• nkmedve
    #6
    Valamilyen szinten igazad van azzal kapcsolatban ha nem akarod, hogy az állam mindent tudjon az üzleteidről, de sajnos akkora az adócsalás és a feketemunka ebben az országban, hogy minden áron és minden szinten kell ez ellen harcolni (politkusokra is nagyon rászálltak mostanában), egyébként nem fejlődünk sehova. Az állam több tizmilliárd euró bevételtől esik el ezen gondok miatt évente.

    Én a kártyás dolgot leginkább azokra mondtam akik kártyára kapják a fizetést és mégis minden áron ragaszkodnak a készpénzhez. Biztos van eset hogy kártyával fizetni lassabb mint készpénzzel, de én részemről sokkal gyorsabban el tudom igy intézni a vásárlást. Amig pakolom a cuccokat addig adom a kártyát és a pinkódot is kb. 2 mp. alatt bepötyögöm, szóval effektive semmi időbe nem kerül a fizetés (amire mindent bepakolok addigra a fizetés is meg van oldva). Paypass kártyával még egyszerűbb.

    Ha a készpénzes fizetést vesszük figyelembe akkor sem hiszem, hogy a cikkben leirt összegek olyan nagy gondot okoznának az emberek nagy részének. Még a legalacsonyabb 5 ezer lejes határ is több mit 1100 euró, azért nem minden nap vásárol az ember annyi pénzre. A magányszemélyek közötti limitként feltüntetett 50 ezerre pedig már egy nagyon jó használt autót veszel, új autó- vagy lakásvásárlásnál pedig már most is legtöbb helyen alap a banki átutalás.

    Azt még hozzáteszem, hogy természetesen a bankoknak is csökkenteni kell a kártyás vásárlással kapcsolatos költségeket, és ha jól tudom erre is van terv EU szinten. Jelenleg kártyával fizetni nem kerül semmibe a vásárlónak, de a kereskedőnek némi plusz kiadás, amit minimalizálni kell hogy a rendszer tényleg működjön.