Berta Sándor

Gyorsan terjed a HTTP/2

Az igazi áttöréshez szükség van arra, hogy a webes infrastruktúrán is javítsanak.

Daniel Stenberg, a Mozilla munkatársa blogbejegyzésében azt írta, hogy a HTTP/2-t jövőre már gyakrabban alkalmazzák majd a böngészők, mint a régi protokollt. A HTTP/2-t használó webes kapcsolatok aránya az év végére meghaladhatja a 10 százalékot, sőt, az arány akár a 30 százalékot is elérheti. 2016-ban pedig már többségben lesznek a HTTP/2-t használó kapcsolatok.


Stenberg a rendelkezésére álló adatokra hivatkozott. A HTTP/2 január vége óta a Chrome böngészővel felépített online kapcsolatok 5 százalékában volt jelen, a Firefox esetében pedig február elején ez az arány 9 százalék volt. Ez azokból az adatokból derült ki, amelyeket az internetezők önként továbbítottak a fejlesztőknek. A HTTP/2 elterjedését segíti az is, hogy a Microsoft szintén támogatja az új protokollt. Mindez azt jelenti, hogy az év végén már az internetezők többsége a HTTP/2-t fogja használni.

A HTTP/2 szempontjából jó hír az is, hogy a távközlési és a tartalomszolgáltatók - például az Akamai és a Cloudflare - szintén jelezték, hogy támogatják majd. A Google és a Twitter már most is alkalmazzák a protokollt, de az elterjedést felgyorsíthatná, ha a táborhoz csatlakozna a Facebook és a Yahoo! is. Steinberg úgy vélte, hogy az új protokoll elterjedésével párhuzamosan hosszú távon a HTTP/1.1 sem tűnik majd el teljesen. A portálok mintegy harmada különböző okokból több év múlva is támogatni fogja a régi protokollt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szep meg jo, de a klasszikusan egyszeru http/1.0-ahoz es 1.1-hez kepest az uj megoldas iszonyat bonyolult es sokkal nehezebben bovitheto. Azaz egy aktualis optimalizacio kedveert belemennek egy tobbe kevesbe technologiai zsakutcaba, ugyanazokat a hibakat elkovetve amit mar a wap-nal is sikerult. Most annyival rosszabb a helyzet, hogy a keves bongeszo tipus es a nagy mertekben koncentralt forgalom miatt sokkal konnyebb uj protokollokat elterjeszteni, mert a felhasznalok szamara ez tranaszparensen tortenhet. A gond ott van, hogy amint megszunik a regi http/1.0 es 1.1 tamogatasa szerver oldalon, abban a pillanatban esik le egy csomo alternativ (regi vagy egyedi) hardver es szoftver megoldas a netrol. Raadasul mig a regi protokoll emberileg is beszelheto volt, tovabba az implementacioja par perces feladat volt, addig az uj protokoll szinte csak a keszen kapott support library-ken keresztul erheto el, mivel annyira bonyolult, hogy egyedileg implementalni oriasi feldatat lenne.