Berta Sándor

Bojkottálja a stream-platformokat Neil Young

A kanadai előadó a borzalmas hangminőség miatt intett búcsút a zenei stream-szolgáltatásoknak.

A 69 éves Neil Young elsősorban a tengerentúlon népszerű gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró. Különösen érzékeny arra, hogy a digitális audiofájlok kiváló hangminőségben legyenek elérhetők, ezért most hátat fordított a zenei stream-platformoknak és a jövőben bojkottálja azokat, mert véleménye szerint nem elég jó minőségben kínálják a dalokat. A Facebookon tett bejegyzésében azt írta, hogy semmi szüksége nincs arra, hogy a zenéje a rádiózás történetének legrosszabb minőségében jelenjen meg. Ugyanakkor kiemelte, hogy a döntése nem végleges, visszavonja a bojkottot, ha javulni fog a dalok hangminősége.

A rocklegenda nem először emelt szót a jelenség ellen. 2012 februárjában azt nyilatkozta, hogy a mai digitális zeneszámok annyira alacsony minőségi szintet képviselnek, hogy gyakorlatilag aláássák a zenészek művészi ambícióit. Szerinte a rajongóknak nem lenne szabadna megelégedniük az olyan gyenge minőségű audioformátumokkal, mint az MP3 vagy a CD, hanem inkább szorgalmazniuk kellene egy digitális korszaknak megfelelő formátum és egy azzal kompatibilis lejátszó kifejlesztését.


Young a Pono nevű startup vezetője. A cég a veszteségmentes zenei formátumokhoz kínál egy 399 dollárba kerülő lejátszót és letöltőszolgáltatást. A kezdeményezést a felhasználók 6,2 millió dollárral támogatták, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pono mennyire sikeres. Phil Baker, a Pono vezető fejlesztője nemrég azt mondta, hogy a zenei felvételek hiába készülnek a legjobb minőségben a stúdiókban, ha utána a tömegpiaci igények miatt sokkal rosszabb minőségben jelennek meg. A startup közvetlenül a zenészektől és a stúdióktól szerzi be a legjobb minőségű számokat.

A legnagyobb problémát az jelenti a stream-szolgáltatók számára, hogy a veszteségmentes zenei formátumokban rögzített dalok sokkal nagyobb méretűek, mint például az MP3-as verziók, ezért az előbbiek streameléséhez nagyobb hálózati kapacitás kellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #10
    Ki a faxom az a Neil Young?!
  • BrockSamson #9
    Ez ugyanaz a maszlag, amivel evek ota etetnek minket a bakelit kapcsan. A CD illetve az arrol keszult jo minosegu lossless rip is megfelelo minoseg, ha nem tartozik az ember a kifejezetten eles hallasuak par szazalekaba es nincs egymillios hangcucca.

    En magam, barmilyen barbarsag, 320kbps mp3-at hallgatok leginkabb. (Mondjuk az ala nem szivesen megyek.)
    Utoljára szerkesztette: BrockSamson, 2015.07.19. 21:04:08
  • UUUU #8
    Nagy kamu az egész, mivel jelenleg is van számos stream, ami veszteségmentesen szolgáltat adatokat, mint az Orastream,Tidal,Qobuz,Deezer Elite.
    A 192kHz/24-bit -es CD minőségű hanganyagok, pedig mióta gyenge minőségűek ?
    Semmi másról nem szól az egész, mint a saját kicsi üzletük favorizálásáról.
  • wraithLord #7
    Na jó, de a cda mióta gyenge minőségű... Erre céloztam eredetileg.
  • carville #6
    A CD Audio egy hang formátum, akárcsak az MP3, olyan minőségben kerülnek fel a dalok CD adathordozókra, amikor Zenei CD-kről beszélünk.
    Ha nincs teljesen kiírva természetesen félreérthető, de szövegkörnyezetből könnyen kitalálható, épp melyikről van szó.
  • Bagoly81 #5
    egyminőségi zene mondjuk egy 7 perces körüli 100 mega. 320 as mp3 már majdnem nagyon jok, de azért egy tömöritetlen wav file-t hallgatunk meg ,van bőven különbség, persze megfelelő hangrendszeren kell
  • RAZOR27 #4
    elmehetne porszívóügynöknek
  • Sir Cryalot #3
    -nincs arrafelé nagy biznisz, főleg nem fenntarható, hanem ez pont az az alakoskodós sztori mint a vr-es bukósisak és a figyelem központjába betüremkedő "alkotó"-ja , kivásárlásról szól a történet, egykaptafára működnek ezek a start-up-ok.
  • wraithLord #2
    "Szerinte a rajongóknak nem lenne szabadna megelégedniük az olyan gyenge minőségű audioformátumokkal, mint az MP3 vagy a CD, hanem inkább szorgalmazniuk kellene egy digitális korszaknak megfelelő formátum és egy azzal kompatibilis lejátszó kifejlesztését."

    Miva'? Nem is tudtam, hogy az audio CD gyenge minőségű digitális audioformátum (vagy nem tudom, mit értett ezen; más esetben: a CD egy adathordozó, nem audióformátum).

    Ha az ember előfizet, Spotify-on 320 kb/s-ben lehet a zenéket hallgatni (azt nem tudom, milyen formátum, de szerintem mp3). Az már azért annyira nem gyenge minőség. Persze, a losslesstől messze van.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.07.17. 19:18:05
  • Tarathiel2 #1
    "Young a Pono nevű startup vezetője. A cég a veszteségmentes zenei formátumokhoz kínál egy 399 dollárba kerülő lejátszót és letöltőszolgáltatást."

    Egyszóval süket duma. Félti a bizniszét, ennyi.