Gyurkity Péter

Windows 10 - akad néhány bosszantó hiba

Az új operációs rendszert telepítők néhány komoly gonddal szembesülhetnek. Lejjebb engedik a hardveres korlátokat, miközben a csúcskategóriában is erősítenének.

A Windows 10 debütálása a hónap végén esedékes, ezzel kapcsolatban pedig már számos hír látott napvilágot. A Microsoft elérhetővé tette a hardveres követelmények hivatalos listáját, amely alapján a korábbi verzióhoz képest is lejjebb engedik a minimumot. A részletes lista tartalmazza a főbb szempontokat és követelményeket, amelyeknek az újonnan megjelenő hordozható eszközöknek mindenképpen meg kell majd felelniük. A legalább 512 MB RAM és a 4 GB-os belső tároló nem változott a Windows Phone 8.1 hasonló listájához képest, ám a Windows 10 Mobile esetében megengedhetőnek tartják a Bluetooth és a gyorsulásmérő hiányát, az előlapon pedig a 2 megapixeles kamera helyett a VGA-változatok jelenlétét tartják majd minimálisan elfogadhatónak.

Ami a processzorokat illeti, itt a Qualcomm Snapdragon 210-től felfelé minden meglévő példányt támogatnak, de az Intel X3 Sofia SoC sem maradt ki a felsorolásból. A kijelző tekintetében minden 8 hüvelyk alatti megoldást elfogadnak, itt a WVGA, vagyis a 800 x 480 pixel felbontás lesz a minimum, míg a másodlagos mikrofon már opcionális, mint ahogy az FM rádió, az NFC, valamint az LTE is ugyanebbe a besorolásba került - itt a 2G és 3G, illetve a WiFi jelenlétét írják elő minden mobiltelefon számára, míg az egyéb hordozható megoldásoknál ez is választható lesz.

De ha mindez megvan is, a telepítés mégsem lesz sima ügy. Az első probléma az Intel processzorral ellátott notebookok tulajdonosait érinti. Aki ugyanis közülük úgy dönt, hogy feltelepíti a készülékére a Windows 10-et, az kellemetlen meglepetésben részesülhet: az üzemidő akár 10 százalékkal is rövidebb lehet, mint például a Windows 8.1 használata esetén. Az információt az Intel egyik szóvivője közölte. A rövidebb üzemidő egy kis hibára vezethető vissza, amelynek megoldásán az Intel és a Microsoft már gőzerővel dolgozik. A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy mely eszközök lehetnek érintettek.

A másik problémát a Windows 10 frissítési rendszere jelenti, amely nem csupán a szoftverfrissítéseket tölti le és telepíti fel, hanem a hardverekhez kiadott új meghajtóprogramokat is, és mindezt a felhasználó megkérdezése nélkül teszi. Néhány GeForce videokártya tulajdonosa az elmúlt hetekben arra panaszkodott, hogy a letöltött új driverek képhibákat és rendszerösszeomlásokat okoztak, míg másoknál a SLI-üzemmód nem működött. Volt, akinél csak csökkentett módban lehetett újraindítani az operációs rendszert.

A problémára megoldást jelenthet, ha a felhasználó belép a Vezérlőpultba, majd a Rendszerek menüpontban a Speciális rendszerbeállításokat választja, ezután pedig a Hardver menüben kiválasztja az Eszköztelepítés beállítások részt. Itt be kell állítani, hogy a felhasználó keresi meg a megfelelő szoftvert, majd azt, hogy a Windows 10 soha ne telepítsen illesztőprogramot a Windows Update webhelyről.

A cég vezérigazgatója a negyedéves eredmény ismertetésével egy időben elmondta, hogy a legfontosabb kérdés számukra annak eldöntése, hogy pontosan hány és milyen készüléket dobjanak piacra. Azt ők is jól tudják, hogy a csúcskategóriában bőven van mit bepótolniuk, a Nokia egykori üzletágának szinte teljes (7,6 milliárd dollárra rúgó) leírása pedig nem segít a helyzeten, de az általa elmondottak nagyjából egybevágnak azon korábbi értesüléssel, miszerint a Microsoft a belépő szinten, valamint a közép- és csúcskategóriában is 1-2 új megoldást dobna piacra. Ezek legkorábban októberben várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hegyiata #13
    Most 8.1 fut...
  • gforce9 #12
    De ha letöltöd mi fog változni? Mert ha fel se települ a win10, akkor igencsak nehézkes lesz drivert tenni alá. Lehet valamilyen úton módon bele lehetne mókolni a telepítőbe, de ezt passzolom.
  • hegyiata #11
    http://www.driverscape.com/download/nvidia-geforce-7100-gs
  • hegyiata #10
    Közben ezt találtam. Ha letöltöm?
  • hegyiata #9
    Sziasztok! W10 telepítése körül vannak gondok. Először azt írta ki, hogy a gép alkalmas, meghogy várjak, elindul a telepítés is. Aztán egyszercsak ez jelent meg: „NVIDIA GEFORCE 7100 GS A KIJELZŐ NEM KOMPATIBILIS” Tudok valamit tenni?
  • bdzsana #8
    "nem fognak drivereket írni olyan hardverkomponensre, amelyek utoljára teszem azt XP alatt volt támogatottak"
    Ezt jóllátod. De az MS is mondta. Ami megy W7-el vagy W8-al, azt támogatja a W10, de nem feltétlenül fog minden feature működni.
    Olyat soha nem mondtak, hogy mindent támogatni fognak nem is értem ez honnan jött?
    A kiadás körüli "hiszti" meg természetes. Ez nem egy olyan OS mint az OSX, hogy van 4 fajta gép amin futnia kell, és nem is olyan mint a Linux aminek elnézik, ha valamilyen hardvert nem támogat.
    Messze a világ legnépszerűbb OS-éből jön ki egy új verzió és nagyon nem könnyű ennyi embernek és hardvernek megfelelni, ja és emellett még legyen atom stabil, biztonságos, gyors és persze innováljon.
  • Skylake #7
    Úgy tűnik nem igazán sikerült fogni mondanivalóm lényegét. Én az IT csapatban dolgozom. Azt a feladatot kaptam, hogy teszteljem le azon a hardveren, amely legnagyobb számban használatos a cégnél, mégpedig azonnal. Ezt megtettem, és ennek tapasztalatát írtam le. Megvan?

    Másrészt, mivel már régi gyerek vagyok, nem igazán bízok olyan szívjóságosdiban, hogy az oprendszer "majd kompatibilis lesz a géppel". Ezt nonszensznek tartom, hiszen húzni kell egy határt, azaz Redmondban nem fognak drivereket írni olyan hardverkomponensre, amelyek utoljára teszem azt XP alatt volt támogatottak. Ahhoz drágák ugyanis a fejlesztői díjak, aki a szakmában dolgozik, ezt tudja, bármilyen PR dumát sütögetnek el számára, aminek az a lényege, hogy "mindent támogatni fogunk majd egyszer". De az én esetemben nem erről volt szó. Még egyszer mondom: olyan hardverelemen csúszott el, amelyre gyakorlatilag minden ma létező operációs rendszerben, a Debian-tól kezdve a legutolsó sufnilinux disztróig van illesztőprogram, így ennek működésképtelensége ootb így teljesen szánalmas, és abszolúte nevetséges az MS részéről, tekintve az általuk keltett hype-ot e naaagyon forradalmi (semmi extra, ilyennek kellett volna lenni a 8-nak alapból) oprendszerük körül. Ezt is leírtam, de azért külön neked szájbarágom még egyszer. Azt is leírom újra, hogy ezt a fajta kibocsátási hisztit a 2000-es óta végigéltem, minden egyes MS release kiadásakor, úgyhogy nem különösebben lep meg az MS mostani működése sem. Nem véletlenül van linuxéknál és bsd-knél testing disztró, sőt még jobb a hármas felosztás, still in development-re, testingre, és stable-re, persze ez egy ilyen zárt cuccnál nem menne de próbálkoznak: a nagyobb bugokat így lehet elkerülni véleményem szerint.
  • bdzsana #6
    A Microsoft azt mondta, hogy nem mindenkinek lesz elérhető 29-étől a W10. Néhány ellenőrzött konfiguráción fog megjelenni a boltokban, illetve a felhasználóknak majd szólnak, amikor kompatibilis lesz a gépükkel. Ha jelentkeztél a W10 beszerzésére és villog neked, hogy most már letöltheted, akkor telepítsd.
    Ha te jóval előtte szeretnéd telepíteni az gyakorlatilag a te bajod, de ezt az MS le is írja.
  • halgatyó #5
    Nagyon jó, hiánypótló cikk, köszönet érte.
  • Elemir #4
    Egyetértek, az egész cikk tiszta vicc. Kár volt a klaviatúrát koptatni érte.