Berta Sándor

Vegyes fogadtatást kapott a Chrome-kiegészítők blokkolása

A böngészőhöz kiegészítőket készítő fejlesztők és a felhasználók egyaránt bírálják a Google új szabályozását.

Június elején vált ismertté, hogy a keresőóriás a Windows operációs rendszer alatt minden külső forrásból származó Chrome-kiegészítőt elérhetetlenné tesz. Indoklásuk szerint a lépés oka a felhasználókat erősebb védelme a különböző ártó szándékú algoritmustól. A böngésző a már telepített külső kiegészítőket automatikusan kikapcsolja és azok csak azután lesznek újra aktiválhatók, hogy elérhetővé válnak a Chrome Web Store kínálatában (ami például egy YouTube-reklám blokkoló addon esetében korántsem biztos).

Gary Schare, a Browsium vezérigazgatója kijelentette, hogy a változtatás jelentős mértékben megnehezíti azoknak az eszközöknek a fejlesztését, amelyek megkönnyíthetik a Chrome vállalati alkalmazását. A Browsium fő céljának azt tekinti, hogy lehetővé tegye több böngésző használatát üzleti környezetben. Schare-t leginkább az zavarja, hogy ha valaki a kiegészítő régebbi verzióját alkalmazza, akkor a korlátozás miatt az egy idő után használhatatlan lesz és ők semmit sem tehetnek ez ellen. Schare hozzátette, hogy korábban a Microsoft is követett el ilyen jellegű hibát, de tanult a dologból.

A Google fórumaiban felbukkant egy 42 oldalas dokumentum, ami a következő kritikákat tartalmazza az intézkedéssel kapcsolatban. Sok fejlesztő és felhasználó úgy érzi: a konszern megsértette azt a jogukat, hogy azt telepíthessenek szabadon a számítógépükre, amit akarnak. Mások amiatt bosszankodnak, mert nem tudnak használni egy pénzért vásárolt kiegészítőt. A fejlesztők azt is kifogásolták, hogy a saját programjaikat sem tudják tesztelni a Chrome stabil verzióiban, így kompatibilitási problémák léphetnek fel.

A Google viszont azt az álláspontot képviseli, hogy az intézkedésre a biztonság növelése érdekében szükség van. Az óriáscég egyik szóvivője közölte: együttműködnek azokkal a vezető fejlesztőkkel, akiket a változtatás érint. Egyébként nem mindenki támadta a vállalatot: J. D. Sherry, a Trend Micro technológiai ügyekért felelős alelnöke például briliánsnak nevezte az ötletet, annak ellenére, hogy néhány ügyfelüknek problémát okozott. A menedzser az új rendszer bevezetését a helyes irányba tett fantasztikus lépésnek nevezte és az esetleges kényelmetlenségeknél sokkal fontosabb, hogy a Chrome-használókat megvédjék a kiegészítők hibáit vagy sérülékenységét kihasználó Java-alapú és más támadásoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #3
    Ask toolbar meg a többi szar kinek kell? Nagy marha aki felhasználói oldalon ez ellen tiltakozik.
  • SanMaster #2
    A lényeg: csak a third party, nem a chrome webstore-ból letölthető kiegészítőket fogják blokkolni. Eddig se használtam olyat, ezután se fogok. Minden normális kiegészítő, Ad Block Plus, stb továbbra is menni fog! Jól tette a Google, ideje volt már. Már nem egy garázscég, pl vállalati felhasználók kifejezetten díjazták ezt az újítást.
  • maxy182 #1
    Mivel a böngészők között ma már nincs számottevő különbség (régen nagyon idegesítő volt, hogy egyik sokkal lassabb volt, mint a másik), így én azt fogom használni, amelyiken blokkolhatók a reklámok. Ha a Chrome nem teszi lehetővé, hogy a sok arcomba nyomott reklámtól megszabaduljak, akkor váltok róla...