Berta Sándor

Megnyitja DNS-adatbázisát Németország és Hollandia

Dr. Wolfgang Schäuble német belügy- és Dr. Ernst Hirsch-Ballin holland igazságügyi miniszter hivatalosan is bejelentették, hogy országaik megosztják egymással DNS-nyilvántartásaik tartalmát.

A két rendszert kísérletképpen már a múlt héten összekapcsolták, az első teszt sikeres volt. A németek a holland adatbázisban 600, a hollandok a német hálózatban több mint 1000 megegyező mintát találtak. "Már most látható, hogy mekkora nyereség a határokon túlnyúló rendőrségi együttműködés és hogy ez mit jelent Németország és Hollandia esetében. A talált információk fontos segítséget, új nyomokat jelentenek a nyomozásokat vezető szakemberek számára. Kideríthető például, hogy van-e kapcsolat két bűncselekmény között és az eddig nem értékelhető nyomokat is hozzárendelhetik a bűncselekményekhez vagy egy gyanúsítotthoz. Ez a fajta együttműködés különösen a szomszédos országok esetében biztosít kiváló új lehetőségeket a bűnözés elleni harcban" - hangsúlyozta berlini találkozója után Dr. Wolfgang Schäuble és Dr. Ernst Hirsch-Ballin.

"Azt, hogy a Prümi Szerződés a gyakorlatban is jól alkalmazható már 2006 vége óta tudtuk. Eddig a német, az osztrák, a spanyol és a luxemburgi adatbázisok összehasonlításának köszönhetően 3000 találatot jegyeztünk csak a német oldalon. 50 esetben a nyomok gyilkosságokra, 20 esetben pedig szexuális bűncselekményekre vonatkoztak. A franciákkal való első adategyeztetések szintén sikeresek voltak" - tette hozzá a német belügyminiszter.

A Prümi Szerződést 2005. május 27-én írta alá Németország, Hollandia, Ausztria, Spanyolország, Franciaország, Belgium és Luxemburg. Az egyezményhez azóta csatlakozott Finnország, Szlovénia és Magyarország is. A cél a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni harc hatékonyabbá tétele a rendőrségi adatbázisok megnyitásával. A nyilvántartásokhoz az aláíró országok hatóságai szabadon hozzáférhetnek.

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei tavaly februárban állapodtak meg abban, hogy összekötik a nemzeti DNS- és ujjlenyomat-adatbázisaikat. Ezzel gyakorlatilag az összes európai uniós tagállam csatlakozott az egyezményhez. Elsőként, még tavaly júniusban Németország és Ausztria nyitotta meg egymás előtt ujjlenyomat-adatbázisát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szarvasdinnye #4
    En is vmi ilyesmire gondoltam egybol, meg a kozos nemet-holland DNS szerverekre :)
  • Sanyix #3
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön az adatbázis!
  • remark #2
    "A cél a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni harc hatékonyabbá tétele a rendőrségi adatbázisok megnyitásával."

    Es az mikor lesz cel hogy a torvenyeket a taplaleklanc felsobb szintjein allokra is kiterjesszek? Tudom, almodozom...
  • Charybdis #1
    Azt hittem arról szól a cikk, hogy ezután bárki regisztrálhat .de és .nl domain neveket :D