Berta Sándor

Kiterjesztik a Chrome külső kiegészítőinek blokkolását

A Google módosította a böngészője kiegészítőivel kapcsolatos biztonsági beállításokat, amelyek minden platformot érintenek.

A webes konszern már tavaly júniusban jelezte, hogy elérhetetlenné tenne a Windows operációs rendszer alatt minden külső forrásból származó Chrome-kiegészítőt. A korlátozás minden olyan alkalmazásra kiterjedne, amely nem szerepel a Chrome Web Store kínálatában. A cél az, hogy a felhasználókat jobban megvédjék a különböző kártevőktől. Az intézkedés vegyes fogadtatásban részesült. 2014 novemberében az is kiderült, hogy száműzik az NPAPI-alapú kiegészítőket is.

Most Jake Leichtling, a kiegészítőkért felelős platform termékmenedzser blogbejegyzésében azt írta, hogy minden felhasználóra kiterjesztik az egy évvel ezelőtt kezdett stratégiát, eddig ugyanis a tiltás csak a Windows operációs rendszert használókat érintette. Ugyanakkor a céges konfigurációk esetén továbbra is lehetőség lesz a Google által közvetlenül nem ellenőrzött forrásból származó programok telepítésére, miként arra is, hogy a fejlesztők helyi szinten tesztelhessék a kiegészítőiket.

A lépés meglehetősen drasztikus: gyakorlatilag minden olyan kiegészítő, amely nem található meg a Web Store kínálatában, automatikusan ki lesz kapcsolva és a továbbiakban nem is lehet majd használni. A Google igyekszik megtisztítani a területet és a menedzser tájékoztatása alapján 100 százalékos biztonságot igyekeznek biztosítani minden Windows- és Mac-használónak. Utóbbiak esetében ugyanakkor a funkció csak júliustól lesz elérhető.

A fejlesztőktől azt kérik, hogy a még be nem vizsgáltatott termékeiket nyújtsák be, hogy azok a Web Store rendszerébe kerülhessenek. Bár az új rendszer durva, de a cég szerint a tapasztalatok őket igazolták, ugyanis az elmúlt hónapokban a korábbinál sokkal kevesebb kártevőt tartalmazó kiegészítőt kellett kitiltani, ezáltal nőtt a biztonság. A kéretlen programokkal törlésével kapcsolatos kérdések száma is 75 százalékkal csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #4
    HOSTS file
    http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_(file)

    nem kellenek ide ad blokkolók, amik egyébként belelátnak minden adatba, amit megjelenít a böngésző. kicsit sem kockázatosak....
    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.05.16. 19:46:28
  • halaszlo #3
    A Web Store forgalma pedig 75%-al emelkedik. Bámulatos. :)
  • TokraFan #2
    Miért érzem azt, hogy a hirdetésblokkolók majd egészen véletlenül a "veszélyes" kategóriába sorolódnak szépen lassan, vagy azonnal...
  • Archenemy #1
    "Bár az új rendszer durva, de a cég szerint a tapasztalatok őket igazolták, ugyanis az elmúlt hónapokban a korábbinál sokkal kevesebb kártevőt tartalmazó kiegészítőt kellett kitiltani, ezáltal nőtt a biztonság"

    Sőt ha mondjuk egy oldalt se jelenít meg, akkor nullára csökken a kártevő kiegészítők száma, tehát ez még jobb lépés lenne.