Berta Sándor

Még évekig nem fog egyesülni a Chrome OS és az Android

A Google I/O konferencia előtt Sundar Pichai, a konszern Android-részlegének új vezetője átfogó interjút adott a Wired amerikai IT-oldalnak. A beszélgetés során számos területet érintett.

A szakember 40 éves, s többek között az Indiai Technológiai Intézetben és a Stanford Egyetemen tanult. 2004 óta a Google munkatársa, eddig a Chrome fejlesztéséért felelős részleget vezette, majd márciusban átvette az Android-részleget is. Pichai álláspontja egyértelmű: mind az Android, mind a Chrome egy-egy rendkívül gyorsan növekvő platformot jelent, amelyek a jövőben is erős szerepet játszhatnak, ezért a közeljövőben semmiképpen sem várható a két platform egyesítése.

"A felhasználók az alkalmazások és a szolgáltatások, nem pedig az operációs rendszerek iránt érdeklődnek. Csak nagyon kevesen kérdezik meg, hogy miért fut a MacBookokon Mac OS és az iPad készülékeken iOS. Számukra az Apple-t az iTunes, az iCloud és az iPhoto jelenti" - fejtette ki a menedzser. Szerinte a fejlesztők valójában semmi mást nem akarnak, csak programokat készíteni és hogy eldönthessék, melyik platformon fusson a szoftver. A részlegvezető ugyanakkor alapvetően nem zárta ki az Android és a Chrome összeolvadását, mert hosszú távon a számítógépek fejlődése fogja eldönteni, hogy milyen változások lesznek. Vélekedése szerint válaszút előtt állunk, hiszen a számítógépes világ kijelzőkből, okos képernyőkből és az eszközökbe beépített szenzorokból áll. A Google mérnökei azt kérdezik maguktól, hogy miképp valósítható meg valami zökkenőmentesen működő, szép és intuitív dolog az összes képernyőn.

A következő években emberek milliárdjai először csatlakoznak majd az internethez és az Android segítségével olyan eszközöket lehet majd alacsony áron kínálni nekik, amelyek megfelelnek az elvárásaiknak. Azonban az operációs rendszer nyitottsága kihívást jelent, ha szeretnének minden igényt kielégíteni és a felhasználói élményen is javítani. Az olyan fejlesztésektől, mint a Facebook Home ugyanakkor nem tart. Ezt azzal magyarázta, hogy Mark Zuckerberg számára mindenekelőtt az emberek vannak a középpontban, ő viszont abban hisz, hogy az életnek sok arca van és ezek közül az emberek csak egyik fontos, de nem az egyetlen láncszemet jelentik. Szintén nem jelent problémát, hogy az Amazon is elkészítette a saját szoftverét az Android alapján. A menedzser szerint a megszerzett licenc alapján a konszern ezt megteheti. Ugyanakkor jobban örülnének, ha mindenki együtt dolgozna az operációs rendszer azonos verzióján.

A Samsung fontos szerepet játszik abban, hogy az Android sikeres legyen. A jó felhasználói élményhez jó hardverre és szoftverre van szükség. A Google és a Samsung - mind a napi üzletek során, mind taktikai szempontból - nagyon szoros kapcsolatban van egymással. Pichai kiemelte: a következő nagy fejlesztések a (mobil) számítástechnika területén a kijelzőket és az akkumulátortechnológiát érintik majd. Mindkét területen a Samsung a legnagyobb szereplők közé tartozik, a Motorola Mobility viszont csupán a Google egyik partnere.

A hardverekkel kapcsolatban Pichai azt mondta, hogy folytatni akarják a Nexus-sorozattal és a Chromebookokkal megkezdett utat, a Google I/O konferencián azonban nem igazán az új bejelentések kerülnek előtérbe, hanem a fejlesztők és a Google Apps. Szintén fontos kérdés, hogy miként lehet jobbá tenni az Android üzleti modelljét, az alkalmazások esetében az iOS-verziók elkészítése ugyanis kifizetődőbb a fejlesztők számára. A Google a YouTube, a Maps és a Play rendszerén keresztül komoly összegekhez jut, s a fejlesztőknek kifizetett pénzek is az elmúlt években az eddigiek többszörösére nőttek.

Végül Pichai kitért az operációs rendszer frissítési folyamatára. Jelenleg nagyon sok dolog függ a gyártóktól és a távközlési szolgáltatóktól. A felhasználók egy része amiatt panaszkodik, hogy alig vagy egyáltalán nem kap frissítéseket a készülékéhez. A gyors biztonsági javítások néha teljesen elmaradnak. Pichai ebben a kérdésben javulást ígért és azt, hogy beszélnek a partnereikkel. Időre van szükségük ahhoz, hogy egy új mechanizmust dolgozzanak ki, de ő és csapata számára ez egy fontos terület.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #7
    A készülékek szoftver frissítését ugyan nem a Google intézi, de az a Google döntése volt, hogy a fejlesztés ezen részét lepasszolta a hardvergyártóknak.
    A kialakult helyzetért tehát a Google legalább annyira felelős, mint a saját üzleti érdekeiket természetes módon követő hardvergyártók. Ha egy gyártó eszközt kap a kezébe, amivel növelni tudja az eladásait, akkor élni fog vele, még akkor is, ha ezzel tönkre teszi az egész platform reputációját.
    A rendszer fejlesztőjének kellett volna jobban meggondolnia, hogy milyen eszközöket ad át a hardvergyártóknak. Az sem mellékes, hogy ez tudatos döntés volt a Google részéről, mert az, hogy a hardvergyártók szabad kezet kaptak a droid átszabásában, nagyban hozzájárult a droid rohamos terjedéséhez.
    Ha tehát ennek az amúgy sikeres üzleti modellnek néha a hátrányai is szóba kerülnek, ne csináljunk úgy, mintha ahhoz a Google-nek semmi köze nem lenne.
  • Ferrer #6
    Dilettánsok, pedig nekik valóban meglenne az esélyük, hogy versenyképes linux kiadást csináljanak, még megszorongathatnák a Tiles 8-at is, főleg most, hogy senkinek se kell.
  • Omega #5
    Ne akarj frissíteni, inkább vegyél újat.
  • a_n_d_r_e_w #4
    Se a Sense, se a Touchwiz nem tartalmaz olyan rengeteg modositast az alaprendszerben, a legtobb extra feature megvalosithato egyszeru telepitheto alkalmazassal. Az meg a Google-t es az Android modularitasat minositi, hogy pl a notification bar lecserelesehez rendszerszintu hozzaferes kell. Ha valoban akarnak, meg tudnak oldani a gyarto fuggetlen frissitest is legalabb egy-egy foverzion belul, es miutan egy-ket lusta gyarto termekei atmenetileg hasznalhatatlanna valnanak az elavult kernel/driverek miatt, nagyon hamar kiszelektalna a piac azokat es nem is lenne nagy kar ertuk...

    Az uzletpolitikai okokkal meg en is tisztaban vagyok, pont ezert mondom, hogy ures szavak vannak itt, tulajdonkeppen mindenkinek kenyelmesebb a jelenlegi rendszer, nem veletlen hogy evek ota egy szalmaszalat sem tett keresztbe egyik fel sem.
  • ugh #3
    "..A telefongyártóknak és a mobilszolgáltatóknak az Androidnál sokkal nagyobb szabadságuk van a rendszer átírásában, mint a Windowsnál.."
    Ez meg is latszik.
    Az androiddal csak egy gond van.
    Hogy nem oprendszer hanem vicc.
    Aki hasznal normalis oprendszert es androidot is szerintem tepi a hajat soxor ,hogy milyen egy fatengely.
    A ket oprendszer helyett inkabb egyet csinalnanak, de azt normalisan.
  • Cat #2
    A telefongyártóknak és a mobilszolgáltatóknak az Androidnál sokkal nagyobb szabadságuk van a rendszer átírásában, mint a Windowsnál. A HTC Sense vagy a Samsung TouchWiz nem csak kinézetében, de funkcióiban is eltér az alapoktól. Arról pedig nem a Google tehet, hogy a többi cég lassú, és annyit tudtak reagálni a helyzetre, hogy ezért lassítottak ők is, és nem jelenik meg még az Android 5.0. Ha ezen kivül tudnának csinálni valamit szerintem megtennék.

    Nem mellesleg szerintem sok esetben egyszerű üzletpolitikai okok vannak a frissítések elmaradása mögött, mivel a gyártók így akarják rákényszeríteni az embereket a hamarabbi telefonváltásra.
  • a_n_d_r_e_w #1
    "Pichai ebben a kérdésben javulást ígért és azt, hogy beszélnek a partnereikkel. Időre van szükségük ahhoz, hogy egy új mechanizmust dolgozzanak ki, de ő és csapata számára ez egy fontos terület."

    Evek ota ezt mondogatjak, es 0 elorelepes. Talan szavak helyett vegre tenni kellene inkabb. Nem mondom, hogy a pl a windows update a tokeletes rendszer, mert vannak nyugjei, de szepen szedegeti le a frissiteseket anelkul, hogy ez a third party dolgokat erintene. Nem hiszem, hogy ez kivitelezhetetlen lenne az Androidnal...
    Amugy ez az urge nekem nagyon nem szimpatikus, nem bizom abban, hogy jo dontes volt ot kinevezni, de az ido majd ugyis vagy igazol vagy megcafol..