Berta Sándor

Ghána - élet a szeméttelep árnyékában

Európa elektronikai hulladéka elsősorban Afrikába, ezen belül is Ghánába kerül, ahol számos család él az illegális szemétgyűjtő helyek közvetlen közelében.

A 45 éves Johnson Amenume és a 14 éves fia, Kingsley elektronikai hulladékhegyet válogatnak szét a puszta kezükkel. Néhány nagyobb méretű kővel törik szét a televíziókat. Mellettük kábelek füstölnek és olvadoznak. A tüzet Amenume gyújtotta, azért, hogy elégesse a műanyag alkatrészeket. A füst és a szag nem zavarja apát és fiát, folytatják a tevékenységüket. A telep helyszíne Agbogbloshie, a ghánai főváros, Accra egyik nyomornegyede. Minden évben ötmillió használt készülék kerül erre a gyűjtőhelyre. A kiindulási helyek Európa, az Amerikai Egyesült Államok és Kína. Agbogbloshie lakói - az egészségük és az életük kockáztatásával - igyekeznek megszerezni a hulladékból az értékes anyagokat (rezet, alumíniumot, vasat). A 35 millió ghánai körülbelül egynegyede él a létminimum alatt, közülük 40 000 család lakik az Agbogbloshie területén található viskókban.


Amenume elmondta, hogy öt évvel ezelőtt őrként dolgozott, de elveszítette az állását. Ez az egyetlen lehetősége, hogy eltartsa a családját. A fia abbahagyta az iskolát, hogy segítsen neki a nehéz és veszélyes munkában. Tudják, hogy a füsttől megbetegedhetnek, de ha abbahagyják a munkát, akkor nem lesz mit enniük. A kábelek és más műanyagok elégetésével rákkeltő, az agy és az idegrendszer működését veszélyeztető anyagok szabadulnak ki. John Essel orvos, egy olyan klinikán dolgozik, amely csupán két utcányira van Agbogbloshie határától. Minden nap vannak olyan betegei, akik a szeméttelepen dolgoznak. Pácienseinek bőrkiütései és ágyékfájdalmai vannak, valamint álmatlanságban és kimerültségben szenvednek, de szív- és érrendszeri betegségek is előfordulnak.

Az önkéntesek 100 kilogramm nyersanyagért körülbelül átszámítva 18 eurót kapnak. A 18 éves Kofi Adu közölte, hogy egy jó napon akár kb. 10 eurót is összeszedhet. Ő két évvel ezelőtt hagyta ott az iskolát, hogy támogathassa a beteg édesanyját. Ghána helyzetét súlyosbítja, hogy nincs olyan törvény, amely megtiltaná az elektronikai hulladék lerakását az ország területén, ezért is népszerű célpont az afrikai állam. A rakományok adományként vagy használt termékekként megjelölve érkeznek az országba. Adiku Heloo környezetvédelmi miniszterhelyettes az év végéig elfogadna egy az elektronikai hulladék importtilalmáról szóló jogszabályt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #14
    A szeginy fémbül is kinyeri a zokszigane-t.. küldök ezeknek a szerencsétlen embereknek néhány régi alaplapot utánvéttel.. meg néhány iPhone gyártási hulladékot.
  • chuky123 #13
    Recycling matadorok
  • jackoneill90 #12
    ez így van jól. nagyon helyes, hogy oda kerül a sok hulladék ahol amúgy is sok más hulladéktípus van.
  • TomecK #11
    A C típusú lakosságot esetleg, nem lehetne adományként feladni nekik? Biztos vagyok benne, hogy nagyon segítőkészek lennének a szemétszortírozásban.
  • Angel5 #10
    Legideálisabb lakó hely lenne az itteni C-tipusu lakosság számára :)
  • Tinman #9
    Nálunk csak 1 millió felesleg van... elvégre annyi a munkanélküliek száma ;-)
  • Qlimax #8
    Úton dél felé megállhatnának felénk is, guberálnék egy kicsit én is. Bár én nem a megélhetés miatt, hanem inkább a régi értékek megóvása érdekében...
  • qrd0xQSt2rdvnu #7
    Ja, és mi az új ebben a cikkben? Az, hogy végre törvényt akarnak ellene hozni, vagy még az se? Ez a téma már évek óta ismert, több tévécsatorna is csinált róla dokumentumfilmet.
  • qrd0xQSt2rdvnu #6
    Röhej (vagy inkább nagyon elkeserítő), hogy napi 4-5 ezer Ft-nak megfelelő összegért mindent képesek tönkretenni.
    Ezeknek a használt elektronikai cuccoknak és hulladékoknak egy hatalmas telepre kellene kerülnie, ahol szakszerűen szétválogatnák, bezúznák, megolvasztanák, szeparálnák és ki tudja még mit csinálnának, hogy a lehető legnagyobb részéből újra nyersanyag legyen.
  • ugh #5
    Ez egy hulyeseg cukorberginek van igaza szellesavu internetet mindenkinek.
    Akkor a szemettelpre se kene kimenniuk csak egy fos facebbokos jatekban klikkelgetni a szemetre aztan elkuldeni maguknak emailbe.....