Berta Sándor

Csökkenhet az e-könyvek áfája?

A német kormány azt tervezi, hogy az elektronikus és a hangoskönyvek áfáját 7 százalékra viszi le. Franciaországban már így van.

A CDU/CSU és az SPD vezetői megállapodtak arról, hogy az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást hamarosan benyújtják. Az áfacsökkentés egyelőre kizárólag a hangoskönyvekre vonatkozna, az európai uniós áfa-irányelv ugyanis jelenleg nem teszi lehetővé az elektronikus kiadványok, az e-papírok és más művek esetében a hasonló mértékű áfacsökkentést. Németország ezért európai szinten megpróbálja elérni, hogy kivételt tehessen.

A BITKOM nevű szakmai szervezet üdvözölte a döntést. Bernhard Rohleder, a BITKOM ügyvezetője kijelentette: a könyvek mindig könyvek maradnak, függetlenül attól, hogy nyomtatott, digitális vagy éppen hangos művekről van szó. Az e-kiadványok hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez és a kulturális tudás terjesztéséhez, így szerintük egy régóta esedékes lépésről van szó. Álláspontjuk alapján az áfát tekintve az e-köteteket a nyomtatottakkal egy szintre kellene hozni. Jelenleg Németországban a nyomtatott könyvekre 7 százalék az áfa, míg az e-kiadványokra és a hangoskönyvekre 19 százalék. A lépés felgyorsíthatja az európai könyvkiadói piac átváltozását és növelheti a versenyképességet.

Franciaországban és Luxemburgban már kedvezményes áfa van az elektronikus kötetekre, ugyanakkor az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mindkét államot feljelentette az Európai Bíróságon. Az ok: a jelenleg hatályos európai uniós jog szerint az e-kiadványok, az újságok és a magazinok elektronikus szolgáltatásoknak számítanak és ezért az általános áfa kulcs vonatkozik rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • figyu #3
    Illetve, ha elterjed az e-book az emberek esetleg elgondolkoznak azon, hogy miért is kell a kiadó???
  • figyu #2
    Meg a kiadók is igyekeznek magasan tartani az árát: Kutya se venné a drága papirt, ha megkapja e-bookban ötödáron.
  • bunny #1
    igen, nálunk is ezért olyan mocsok drága az ebook, mert 27% áfa van rajta.