MTI

1991-ből származó weblapmatuzsálemet találtak

Egy 1991-ből származó, történelmi jelentőségű weblapmatuzsálem került elő a világ első weboldalának felkutatását célzó keresés során.

Az értékes lelet azután került elő, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) április végén felhívást intézett a nagyközönséghez a világháló korai napjaiból származó fájlok, hardverek és szoftverek felkutatása céljából. Az összegyűjtött anyagot olyan virtuális kiállítás létrehozásához akarják felhasználni, amelyből a nagyközönség is megismerhetné, hogy milyen volt egykor a világháló. Tim Berners-Lee és Robert Cailliau a CERN munkatársaként kezdtek bele az első weblap elkészítésébe. Munkamódszerük miatt azonban a felhasznált fájlok és adatok elvesztek. "Amikor frissítettek valamit, egyszerűen kicserélték vagy felülírták a korábbi fájlt" - mondta Dan Noyes, a CERN kommunikációs csoportjának munkatársa. A párosnak fogalma sem volt arról, hogy amin dolgozik az ilyen nagy hatással lesz a későbbiekre, ezért nem érezte szükségét annak, hogy másolatokat készítsen.

A világháló kifejlesztése 1989-ben kezdődött meg, és az első weblapot 1990-ben rakták össze, ám arról nincs másolata a CERN-nek. A szervezet birtokában lévő legrégebbi másolat 1992-ből való. Az első weblap felkutatására irányuló keresés azonban gyümölcsözőnek bizonyult, mivel előkerült annak az oldalnak a másolata, amelyet Tim Berners-Lee használt 1991-ben a világháló gondolatának népszerűsítéséhez és támogatók szerzéséhez. Noyes rámutatott: Sir Tim számítógépen őrizte a fájlokat, és a gépet hordozta magával, hogy demonstrálja a benne rejlő lehetőségeket. Szerencsére az egyik ember, akinek megmutatta munkáját, amikor az Egyesült Államokban volt, a Hypertext 91 konferencián, megőrzött egy másolatot a weblapról. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az illetőnek ugyanolyan Next számítógépe volt, mint amilyet Sir Tim használt a bemutatóhoz - magyarázta Noyes.

A szakemberek szerint ez a számítógép a világháló hajnalából származó egyéb relikviákat is rejthet, de ezekhez egyelőre nem tudnak hozzáférni, mivel hiányzik a merevlemezhez szükséges jelszó. Noyes szerint azonban a szakemberek minden erejükkel azon vannak, hogy megtalálják a kódot, és megszerezzék a lemezen lévő összes fájlt

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Com9000 #15
  Gratulálok.

  Én már tavaly drukkoltam, amikor megjelent egy olyan hír. Hogy elveszett a legelső weblap a világon. Valakinek jusson már eszébe az érintettek közül, hogy keressék is ne csak eltűntnek nyilvánítsák.
 • Ellaberin #14
  Jav: a 256MB-s az magneto-optikai (MO) meghajtó volt, később használtak normál floppykat.
 • Ellaberin #13
  Ezek a gépek 330 vagy 660 Megabyte háttértárral rendelkeztek. Ez mai szemmel nézve nem túl sok, és egy laborban - klónozás után - tuti ki tudnák nyerni az adatokat.
  Mondjuk azt nem értem, hogy van meg a weblap a többi adat meg nincs. Vagy csak bizonyos fájlok vannak kódolva nem a winyó. Vagy a lapot egy floppy-n találták meg(kezelt 256 megás floppykat).
  Így belegondolva rohadt erős gép volt egy akkori pc-hez képest, már ha ez a szóban forgó gépezet:Next
 • ddt500 #12
  Ez a regisztrálás feltétele itt az sg-n nem tudtad? Barom!
 • pakeszke #11
  arrol az osregi hdd -rol nemhogy a legfelso aktiv reteget kellene tudni lekapni oszt raengedni eros gepeket a jelszo feltoreshez, hanem meg par irassal azelotti adatot is vissza kellene tudni szedni
 • Vol Jin #10
  Olyanról nyilatkozol, amiről fogalmad sincs.
 • Bajkonur #9
  Egy magyar honlap 1994-ből:
  http://www.fsz.bme.hu/hungary/homepage_h.html
 • kjhun #8
  Miért nem másolják át egy cd-re és adják oda az NSA/CIA-nak?? Szívesen feltörnék, az biztos. Csak kéne nekik egyet.
 • Macropus Rufus #7
  jól van naaaa...

  de ami a 128bit illeti azért azért azzal vitáznék egy picit ha lehet.
  "In 1996, thirty-nine countries signed the Wassenaar Arrangement, an arms control treaty that deals with the export of arms and "dual-use" technologies such as cryptography. The treaty stipulated that the use of cryptography with short key-lengths (56-bit for symmetric encryption, 512-bit for RSA) would no longer be export-controlled."
  azért volt erre szükség mert a 128bit meg a 256 sem votl már elég biztonságos.
  A kódtörő gépek kicsit elölrébb járnak a bitek számában mint az otthoni gépeink.
  Ezek semmi mást nem tudnak csak kódot fejteni egy bizonyos algoritmus szerint.
  Ilyen gépek pl. az un. DES gépek. Már 75-ben 64bites kulcsokról beszéltek...
  Data_Encryption_Standard

  a többiben igazad van.
 • ddt500 #6
  Poén volt de ha már....
  1.Mi a francért lenne egy 1991-es winchesteren 128 bites titkosítás?
  2.Nem is volt annyi bitjük! :D :D :D
  Bill Gates 93-ban azt mondta, hogy 640kbyte mindenre elég.
  Nem tartom valószínűnek hogy olyan védelmet raktak volna rá ami egy általuk el sem képzelhető számítógépes kapacitás ellen is véd.
  Pláne úgy, hogy: "A párosnak fogalma sem volt arról, hogy amin dolgozik az ilyen nagy hatással lesz a későbbiekre, ezért nem érezte szükségét annak, hogy másolatokat készítsen."
  Szóval se okuk se lehetőségük nem volt rá. 20 év hátrányban vannak.