Berta Sándor

Kínai SoC-tervező cégekbe fektet be az Intel

A gyártó mindent elkövet azért, hogy mielőbb meghatározó szereplő legyen az okostelefonok és más mobil készülékek piacán.

Az Intel a Spreadtrum Communications és az RDA Microelectronics nevű rendszerchipeket (SoC) tervező társaságokban szerzett 20 százalékos tulajdonrészt. A cégeknek ezért cserébe az Intel megoldásain alapuló mobil termékeket kell kifejleszteniük. Az üzlet keretében az Intel 1,5 milliárd dollárt fektetett be. A két vállalkozás tulajdonosa a Tsinghua Unigroup. Mind a Spreadtrum Communications, mind az RDA Microelectronics 2G-s, 3G-s és 4G-s okostelefonokhoz fejleszt System-on-Chipeket.

Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója azzal indokolta a tranzakciót, hogy Kína jelenleg az okostelefonok tekintetében a világ legnagyobb fogyasztói piacának számít és egyúttal az ázsiai országban van a legtöbb internetező is. Az együttműködéssel azt akarják biztosítani, hogy Kínában és a világ más részein is egyre több embernek szállíthassák közvetlenül és gyorsan a termékeiket. A kooperáció keretében a Spreadtrum Communications az Intellel közösen fejleszt és értékesít majd processzorokat. Amennyiben minden a tervek szerint fog zajlani, úgy a befektetés várhatóan 2015 elejére zárulhat le.

Az Intel és a kínai Rockchip június elején jelentette be, hogy a jövőben együttműködik, különösen az olcsó androidos táblagépekhez készítenének közösen chipeket. A Rockchip a képernyőméretekkel és a táblagépek formájával kapcsolatos információkkal látná el az Intelt, s segítene a társaságnak a termékportfóliója mielőbbi kiépítésében, egy Intel márkájú mobil platform megalkotásában. Az Intelnek néhány nap alatt ez már a második komoly befektetése, nemrég ugyanis közölte, hogy 6 milliárd dollárból bővítené az izraeli üzemeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!