Korlátozzák a magánszemélyek készpénzkifizetését Romániában
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pont az itt leirt intézkedéshez hasonlók miatt vagyok valamilyen szinten optimista (és amiatt, hogy az elmult évben kb. 50 politikust zártak be, köztük hivatalban levő minisztereket), bármennyire is nehéz átlátni, van benne logika. Persze hőbörögni mindig könnyebb, mint elfogadni azt, hogy a hosszú távú javulás érdekében némi áldozatot kell hozzon mindenki. Az áldozat jelen esetben elenyésző. Ha valaki egy kicsit is utánanéz a bankkártyáknak és számlák mikéntjének akkor rájön, hogy mostmár semmi értelme ragaszkodni a készpénzhez. Ez Romániára igaz, ahol lehet találni olyan bankot ami megbizható és a kezelési költség is elenyésző, más országról nem tudok nyilatkozni.
A kamatoknak semmi köze a banki folyószámlákhoz, azon fix összeg csücsül, összetéveszted a betétszámlával ami teljesen más kategória (külön szerződést kötsz rá amiben benne szerepel a kamat mértéke). A folyószámlára átutalsz x összeget, és 5 év mulva az ugyan úgy ott lesz (persze egy valamennyi kezelés költség hiányozni fog az utalás és pénzfelvételek függvényében, de annak semmi köze a kamathoz, inflációhoz).
Mondok egy példát: nekem van egy eurós számlám, azon tartom a megtkaritásaimat (nincs hozzá bankkártya, úgyhogy a kezelési költsége pontosan 0). Kb. 3 éve van meg a számla azóta nem vettem le róla pénzt csak utaltam rá egy másik számlámról. Ez alatt a 3 év alatt egész pontosan 0 cent levonás volt az adott számláról, jelenleg pont annyi pénz van rajta mint az összes átutalás összege ami ez alatt az idő alatt történt. Szóval semmivel nem vagyok rosszabb helyzetben mintha készpénzben tartanám a megtakaritásomat, cserében nyugodtan alszom éjjel, hogy nem kell aggódjak egy esetleges betörés, természeti katasztrófa, stb. miatt, ami miatt elveszhet az összes pénzem.
A defláció ott jön (a trükkösen számolt infláció, pontosabban), hogy az alapkamat 0-hoz közelít, és ennek megfelelően reagálnak a banki kamatok is.
A román államnak van egy csomó durva (arcátlan) adóneme, amivel keményen szednek be amúgy is, pl. az autók után. Én nem sajnálom őket és szimpatizálni meg főként nem fogok semmilyn adóhatósággal, főleg, mely megkeseríti a hétköznapokat.
Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams
Na itt van a fő hiba, ez az amit a legtöbb ember nem lát át. Igenis számit az a néhány milliárt euró a kasszából ami jelenleg hiányzik (valóságban valami 30-40 milliárdról beszélünk Romániában évente, de legyünk realisták, jó lenne ha a hiányból csak 10-20 százalékot be tudnának hajtani). Állami alkalmazottakat, nyugdijakat, oktatást, egészségügyet szerinted miből fizetik, esetleg az infrastruktúra épitését, fenntartását?
Engem nagyon zavar, hogy nincs pénz az államkasszában, mert édesanyám állami szférában dolgozik és főiskolai végzettséggel, több mint 30 év régiséggel alig kap minimálbérnél többet, ami azt jelenti hogy én a saját fizetésemből kell segitsem anyagilag nem kis összeggel, hogy egyáltalán meg tudjon élni. Édesapám nyugdijas, és egyáltalán nem él jól. Arról ne beszéljünk, hogy alig van autópálya ebben az országban, és az egyéb utak/vasutak hamarabb romlanak mint ahogy javitani tudnák. Ezek szerinted igy rendben vannak? Amig a korrupció és az adócsalás megy ezerrel addig semmi nem fog változni. A változás úgy a politikusok mint a kisemberek szintjén egyaránt szükséges.
Egy másik dolog, hogy most akarják minden élelmiszer ÁFÁját 24-ről 9 százalékra csökkenteni. Kétlem, hogy lenne ember az országban aki egy ilyen intézkedést nem érezne meg a pénztárcáján (ha itt élsz akkor téged is érint), viszont ez nagy megeröltetés az államkasszának, amit csak úgy lehet fedezni ha növekszik az adókból befolyó összeg.
Nem teljesen értem a kérdést a deflációval kapcsolatban. Amire te gondoltál az szerintem az, hogyha bankon keresztül lekötöd/befekteted a pénzed, de erre senki nem kényszerit. Ha csak tartod a pénzt egy bankszámlán az ugyan úgy ott marad mintha a párnád alatt tartanád (semmilyen kamat, infláció, defláció, árfolyam nem befolyásolja). A különbség az, hogy a bankban fizetsz egy minimális összeget azért hogy ott tartsd a pénzed, cserébe garantáltan ott marad (a párnád viszont eléghet egy tűz esetén).
Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams
Én arra lennék kiváncsi, hogy te hol tartod olyan sokkal nagyobb biztonságban a pénzed. Ezt csak ezért kérdezem, mert hozzám már törtek be a lakásba, és ha akkor a matracomba varrva tartottam volna a megtakaritott pénzem akkor búcsút inthettem volna neki. Egyik ismerősöm elvesztett pár ezer eurót ilyen módon, cserébe még olyanról nem hallottam hogy bankból tűnt volna el valakinek pénze. Nem kell mindenféle noname bankban megbizni ami fűt fát összeigér, valamint nem árt ismerni néhány alapelvet a számlákkal kacsolatban, és akkor nem lesz gond.
Természetesen lehet lázadni a rendszer ellen, ugyanakkor szerintem minden intézkedést üdvözölni kéne ami az adócsalást hivatott csökkenteni (ez nyilvánvalóan arra irányul, mint egy halom más jobb vagy rosszabb intézkedés jelenleg). Ha te becsületesen fizeted az adóidat, akkor az adócsalók (és persze a korrupt politikusok) kéne legyenek a legnagyobb ellenségeid, mivel a te gyereked oktatását, szüleid nyugdiját és indirekt módon a te megélhetésedet veszik el.
nkmedve
Annyira szeretem amikor más dönti el helyettem, hogy szerintük nekem mi a jó és miért szeretnék pénzt kiadni. Illetve kíváncsi lennék hogy a nagy kpellenességed mellett mit csinálnál, ha egyik nap arra ébrednél, hogy nincs semmi a számládon és kb. 1-2hónap lenne mire visszakapod, mert valaki ügyesen leszivattyúzta.
@zsoltee: hát sajnos Rommánia olyan messze van Skandináviától, mint Balkánmagyarország. Bár lehet, hogy messzebb is.
Én a kártyás dolgot leginkább azokra mondtam akik kártyára kapják a fizetést és mégis minden áron ragaszkodnak a készpénzhez. Biztos van eset hogy kártyával fizetni lassabb mint készpénzzel, de én részemről sokkal gyorsabban el tudom igy intézni a vásárlást. Amig pakolom a cuccokat addig adom a kártyát és a pinkódot is kb. 2 mp. alatt bepötyögöm, szóval effektive semmi időbe nem kerül a fizetés (amire mindent bepakolok addigra a fizetés is meg van oldva). Paypass kártyával még egyszerűbb.
Ha a készpénzes fizetést vesszük figyelembe akkor sem hiszem, hogy a cikkben leirt összegek olyan nagy gondot okoznának az emberek nagy részének. Még a legalacsonyabb 5 ezer lejes határ is több mit 1100 euró, azért nem minden nap vásárol az ember annyi pénzre. A magányszemélyek közötti limitként feltüntetett 50 ezerre pedig már egy nagyon jó használt autót veszel, új autó- vagy lakásvásárlásnál pedig már most is legtöbb helyen alap a banki átutalás.
Azt még hozzáteszem, hogy természetesen a bankoknak is csökkenteni kell a kártyás vásárlással kapcsolatos költségeket, és ha jól tudom erre is van terv EU szinten. Jelenleg kártyával fizetni nem kerül semmibe a vásárlónak, de a kereskedőnek némi plusz kiadás, amit minimalizálni kell hogy a rendszer tényleg működjön.
Skandinaviaban ha kesz van az aruk osszegzese, magad dugod be a kartyat a fix, feled nezo olvasoba, beirod a pint, es kesz vagy. Nehany masodperc, gyorsabb, mint keszpenzzel vacakolni.
Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2015.04.13. 16:59:41
Szerintem nagyon helyes ez a dolog, még ha ellenőrizni/betartatni nehezen is lehet. Ideje lenne már ha az emberek normálisan kezdenék használni a bankkártyáikat. Utálom hogy mindig minden bankautomatánál sor van, mert az emberek 90%-a azonnal fut kivenni a pénzt amint egy kis bevétele van (+ sokszor időbe telik a felvétel, mert nem ért a géphez), és aztán a bevásárlóközpontban egy örökkévalóságig fizet mert ott számolgatja a bankjegyeket és aprókat előttem. Én részemről nem bánnám ha a készpénzfizetés teljesen megszűnne (még jó hogy nem aranytallérokkal fizetünk még most is a 21. században).