Berta Sándor

Algoritmussal a trollok ellen

A Cornell Egyetem által fejlesztett algoritmus segíthet a trollok felismerésében és kiszűrésében.

A felhasználóknak és a fórumok moderátorainak rendkívül sok gondot okoznak a trollok, akiknek a bejegyzéseit állandóan törölniük kell, illetve, akiket figyelmeztetniük vagy kitiltaniuk kell. A kemény fellépés ugyanakkor nem mindig hatásos, viszont sok látogatót elriasztanak a trollok és inkább másik honlaphoz pártolnak át. Egy Google által finanszírozott másfél éves kutatásban elemezték a CNN híroldal, az IGN játéklap és Breitbart.com politikai honlap hozzászólásait, összehasonlítva a bannolt antiszociális, és a soha ki nem tiltott normális felhasználók viselkedését. 10 000 később letiltásra került nick életútját követték végig, az általuk nézett topikokkal, hogy újat indítanak vagy régiekhez szóltak hozzá, és igyekeztek hasonlóságokat találni.

Ez alapján készítettek egy automatizált megoldást, mely lehetővé tenné a fórumokban működő trollok gyors azonosítását és az automatikus kitiltását, ugyanakkor ez problémákat is hordoz. A Cornell Egyetem algoritmusa már kevesebb, mint 10 bejegyzés alapján képes megállapítani, hogy az illető indokolatlanul provokál-e vagy sem. Amennyiben az előbbiről van szó, akkor az adott személyt automatikusan kitiltják. A megoldás pontossága jelenleg 80 százalékos, amely kifejezetten jónak mondható, viszont bőven magában hordozza a hibázás lehetőségét is.

A kutatók szerint a túl kemény büntetés további antiszociális viselkedéshez vezethet, ugyanis aki úgy érzi, hogy jogtalanul szankcionálták az vérszemet kaphat és még rátehet egy lapáttal. Fontos továbbá, hogy az algoritmus csupán segítheti a moderátorok munkáját, de nem válthatja ki azt. A Twitter március elején jelentette be, hogy azonosítja a trollokat és a kitiltott felhasználókat csak ezután engedi vissza a platformra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • senki687 #7
    Azon gondolkodtam, hogy szerintem ezt nem lehet jól megoldani, mert szubjektív annak megitélése, hogy ki trollkodik és ki gondolkodik másképp. Az meg, hogy valaki egy oldalról kitiltásra került-e, szintén nem mutatja, hogy jogos volt-e az intézkedés, hanem ezek minden esetben egyéni döntések. Aztán láttam, hogy "80% pontosság"-ról áradoznak. Nekem ez kifejezetten rossz hatékonyságnak tűnik, mert ez inkább a gondolkodás uniformizálása felé fog elmozdulni, ki fogják tiltani a megszokottól eltérően gondolkodókat is, akiknek a véleménye valójában színesítené a fórumokat. A végén csak sok egyforma gondolkodású vagy sikeresen egyformára agymosott emberek beszélgethetnek majd a fórumokon. Aki marad, nem mer majd ellenvéleményt sem írni, nehogy kitiltsák. A végén már nem lehet beszélgetni sem, olyan lesz az egész, mint a Barbie filmek, ahol mindenki egyformán szőke...

    Szerintem ezerszer jobb egy moderátor, mert akkor legalább az ő személyes véleménye és hozzáállása változatosabbá teszi a különböző fórumokat egymáshoz viszonyítva, ellentétben azzal, ha minden fórumot egyformán ugyan azzal a módszerrel szűrnek.
  • sárkánylovag #6
    Már a női trollokat úgy érted;)
  • NEXUS6 #5
    Ja szörnyűek, mindig szétoffolják a fórumokat, meg hülyeséget írnak.
    Én pl2-5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélném őket, amit női börtönökben kellene letölteniük.
    :)
  • NEXUS6 #4
    Az a lúzer?
    :)
  • overseer-7 #3
    a trollok rosszak.. értem?
  • T_I #2
    Ja, persze! A noember utáni hónap!
  • NEXUS6 #1
    Troll magyarul = dacember
    XD