Berta Sándor

Intel - 33 év után távozik Mooly Eden

A menedzser többek között a Pentium MMX, a Centrino és a Pentium M atyjának számít.

Shmuel (Mooly) Eden úgy döntött, hogy - az ilyenkor szokásos szóhasználat szerint - új kihívásokra vágyik és ezért 33 esztendő után elhagyja az Intelt. Hosszú pályafutása alatt számos projektben vett részt, azonban 2011-től fokozatosan félreállították, így a távozása nem nevezhető meglepetésnek. A menedzser legutóbb az Intel izraeli leányvállalatának elnöke és az eszközök természetes módszerekkel (beszéd, mimika, gesztusok) való vezérléséért felelős csoport vezetője volt. Ez utóbbi pozíciót néhány évvel ezelőtt hozták létre az óriáscégnél.

Eden 1982-ben került a társasághoz, eleinte a processzorfejlesztésért felelt, később ezen a területen vezető pozícióba is került. Részt vett többek között a Pentium MMX megalkotásában, majd 1999-től az izraeli kutatási és fejlesztési központ igazgatójaként és menedzsereként a Centrino és a Pentium M processzorok fejlesztéséért felelt. 2005 és 2009 között a notebookrészlegét vezette, majd 2009-től ő lett a teljes PC-részleg vezetője. Ő felelt az asztali számítógépekkel, a notebookokkal és a mobil készülékekkel kapcsolatos tervezésekért, architektúrákért és marketingért. Már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a vállalat teljesen átaludta az okostelefon- és a táblagép-üzletet, ami végül a menesztéséhez vezetett. Ezután lett az eszközök természetes módszerekkel való vezérléséért felelős csoport első embere, 2012-től vezette az izraeli leányvállalatot is.

Szerinte nem az a kérdés, hogy lesznek-e minket megértő számítógépek, hanem az, hogy mikor. Úgy véli, hogy az ember el fogja veszíteni a mesterséges intelligencia elleni küzdelmet, ugyanakkor élvezhetjük majd a folyamat előnyeit is. Egy az agy és a gép közötti interfésszel a felhőkörnyezethez tudnánk csatlakozni, s ez feleslegessé tenné az online keresők használatát. Becslése szerint 2030-ban a korszerű IT egyenrangú fél lehet az emberekkel és már 15 év múlva olyan számítógépeink lehetnek, amelyek felvehetik a versenyt az emberi agy képességeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!