Berta Sándor

Érintőképernyőkre is optimalizálva lesz a Chrome böngésző

A Google elérhetővé tette a fejlesztők számára a Chrome érintőkijelzőkre optimalizált változatát, ami nem csak a Windows 8-hoz, hanem a Chromebook Pixel készülékekhez is hasznos lehet.

A The Verge arról számolt be, hogy a böngésző legújabb Canary kiadása számos olyan optimalizálást tartalmaz, amely az érintőképernyőkön való használatot teszi könnyebbé a felhasználók számára. Az új verziót egyelőre fejlesztőknek ajánlják, de így is bepillantást enged abba, hogy milyen lehet a következő Chrome változat.

A változtatásoknak elsősorban a Windows 8 operációs rendszert, valamint az x86-os hibrid-táblákat és notebookokat használók örülhetnek. Eddig a Microsoft Internet Explorer 10-es böngészője volt az egyetlen, amit eleve úgy fejlesztettek ki, hogy közben figyelembe vették az érintőkijelzőkkel kapcsolatos szempontokat is. Ez a tény a Chrome fejlesztői előtt is ismert, emiatt a Canary tartalmazza az IE10-ben és az IE11-ben már meglévő és kézmozdulatokkal előre-, illetve hátralapozást biztosító funkciót.

A Google az úgynevezett Pinch-to-Zoom funkcióval is kísérletezik, ami az egyes elemeknek a böngészőablakon belüli nagyítását teszi lehetővé ujjmozdulatok segítségével. A Windows 8 esetében a Chrome a jövőben az Onscreen-Keyboard funkciót is teljes mértékben támogatni fogja. A Chrome Canary Windows XP, Vista, 7 és 8 operációs rendszerekre érhető el és előzetes verziónak tekinthető, ami instabil lehet.

Februárban derült ki, hogy az idén a Google több érintőképernyős Chromebookot is piacra dobhat. Az első fecske egy az Apple retina kijelzőit is meghaladó képpontsűrűségű 13 collos notebook, ami a Pixel nevet viseli. Ezzel a lépéssel Google a Microsoft közvetlen vetélytársává válik, hiszen a Chrome OS-szel érkező érintőképernyős Chromebookok a Windows 8 operációs rendszert futtató termékek alternatívái lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)