• nkmedve
    #13
    Sajnálom, de nem tudom osztani ezt a durván pesszmista nézetedet. Az ilyen hozzáálás miatt nem fog sehova feljődni ez a régió, mert legtöbb ember szerint úgyis mindegy. Csak azt nem veszitek észre hogy az ilyen ostoba felfogás miatt tudnak a politikusaitok meglopni titeket minden lehetséges módon. Lassan fel kéne kezdeni ébredezni és rájönni, hogyha az átlagember nem akar és nem követel változást akkor az nem is fog bekövetkezni soha. Az én vélaményem az, hogy a politikai elit a lakosság kivetülése. Ha a lakosság korrupt, akkor a politkusai is azok. Ha a lakosság nem korrupt (az adócsalás is egyfajta korrupció) akkor nem igen kerülnek korrupt politkusok sem fontos poziticókba (vagy csak nagyon rövid ideig).

    Pont az itt leirt intézkedéshez hasonlók miatt vagyok valamilyen szinten optimista (és amiatt, hogy az elmult évben kb. 50 politikust zártak be, köztük hivatalban levő minisztereket), bármennyire is nehéz átlátni, van benne logika. Persze hőbörögni mindig könnyebb, mint elfogadni azt, hogy a hosszú távú javulás érdekében némi áldozatot kell hozzon mindenki. Az áldozat jelen esetben elenyésző. Ha valaki egy kicsit is utánanéz a bankkártyáknak és számlák mikéntjének akkor rájön, hogy mostmár semmi értelme ragaszkodni a készpénzhez. Ez Romániára igaz, ahol lehet találni olyan bankot ami megbizható és a kezelési költség is elenyésző, más országról nem tudok nyilatkozni.

    A kamatoknak semmi köze a banki folyószámlákhoz, azon fix összeg csücsül, összetéveszted a betétszámlával ami teljesen más kategória (külön szerződést kötsz rá amiben benne szerepel a kamat mértéke). A folyószámlára átutalsz x összeget, és 5 év mulva az ugyan úgy ott lesz (persze egy valamennyi kezelés költség hiányozni fog az utalás és pénzfelvételek függvényében, de annak semmi köze a kamathoz, inflációhoz).

    Mondok egy példát: nekem van egy eurós számlám, azon tartom a megtkaritásaimat (nincs hozzá bankkártya, úgyhogy a kezelési költsége pontosan 0). Kb. 3 éve van meg a számla azóta nem vettem le róla pénzt csak utaltam rá egy másik számlámról. Ez alatt a 3 év alatt egész pontosan 0 cent levonás volt az adott számláról, jelenleg pont annyi pénz van rajta mint az összes átutalás összege ami ez alatt az idő alatt történt. Szóval semmivel nem vagyok rosszabb helyzetben mintha készpénzben tartanám a megtakaritásomat, cserében nyugodtan alszom éjjel, hogy nem kell aggódjak egy esetleges betörés, természeti katasztrófa, stb. miatt, ami miatt elveszhet az összes pénzem.