MTI

Korlátozzák a magánszemélyek készpénzkifizetését Romániában

Májustól a magánszemélyek készpénzkifizetéseinél is korlátozást vezetnek be Romániában - közölte a román sajtó.

A hivatalos közlönyben most megjelent törvény szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz 10 ezer lejnél (677 ezer forint) nagyobb összeget készpénzben kifizetni egy áruházi vásárláskor, vagy 5 ezer lejnél nagyobb összeget bármely más típusú jogi személynek. A magánszemélyek közötti adásvételeknél a készpénz-tranzakciók felső határa 50 ezer lej. Eddig csak a jogi személyek számára léteztek Romániában korlátozások a készpénzkifizetésre: a jogi személyek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. Az inkasszálásra ugyanezek az összeghatárok érvényesek.

Aki túllépi a törvényben megszabott korlátokat, az kihágást követ el, amit az adóhatóság az előírt összeghatár felett kifizetett készpénz tíz százalékának megfelelő bírsággal büntet. A rendelkezés kijátszását célzó részletfizetést is büntetik. Romániában még mindig bevett gyakorlat az, hogy a több ezer eurós ingatlanok és gépkocsik adásvételénél is a vásárló készpénzben fizeti ki a vételárat. Hasonlóképpen a bankszámlára átutalt fizetéseket is az alkalmazottak jelentős része felveszi az bankjegy-automatáknál és vásárláskor készpénzzel fizet.

A készpénzforgalmat szabályozó törvény május 9-én lép hatályba Romániában. A jogszabály megszabja annak a - kereskedőkre áthárított - bankközi jutaléknak (interchange díj) a felső határát is, amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek. Az uniós direktíváknak megfelelően a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátozták a legmagasabb bankközi jutalékot, de a törvénynek ez a része csak egy év múlva, 2016 áprilisában lép hatályba.

Az interchange díj 1-1,2 százalék körül van Romániában - közölte néhány hónapja a bancherul.ro szakportál, hozzátéve, hogy a jutalékot a bankok a kereskedőkkel, végső soron pedig a vásárlóval fizettetik meg. A kártyatársaságnak fizetendő jutalékkal együtt minden bankkártyás vásárlás 1,78-2,4 százalékát a jutalékok teszik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #13
    Sajnálom, de nem tudom osztani ezt a durván pesszmista nézetedet. Az ilyen hozzáálás miatt nem fog sehova feljődni ez a régió, mert legtöbb ember szerint úgyis mindegy. Csak azt nem veszitek észre hogy az ilyen ostoba felfogás miatt tudnak a politikusaitok meglopni titeket minden lehetséges módon. Lassan fel kéne kezdeni ébredezni és rájönni, hogyha az átlagember nem akar és nem követel változást akkor az nem is fog bekövetkezni soha. Az én vélaményem az, hogy a politikai elit a lakosság kivetülése. Ha a lakosság korrupt, akkor a politkusai is azok. Ha a lakosság nem korrupt (az adócsalás is egyfajta korrupció) akkor nem igen kerülnek korrupt politkusok sem fontos poziticókba (vagy csak nagyon rövid ideig).

    Pont az itt leirt intézkedéshez hasonlók miatt vagyok valamilyen szinten optimista (és amiatt, hogy az elmult évben kb. 50 politikust zártak be, köztük hivatalban levő minisztereket), bármennyire is nehéz átlátni, van benne logika. Persze hőbörögni mindig könnyebb, mint elfogadni azt, hogy a hosszú távú javulás érdekében némi áldozatot kell hozzon mindenki. Az áldozat jelen esetben elenyésző. Ha valaki egy kicsit is utánanéz a bankkártyáknak és számlák mikéntjének akkor rájön, hogy mostmár semmi értelme ragaszkodni a készpénzhez. Ez Romániára igaz, ahol lehet találni olyan bankot ami megbizható és a kezelési költség is elenyésző, más országról nem tudok nyilatkozni.

    A kamatoknak semmi köze a banki folyószámlákhoz, azon fix összeg csücsül, összetéveszted a betétszámlával ami teljesen más kategória (külön szerződést kötsz rá amiben benne szerepel a kamat mértéke). A folyószámlára átutalsz x összeget, és 5 év mulva az ugyan úgy ott lesz (persze egy valamennyi kezelés költség hiányozni fog az utalás és pénzfelvételek függvényében, de annak semmi köze a kamathoz, inflációhoz).

    Mondok egy példát: nekem van egy eurós számlám, azon tartom a megtkaritásaimat (nincs hozzá bankkártya, úgyhogy a kezelési költsége pontosan 0). Kb. 3 éve van meg a számla azóta nem vettem le róla pénzt csak utaltam rá egy másik számlámról. Ez alatt a 3 év alatt egész pontosan 0 cent levonás volt az adott számláról, jelenleg pont annyi pénz van rajta mint az összes átutalás összege ami ez alatt az idő alatt történt. Szóval semmivel nem vagyok rosszabb helyzetben mintha készpénzben tartanám a megtakaritásomat, cserében nyugodtan alszom éjjel, hogy nem kell aggódjak egy esetleges betörés, természeti katasztrófa, stb. miatt, ami miatt elveszhet az összes pénzem.
  • Ender Wiggin #12
    A behajtott adóból sem a fizetések, nyugdíj (azt a járulékból, nem az adóból, maximum) sem az utak nem lesznek jobbak. Az a pénz eltűnik. Romániában főleg. Utak??? Hol??? Ha ott élsz, nem igaz, hogy nem vagy pesszimista, nem látod, hogy az egész kóceráj csak azért működik még úgy, ahogy, mert a 8 millió nyugaton gürcölő tolja haza az eurót. Mert legalább a román haza akar jönni x év után, Romániában építkezik stb. A magyar viszont nem tervez hazajönni és viszi az egész családját is. És ezt nem fogják fel a vergődő OV-ék.
    A defláció ott jön (a trükkösen számolt infláció, pontosabban), hogy az alapkamat 0-hoz közelít, és ennek megfelelően reagálnak a banki kamatok is.
    A román államnak van egy csomó durva (arcátlan) adóneme, amivel keményen szednek be amúgy is, pl. az autók után. Én nem sajnálom őket és szimpatizálni meg főként nem fogok semmilyn adóhatósággal, főleg, mely megkeseríti a hétköznapokat.
  • nkmedve #11
    "Velem van kib..szúrva, aki fizeti az adóját. Ellenben, ha több adót fizetnek be az elcsípett vállalkozók révén, attól nem lesz semmi sem jobb vagy olcsóbb a mikrokörnyezetemben. Vagyis, hadd legyek már annyira önző, hogy leszarjam az adócsaló politikusokat és a miattuk aggódó többi adócsaló politikust."

    Na itt van a fő hiba, ez az amit a legtöbb ember nem lát át. Igenis számit az a néhány milliárt euró a kasszából ami jelenleg hiányzik (valóságban valami 30-40 milliárdról beszélünk Romániában évente, de legyünk realisták, jó lenne ha a hiányból csak 10-20 százalékot be tudnának hajtani). Állami alkalmazottakat, nyugdijakat, oktatást, egészségügyet szerinted miből fizetik, esetleg az infrastruktúra épitését, fenntartását?

    Engem nagyon zavar, hogy nincs pénz az államkasszában, mert édesanyám állami szférában dolgozik és főiskolai végzettséggel, több mint 30 év régiséggel alig kap minimálbérnél többet, ami azt jelenti hogy én a saját fizetésemből kell segitsem anyagilag nem kis összeggel, hogy egyáltalán meg tudjon élni. Édesapám nyugdijas, és egyáltalán nem él jól. Arról ne beszéljünk, hogy alig van autópálya ebben az országban, és az egyéb utak/vasutak hamarabb romlanak mint ahogy javitani tudnák. Ezek szerinted igy rendben vannak? Amig a korrupció és az adócsalás megy ezerrel addig semmi nem fog változni. A változás úgy a politikusok mint a kisemberek szintjén egyaránt szükséges.

    Egy másik dolog, hogy most akarják minden élelmiszer ÁFÁját 24-ről 9 százalékra csökkenteni. Kétlem, hogy lenne ember az országban aki egy ilyen intézkedést nem érezne meg a pénztárcáján (ha itt élsz akkor téged is érint), viszont ez nagy megeröltetés az államkasszának, amit csak úgy lehet fedezni ha növekszik az adókból befolyó összeg.

    Nem teljesen értem a kérdést a deflációval kapcsolatban. Amire te gondoltál az szerintem az, hogyha bankon keresztül lekötöd/befekteted a pénzed, de erre senki nem kényszerit. Ha csak tartod a pénzt egy bankszámlán az ugyan úgy ott marad mintha a párnád alatt tartanád (semmilyen kamat, infláció, defláció, árfolyam nem befolyásolja). A különbség az, hogy a bankban fizetsz egy minimális összeget azért hogy ott tartsd a pénzed, cserébe garantáltan ott marad (a párnád viszont eléghet egy tűz esetén).
  • Ender Wiggin #10
    Oké, elfogadom, hogy van értelme a bankban tartott pénznek (bár azért otthon is van olyan módszer, ami egy hétköznapi betörőnek meghaladja a lehetőségeit). De van pár dolog, ami még mindig nem tiszta (egyikünknek sem). Például, nekem az egyszerű döntéseiben korlátozott állampolgárnak, miért lesz az jó, hogy elcsípnek pár adócsalót? Velem van kib..szúrva, aki fizeti az adóját. Ellenben, ha több adót fizetnek be az elcsípett vállalkozók révén, attól nem lesz semmi sem jobb vagy olcsóbb a mikrokörnyezetemben. Vagyis, hadd legyek már annyira önző, hogy leszarjam az adócsaló politikusokat és a miattuk aggódó többi adócsaló politikust. Mert ugye nem gondolod, hogy aki ezt a rendelkezést hozza, az maga a patyolattisztaságú becsület? Az régen rossz, ha az ember minden vagyona virtuális pénz csupán. Nem is beszélve arról, ha nem is lopja el valami tőzsdebűvész, de tegyük fel, hogy olyan deflációba viszi az országot valami dilettáns majom, mint Mo-n, és a bankban tartott pénzed nem hogy nem hoz semmit, de mínuszban leszel. Akkor mit csinálsz? Ott kell tartanod, mert különben nem vehetsz semmi értékesebbet, ott viszont folyamatosan buksz rajta.
  • nkmedve #9
    Ezt most úgy mondod mintha az állam soha semmi szabályt nem hozna ami az állampolgárokat korlátozná :) Senki nem mondta hogy ez neked jó, de nem tudom feltűnt-e, hogy háború zajlik a feketemunka, adócsalás, és a korrupt politikusok ellen Romániában. Én csak azt mondtam, hogy egy ilyen szabály jelenleg már nem kéne gondot okozzon a becsületes emberek 90%-ának, mivel már majdnem mindenkinek számlája/kártyája van, csak éppen meg kéne tanulni megfelelően használni ezeket.

    Én arra lennék kiváncsi, hogy te hol tartod olyan sokkal nagyobb biztonságban a pénzed. Ezt csak ezért kérdezem, mert hozzám már törtek be a lakásba, és ha akkor a matracomba varrva tartottam volna a megtakaritott pénzem akkor búcsút inthettem volna neki. Egyik ismerősöm elvesztett pár ezer eurót ilyen módon, cserébe még olyanról nem hallottam hogy bankból tűnt volna el valakinek pénze. Nem kell mindenféle noname bankban megbizni ami fűt fát összeigér, valamint nem árt ismerni néhány alapelvet a számlákkal kacsolatban, és akkor nem lesz gond.

    Természetesen lehet lázadni a rendszer ellen, ugyanakkor szerintem minden intézkedést üdvözölni kéne ami az adócsalást hivatott csökkenteni (ez nyilvánvalóan arra irányul, mint egy halom más jobb vagy rosszabb intézkedés jelenleg). Ha te becsületesen fizeted az adóidat, akkor az adócsalók (és persze a korrupt politikusok) kéne legyenek a legnagyobb ellenségeid, mivel a te gyereked oktatását, szüleid nyugdiját és indirekt módon a te megélhetésedet veszik el.
  • tomazin #8
    Nem kell ebbe sokmindent belelátni, ott van az utolsó mondatban a lényeg. 2% a tranzakciókból, de ennek a díját csak 1év csúszással vezetik be.

    nkmedve
    Annyira szeretem amikor más dönti el helyettem, hogy szerintük nekem mi a jó és miért szeretnék pénzt kiadni. Illetve kíváncsi lennék hogy a nagy kpellenességed mellett mit csinálnál, ha egyik nap arra ébrednél, hogy nincs semmi a számládon és kb. 1-2hónap lenne mire visszakapod, mert valaki ügyesen leszivattyúzta.
  • Ender Wiggin #7
    Meg nem csak azzal van a baj, hogy az állam az üzleteimről tudni akar ezzel, hanem, hogy rám akaraják kényszeríteni, hogy bankban tartsam a pénzt, vagy legalább is, ha vásárolni akarok, akkor egy számlára kell utalnom. Tegyük fel, hogy olyan ember vagyok, aki bízik a bankokban, az államban és nincs is bankszámlája. Minden olyan szitu, amikor az állam akarja megmondani, hogy mit kell tenni, elég neccesen hangzik alkotmányossági szempontból. Főleg, mert amúgy meg rendesen fizetem az adót. Azért 50 ezer nem olyan nagy pénz, ha házat épít az ember. Ha új autót vesz az ember (és nem fosdácsiát dobfékkel). És még elég sok mindent el tudok képzelni, amit készpénzzel fizetnék.

    @zsoltee: hát sajnos Rommánia olyan messze van Skandináviától, mint Balkánmagyarország. Bár lehet, hogy messzebb is.
  • nkmedve #6
    Valamilyen szinten igazad van azzal kapcsolatban ha nem akarod, hogy az állam mindent tudjon az üzleteidről, de sajnos akkora az adócsalás és a feketemunka ebben az országban, hogy minden áron és minden szinten kell ez ellen harcolni (politkusokra is nagyon rászálltak mostanában), egyébként nem fejlődünk sehova. Az állam több tizmilliárd euró bevételtől esik el ezen gondok miatt évente.

    Én a kártyás dolgot leginkább azokra mondtam akik kártyára kapják a fizetést és mégis minden áron ragaszkodnak a készpénzhez. Biztos van eset hogy kártyával fizetni lassabb mint készpénzzel, de én részemről sokkal gyorsabban el tudom igy intézni a vásárlást. Amig pakolom a cuccokat addig adom a kártyát és a pinkódot is kb. 2 mp. alatt bepötyögöm, szóval effektive semmi időbe nem kerül a fizetés (amire mindent bepakolok addigra a fizetés is meg van oldva). Paypass kártyával még egyszerűbb.

    Ha a készpénzes fizetést vesszük figyelembe akkor sem hiszem, hogy a cikkben leirt összegek olyan nagy gondot okoznának az emberek nagy részének. Még a legalacsonyabb 5 ezer lejes határ is több mit 1100 euró, azért nem minden nap vásárol az ember annyi pénzre. A magányszemélyek közötti limitként feltüntetett 50 ezerre pedig már egy nagyon jó használt autót veszel, új autó- vagy lakásvásárlásnál pedig már most is legtöbb helyen alap a banki átutalás.

    Azt még hozzáteszem, hogy természetesen a bankoknak is csökkenteni kell a kártyás vásárlással kapcsolatos költségeket, és ha jól tudom erre is van terv EU szinten. Jelenleg kártyával fizetni nem kerül semmibe a vásárlónak, de a kereskedőnek némi plusz kiadás, amit minimalizálni kell hogy a rendszer tényleg működjön.
  • Zsoltee_a_bator #5
    Mert rossz a rendszer a kartya atnyujtassal, papirnyomtatassal, alairassal, es hasonlo folosleges furcsa lepesekkel.

    Skandinaviaban ha kesz van az aruk osszegzese, magad dugod be a kartyat a fix, feled nezo olvasoba, beirod a pint, es kesz vagy. Nehany masodperc, gyorsabb, mint keszpenzzel vacakolni.
  • Ender Wiggin #4
    én készpénzben kapom a fizetésemet. akkor mit csináljak, kössem fel magam? és amit cat is írt, a bankokban tartani a pénzt anyagi öngyilkosság (jó, romániában magasabbak a kamatok, de még akkor sem egy zsírosbödön). és én meg a szupermarketekben kártyával fizetőket utálom, mert feltartják a sort, míg ötölnek, hatolnak, elfelejtik a pin kódot, félreütik azt stb (náluk csak a különböző jegyekkel fizetők rosszabbak). A készpézes sor kb. kétszer olyan gyorsan halad mindig. Plusz az utalásoknak nyoma marad, és én jobban szeretek a lehető legláthatatalanabb maradni, lásd pl. butatelefon használat és készpénz.
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2015.04.13. 16:59:41