Berta Sándor

A Facebook számára a virtuális valóság a következő lépés

Mark Zuckerberg nyomatékosította, hogy mennyire fontos cégének a virtuális valóság.

A közösségi portál alapítója kijelentette, hogy a virtuális valóság lehet a következő lépés a társaság számára. Az emberek minél több dolgot meg akarnak majd osztani másokkal, nem csupán azt, amit tesznek, hanem még azt is, ami a fejükben van. Szerinte szeretnének mélyebb interakciókba kerülni más felhasználókkal, ekkor léphetne be a képbe a virtuális valóság.

10 évvel ezelőtt az élmények megosztása még szövegek segítségével történt volna, napjainkban már digitális fényképek és videók bevonásával. Mindez egyre tovább fejlődik és egy idő után az emberek már a 3D-tapasztalatokat is megosztanának egymással. Amennyiben a vállalatnak már most is lenne egy virtuális valóság platformja, úgy az interakciók másképp néznének ki. A felhasználók virtuálisan találkozhatnának azokkal, akikkel kapcsolatba akarnának lépni, azaz a 3D-tartalmak megosztása is ésszerűbb lenne. A virtuális térben sokkal több lehetőség van annál, mint amit jelenleg valaki megtehet a közösségi oldalon.

Ismert, hogy a Facebook virtuális valóság filmek készítését tenné lehetővé, és elsősorban a szoftverfejlesztést és a virtuális valóság projektjeit erősítené. Zuckerberg szerint az okostelefonokat körülbelül 10-15 éven belül virtuális valóság készülékek fogják kiváltani, amelyek sokkal jobban integrálódnak a mindennapjainkba és természetesebb kezelést, illetve kommunikációt tesznek lehetővé. A konszern virtuális valóság alkalmazásokon is dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #15
    Az a gáz, hogy úgy teszünk, mintha kitalált volna valamit. Ő meg el is hiszi ezt. A közösségi oldalak, mint az iwiw, myspace, akármi évekkel előzték meg. Sajna egy öngerjesztő folyamatként vált gyakorlatilag monopol média formává az FB.
    Ehhez Zukorfalatnak nagyjából semmi köze.
    A monopol helyzet nem jó szinte semmilyen szempontból, de általában (mint ez a cikk is) olyan az egész kommunikációja, minta ez valami IT forradalom lenne.

    De vegyük figyelembe, hogy miközben az összes tapiteló alkalmas manapság képrögzítésre, küldésre, akár valós időben, még sem használja szinte senki a videoteló funkciót, pedig a szolgáltatók is támogatják. Valahogy pszichológiailag jobban fexik a sima dumcsizzás, kevésbé korlátozza az aktuális tevékenységet, több személyes szférát hagy, vagy kitudja.

    Szal szerintem ugyan nem kizárt, de igen csak kérdéses, hogy az emberek rákattannak-e a saját maguk által készített VR/AR tartalomra, bármit is mondjon Zuckerberg barátunk.
  • zola2000 #14
    Úgy van, Japánban pl nem megy, a facebook, ilyen pár százalék van egyáltalán regisztrálva, helyette van gree és mixi (és a twitter ott is megy)
    Itt is amikor nem volt facebook előtte volt iwiw, ne ő legyen a bűnbak.
  • bdzsana #13
    Rá lehet fogni ezt az egészet Zukira, de ha ő nem csinálja meg majd megcsinálnálja más. Ez kell az embereknek. Ez van.
    Ha nem lenne Facebook lenne más. Ha Oculust nem vásárolja fel, felvásárolja más. Az irány egy. Nincs az az ember aki ezt megfordíthatná.
  • Skylake #12
    Hát persze! Pontosan az! És pontosan azt is akarja! Zuckerberg egy beteg ember - és mindaz amit kitalált mára normává lett.

    Ha többet szeretnél tudni arról, hogy miért épp ilyen lett a Facebook amilyen, azaz mi az a társadalmi elképzelés, amely az egész kóceráj működését - így egyben az egész userbase elveit,így egyre inkább a mai társadalmi mikroműködés szintjeit meghatározza, ebben a könyvben megtalálhatod:

    A. Keen: How Today's Online Social Revolution Is Dividing, Diminishing, and Disorienting Us
  • SirBubu #11
    hát ez már tiszta Mátrix, amiről ez a barom beszél
  • Sir Cryalot #9
    -egyébként asperger tipusú személyiség pont azon élvez ha irányíthat másokat , érdeklődésüknél fogva, zsarolással, bárhogy, ilyen marionett játékosok.
  • sárkánylovag #8
    3D kamerák által felvett 3D-s filmeket nézni bizony érdekes dolog, még a mozinak is lehet ez az iránya. amikor arra nézel amerre akarsz és nem a kamera man mondja meg mit láss.
    Ő csak megy amerre a piac prognosztizálja, már pedig az látható hogy a VR.
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2015.08.03. 16:48:26
  • Sir Cryalot #7
    Ebben igazság szerint az a felettébb-nagyon vicces , hogy a képminőség is csak addig volt érdekes (a többségnek) amíg alakoskodás számba ment a TN-ért meg a PWM-ért picsogni.

    ...És most megint jön a csodavárás :D
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.08.03. 14:17:26
  • Skylake #6
    Hát nagy ész nem kellett hozzá, hogy ilyet nyilatkozzon, figyelembe véve, hogy mi a cége fő terméke, és ezek "továbbfejlesztése" érdekében milyen akvizíciókat hajtott végre korábban.
  • kvp #5
    Eloszor is azert nyilatkozik ilyet, mert van egy VR-os cege es annak az erteke attol fugg, hogy mennyire becslik, mert eladhato termekuk az nem nagyon van. Tehat ertheto modon startup-os cegvezeto stilusban beszel.

    Masreszrol azt jol latja, hogy amit sikerul a mostani sisakokat osszenyomni egy Epson Moverio szintjere vagy az ala (igazabol sikerult is, ez mar kesztermek, csak a konkurense), akkor lehetoseg lesz VR es AR kornyezetben is kommunikalni. VR amikor nem latjuk a kornyezetunket, ez idalis virtualis desktop-os munkavegzeshez es AR amikor a kommunikacios partnerunk attetszo kepe elottunk jelenik meg, last Leila hercegno a star wars-bol. Erre azert valoszinuleg lesz piac, olyan 10-15 even belul.

    Egyebkent meg amikor kb. 5 eve eloszor lattam 3D-s fenykep es video keszitesere alkalmas eszkozt filmezesre hasznalo kisgyereket egy tokyoi ujevi ucai bulin szulo nyakaban ulve, mar akkor latszott, hogy a 3D-s szemelyes keprogzitesre van igeny. Ha lesz hozza rendes megjelenito is (pl. VR szemuveg, olcso autosztereoszkopikus kijelzok), akkor egy 3D-s, akar 360 fokos kameraval felvett csaladi rendezvenyrol keszult videot, amit a facebook-ra toltott fel a keszitoje eleg sokan fognak 3D-ben megnezni. A lenyeg, hogy a kozosseg erejet hasznaljak arra, hogy par korai felhasznalobol az ismeroseiken keresztul egyre nagyobb tomeg legyen, amig mar mindenki ilyet hasznal, mert valahogy meg akarja nezni a csaladi kepeket. Ez a kozossegi mentalitas futtatta fel a facebook-ot es a paypal-t is.

    Szoval Zuckerberg nem hulye es jo erzeke van ahhoz, hogy masok mit fognak kifejleszteni a jovoben es azt hogy lehetne a sajat uzleti celjara felhasznalni. Azt adja el, ami van es ugy ahogy tudja, tehat nem koveti hanem alakitja a tomeg szokasait.