Berta Sándor

Jó metaadatok nélkül a tartalmak értéktelenek

A BBC szemantikus webes technikákat alkalmaz a tartalmak rendszerezéséhez, és az eredményeket bárki integrálhatja a saját rendszerébe.

"A szemantikus webtechnika lehetővé teszi hír- és programszerkesztőink számára, hogy az összefüggéseket figyelembe véve jelenítsék meg a tartalmakat. Így például a hírek vagy a programok bizonyos témákhoz, személyekhez vagy helyszínekhez kapcsolódhatnak, s a tartalmak akár megjegyzésekkel is elláthatók. Mindez a nézők szempontjából automatikusan generált oldalakat jelent, amelyeken egy-egy politikussal, együttessel vagy éppen sporteseménnyel kapcsolatos tartalmakat lehet összegyűjteni."

"A 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság óta alkalmazzuk az úgynevezett adatkapcsolásos (Linked Data) módszert. Ennek köszönhetően automatikusan létre lehetett hozni a résztvevő csapatok oldalait, ami korábban a szerkesztők feladata volt. De a dolog igazi haszna a londoni olimpia alatt mutatkozott meg, hiszen az eseményen több mint 11 000 atléta vett részt. Lehetetlen lett volna mindegyikük honlapját egyenként elkészíteni. A Linked Datát használó minden egyes termékhez hozzá van rendelve egy szakember, aki az adatmodellekért felelős. Ő tájékoztatja az újságírókat arról, hogy milyen lehetőségeik vannak és miként használhatják ezeket az adatokat" - jelentette ki Sofia Angeletou, a BBC munkatársa.

A szakember közölte, hogy a megoldásuk alapját az ontológiák jelentik. Elég például a sportot megvizsgálni, hiszen ott vannak a különböző sportágak, csapatok, versenyek, versenyhelyszínek. Ezek mind olyan részek, amelyekből a különböző területek tevődnek össze. Az ontológiákban az egyes elemek közötti kapcsolatot is bemutatják, emellett ott vannak az ajánlások és a felhasználói aktivitás elemzése. A kapcsolódó kutatások persze még korai szakaszban vannak. A BBC lehetővé akarja tenni a különböző személyeknek, szervezeteknek és vállalatoknak, hogy felhasználhassák az adatait, az ontológiák az első lépést jelentik ebbe az irányba. Aki akarja, integrálhatja az ontológiákat a rendszereibe vagy azoknak csupán egyes részeit használja fel és alkalmazza a saját céljaira.

"A BBC-t közpénzekből finanszírozzák és kötelező számunkra, hogy ezért cserébe annyi dolgot adjunk vissza az embereknek, amennyit csak tudunk. A metaadatok nagyon fontosak a médiacégek számára, azok nélkül a tartalmak értéktelenek, hiszen senki sem találja meg őket. A jó metaadatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a tartalmakhoz való hozzáférésen javítani lehessen. A riportereinket és a szerkesztőinket nagyon érdeklik ezek a módszerek, mert azt látják, hogy a szemantikus technika segíti a munkájukat és hozzájárul ahhoz, hogy elérhessék a közönségüket" - hangsúlyozta Sofia Angeletou.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!