Berta Sándor

A cégek zöme használ nyílt forráskódú szoftvereket

Az IT-vezetők egyre inkább elfogadják a kategóriába tartozó megoldásokat.

A Black Duck Software és a North Bridge immár kilencedik alkalommal készítette el a Future of Open Source Survey című közös jelentését. Az idei dokumentumból kiderült, hogy immár a vállalatok 78 százaléka használ valamilyen formában nyílt forráskódú (OS) szoftvert, ugyanakkor ezeknek a programoknak a kezelésénél még bőven van tennivaló.

Lou Shipley, a Black Duck Software vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a nyílt forráskódú szoftverek kezelését és irányítását is a használat szintjére kellene emelni. Mindez egy meglehetősen kritikus dolog, azért, hogy kizárják az esetleges törvényi, üzemeltetési és biztonsági kockázatokat, anélkül, hogy le kelljen mondani a nyílt programok előnyeiről. A megkérdezett menedzserek és más IT-felelősök 55 százaléka elismerte, hogy nincs a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos irányelvük, csak 27 százalékuk alkotott szabályokat a beosztottak számára az ilyen megoldások használatához és csupán kevesebb, mint 42 százalékuk vezet nyilvántartást az alkalmazott OS programokról.


A nyílt forráskód a cégek szerint segíti a tehetségek toborzását

Az előrelépés ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, hiszen 2010-ben csak a cégek 42 százalékának számítógépein futottak nyílt forráskódú szoftverek és a menedzserek 66 százaléka közölte azt, hogy az új programok bevezetésekor először az OS kategóriába tartozó termékeket vizsgálják meg. Sőt, a társaságok 64 százaléka részt is vett a nyílt forráskódú projektekben. Tavaly tavasszal ez az arány még csupán 50 százalék volt. A megkérdezettek 88 százaléka számít arra, hogy a következő 2-3 évben erősíti a szerepvállalását ezen a területen. A nyílt forráskódú konstrukciók előnyei közül a menedzserek 55 százaléka a biztonságot emelte ki, míg 61 százalékuk mondta azt, hogy a következő 2-3 esztendőben nőni fog az OS szoftverek biztonsága.


Versenyképesebbnek, fejlődőképesebbnek és skálázhatóbbnak érzik magukat tőle

Többek között a Facebook, a Google, a Twitter, a Box, a Dropbox, a GitHub és a Square fejlesztői szerint bőven van még javítanivaló a nyílt forráskódú projektek szervezésén és menedzselésén, ezért életre hívták a Talk Openly, Develop Openly (TODO) nevű programot, amelynek keretében javítanának a nyílt forráskódú szoftverek minőségén és egyszerűbbé tennék azok használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!