Berta Sándor

Vezeték nélküli kommuni­kációban erősítene az Intel

Az óriáscég olyan szabadalmakat vett, amelyek elősegíthetik az eszközök közötti vezeték nélküli kapcsolat elterjedését.

Az Intel több mint 1400 szabadalmat vásárol a Powerwave Technologies nevű cégtől. A dokumentumok jelentős része a vezeték nélküli kommunikációval kapcsolatos technikákat és eljárásokat írja le. A társaság közleményében azt emelte ki, hogy a Powerwave a kommunikációs infrastruktúra-termékek, többek között az antennák és a bázisállomások területén úttörőnek számít. A megszerzett szabadalmak erősítőkre és áramkörökre vonatkoznak. Az nem derült ki, hogy az Intel mennyit fizetett a találmányokért.

A lépés összhangban áll azzal, hogy az Intel szeretné 2015 végéig megvalósítani a vezetékmentes PC-t. A vállalat nemrég bemutatta a referenciadizájnját a San Fransiscóban megrendezett IDF fejlesztői fórumon. A PC a Broadwell utódjának számító és Skylake kódnév alatt fejlesztett legújabb processzorgenerációra épül, s sem az áramfelvétel, sem a perifériák esetében nem tartalmaz kábeleket.

Kirk Skaugen, az Intel PC-kliens csoportjának ügyvezető igazgatója és egyben a konszern alelnöke az IDF keretében Skylake-alapú 2-az-1-ben notebookokat és számítógépeket egyaránt bemutatott. A készülékek számos vezeték nélküli technikát használtak, köztük volt a WLAN 802.11n, a Wireless Display (WiDi) és a Wireless Gigabit (WiGig).

Az Intel kénytelen volt lépni, hiszen a mobil eszközök piacán közvetlen riválisának számító Qualcomm július elején felvásárolta a WiGig szabványra specializálódott Wilocity nevű chipgyártót. A WiGig lehetővé teszi a perifériák csatlakoztatását a PC-hez, s az okostelefonok és a táblagépek vezeték nélküli összekötését a televíziókkal. Így lehetséges a 4K-videók zökkenőmentes streamelése egy tábláról egy tévére. Emellett egy okostelefon is kommunikálhatna vezeték nélkül a képernyővel, a billentyűzettel, az egérrel és a nyomtatóval.

A WiGig 2015-ben érhet el áttörést. A megoldásnak két hátránya van, az első, hogy csak kis távolságra működik, míg a másik, hogy a két összekötött készüléknek látnia kell egymást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #1
    Ezt hallgatjuk az Inteltől már évek óta, mindenki nagyon egyet is ért vele, de még mindig nem sikerült kijönne egy olyan integrált kommunikációs csippel, amiben van támogatás a mobil technológiák felé is. Három éve megvették az Infineon wireless részlegét, sokáig újrabrandelve tovább árulták az Infineon chipeket és hitegették a befektetőket, hogy végre beindul az integráció. Ha jól rémlik tavaly az anandtech-en volt interjú az Intel kommunikáció részlegért felelős igazgatójával, aki 2014-re ígért ilyen megoldást LTE támogatással bezárólag.

    Ami egyelőre van az a nagy csend.

    A kommunikációs technológiák implementálása nem egyszerű feladat (sem technikai, sem jogi szempontból), de azért mostmár a szájkarate helyett jöhetnének kézzelfogható termékek is.