknek. Az I got Garbage nevű megoldás lehetővé teszi, hogy az India IT-központjának és a helyi Szilícium-völgynek számító metropoliszban a szemétgyűjtők jobban megtalálhassák, rendszerezhessék és eladhassák a hulladékokat.

Az egyik helyi raktárban nyolc férfi és nő válogatja a szemetet. Külön helyre kerülnek a papírok, a műanyagok, a nagy méretű cipők és más tárgyak. A hely tulajdonosa a 33 éves Mansoor, aki egykor maga is szemétgyűjtőként kezdte és most büszke arra, hogy a munkatársai 72 különböző hulladékkategóriát ismernek. Ma a férfi 10 családnak ad munkát. Minden reggel összeírják és lemérik a beérkező szemétgyűjtő zsákokat, majd az értékeket bejegyzik a táblagépbe, a gyűjtőket pedig kifizetik. Ezután szétválogatják a hulladékot és eladják az újrahasznosítással foglalkozó vállalkozóknak. Havonta 15 tonna szemetet dolgoznak fel. Minden dolgozó egyenruhát visel.


Az üzlet virágzik, ez elsősorban a Mindtree nevű vállalatnak köszönhető, amely több mint 10 000 embert foglalkoztat, közülük 45-en próbálják meg megoldani a város szemétproblémáját, egyúttal pedig igyekeznek javítani a szemétgyűjtők életkörülményein. Satyam Gambir, a Mindtree egyik képviselője közölte, hogy azt szeretnék, hogy a technológia mindenkinek segítsen, függetlenül attól, hogy mit dolgozik.

Eddig naponta közel 4000 tonna hulladék került rendszerezés nélkül a szemétgyűjtő telepekre. Ez drága volt, szennyezte a levegőt és a földet. Mostanra annyiban változott a helyzet, hogy már 800-1000 tonna hulladékot - elsősorban papírt és műanyagot - válogatnak ki előre a szemétgyűjtők. További javulást lehet elérni az olyan telepek segítségével, mint amit Mansoor is üzemeltet. Jelenleg 190 ilyen raktárat építenek ki, később továbbiakat is kialakítanak majd. Ezekben minden beérkező hulladékot feljegyeznek az I got Garbage nevű alkalmazás segítségével és szintén ez a program segít abban is, hogy a lakosok jelezhessék, ha elszállítandó szemetük van.


Nalini Shekar, a Hasiru Dala nevű civil szervezet társalapítója szerint az I Got Garbage jelentheti a jövőt, ugyanis a szoftver optimalizálja a teljes folyamatot és lehetővé teszi, hogy a szemétgyűjtők professzionális szintre emeljék a munkájukat. Ők segítenek a felhasználók képzésében. Fontos volt, hogy az alkalmazás minél egyszerűbb legyen és sok szimbólumot tartalmazzon, mivel sok gyűjtő szinte teljesen analfabéta. A projekt sikeres, egyre több gyűjtő és munkatárs használ tabletet.

Gambir szerint a megoldás előnye, hogy eddig többnyire egyes cégek vagy gyűjtők vitték el a meghatározott helyekről a hulladékokat. Kezd megváltozni a lakosság hozzáállása is a kérdéshez, ebben pedig segít a miniszterelnök tiszta Indiáért meghirdetett kampánya, amely a Swachh Bharat nevet viseli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!