Berta Sándor

Blokkolná a Google a Chrome külső kiegészítőit

A keresőóriás a Windows operációs rendszer alatt minden külső forrásból származó Chrome-kiegészítőt elérhetetlenné tenne.

A korlátozás minden olyan alkalmazásra kiterjedne, amely nem szerepel a Chrome Web Store kínálatában. A cél az, hogy a felhasználókat jobban megvédjék a különböző kártevőváltozatoktól. A böngésző a már telepített külső kiegészítőket automatikusan kikapcsolja majd és csak azután lesznek újra aktiválhatók, hogy elérhetővé válnak a Chrome Web Store kínálatában. A programok fejlesztőit felszólították arra, hogy megfelelő módon készítsék el a termékeiket és forduljanak azonnal a Google illetékeseihez, ha úgy gondolják, hogy a kiegészítőjük lekapcsolása jogtalan módon történt.

Az új szabályozás esetében ugyanakkor van két kivétel, hogy miként lehet akkor is használni kiegészítőket, ha azokat a Google nem minősítette. Az egyik megoldás, hogy a Chrome böngésző vállalati konfigurációs módban is telepíthető, ami lehetővé teszi a cégeknek, hogy a saját fejlesztésű programjaikat használják. A másik lehetőség, hogy a fejlesztői mód keretében tesztelési célból aktiválhatók az egyes kiegészítők, akkor is, ha azok nem szerepelnek a Chrome Web Store kínálatában.

A Google ezt a lépést már tavaly novemberben bejelentette és a kiegészítők blokkolása elvileg már januárban, a Chrome 33-ban megtörtént volna. A fejlesztőktől beérkező különböző visszajelzések miatt azonban a társaság úgy döntött, hogy kissé kitolja a határidőt. A blokád egyelőre csak a Chrome Windows-változatát érintené, az OS X-et és a Linuxot használóknak nem kell ilyen korlátozástól tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #8
    +1 "Teljesen indokolt és helyes lépés"

    "Hello ismét opera" - en nehany hete probaltam az Operat Linux alatt, de iszonyatosan lassunak es nagynak tunt. A Chrome pont azt a bongeszesi elmenyt adja, amire szuksegem van: szep, gyors, letisztult, addonok egy kattal telepithetoek a Store-bol.
  • Narxis #7
    Teljesen indokolt és helyes lépés. Elég megnézni a böngészős, vírusirtós topikokat itt vagy a ph-n és mindig akad aki összeszedett valami "eltávolíthatatlan" bővítményt ami reklámokat jelenít meg. Hiába kérdezi a Chrome, hogy kell-e az az addon a user nem gondolkodik.
  • gemihu #6
    Én örülnék neki,ha alapba nem indítana el minden betelepült vackot a böngésző,amit véletlen bejelölnek telepítéskor bizonyos programok. Remélem így majd kevesebb géphez kell mászkálnom azért,mert nem tudták,hogy feltelepítettek valamit,amitől aztán a kereső meg a kezdőlap is átpakolódott.
  • RAZOR27 #5
    annyi baj legyen.
  • tomazin #4
    ott lesz továbbra is az SRWare Iron. Chrome alapú guglitól megtisztított böngésző.
  • AgentKis #3
    A chrome amúgy sem vin-re "való". Lassú vacak rajta. A firefox jó oda.
    Ahol meg a chrome jó, ott működni fog ezután is mindene...
  • sakhalin #2
    Ok akkor viszlát chrom.Hello ismét opera:még jó,hogy mindig fentvan a dev a gépemen...
  • Zombee #1
    Persze. A Google meg ami a felhasználóknak jó. Chrome-ra nem települhet semmilyen toolbar, de a Google Toolbar-t mindig fel akarja tenni más böngészők alá.