Berta Sándor

Chrome - száműzik az NPAPI-alapú kiegészítőket

A Google úgy döntött, hogy januártól minden NPAPI-kiegészítőt blokkolni fog.

Justin Schuh, a webes konszern szoftvermérnöke blogbejegyzésében bejelentette, hogy 2015 januárjától minden olyan kiegészítőt blokkolni fognak a Chrome böngészőben, amelynek alapja a klasszikus Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI). Jövő áprilistól pedig a teljes NPAPI-támogatást kikapcsolják és minden olyan kiegészítőt el fognak távolítani a Chrom Web Store kínálatából, amiknek a működéséhez szükség van az alkalmazásprogramozási felületre. Ugyanakkor a felhasználóknak ekkor még lesz lehetőségük manuálisan aktiválni az NPAPI támogatását. 2015 szeptembertől viszont végleg eltávolítják az alkalmazásprogramozási interfészt a népszerű böngészőből.

A döntés nem új, az azzal kapcsolatos elképzeléseket már 2013 szeptemberében ismertette a társaság, azóta fokozatosan lépések történtek a dolog megvalósítására. A legtöbb NPAPI-kiegészítőt már most is blokkolja a Chrome, csupán a Silverlight, a Google Talk, a Java, a Facebook, a Unity és a Google Earth NPAPI-jai jelentettek eddig kivételt, azonban ezeket a kiegészítőket egyre kevesebben használják. A Silverlight NPAPI-alapú kiegészítőjét októberben már csak a Chrome segítségével böngészők 11 százaléka használta. Ez az arány a Google Talk NPAPI-kiegészítője esetében 7, a Javáénál 3,7; a Facebookénál 3; a Unity esetében 1,9; míg a Google Earth esetében 0,1 százalék volt.

A Google június óta elérhetetlenné tenne a Windows operációs rendszer alatt minden külső forrásból származó Chrome-kiegészítőt. A korlátozás minden olyan alkalmazásra kiterjedne, amely nem szerepel a Chrome Web Store kínálatában. A cél az, hogy a felhasználókat jobban megvédjék a különböző kártevőváltozatoktól. Az intézkedés vegyes fogadtatásban részesült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragranor #4
    "Címsorba: chrome://flags
    Keresd meg ezt: "NPAPI engedélyezése" --> Engedélyezés"

    Disable Youtube™ HTML5 Player 1.1

    elméletileg szeptemberig akkor ez működik ,

    Nekem például a flasg player-rel van gondom ez miatt.
    A Chrome belső flash plugin-je és a HTML5 nem képes felismerni rendesen a Sound Blaster hangkártyát, és nem szól vele a mélynyomó .
    Katasztrofális hangja volt és lesz akkor ezentúl ???
  • Narxis #3
    Biztonsági okok miatt kellett.
  • vision5 #2
    szánalmas
  • stoppos #1
    Ki is dobtam a chrome-ot, mikor blokkolták a külső kiegészítőket, ráadásul úgy, hogy kézzel sem lehet visszakapcsolni őket.