Berta Sándor

Eljön a minket megértő számítógépek kora

Az Intel egyik vezetője úgy véli, hogy nem az a kérdés, hogy lesznek-e minket megértő számítógépek, hanem az, hogy mikor.

"A jövőben csak egyetlen interfész lesz az ember és a számítógép között. Az érintőképernyő nem természetes, mert ha az emberek beszélgetnek, nem érintik meg közben egymást. Ne értsenek félre: az érintés jobb, mint a billentyűzet használata, de ha a számítógép nem képes megérteni azt amit mondok, akkor miért kellene billentyűket leütnöm és a Google-t használnom?" - teszi fel a kérdést Mooly Eden, aki az Intelnél az eszközök természetes módszerekkel (beszéd, mimika, gesztusok) való vezérléséért felel.

"Az úgynevezett észlelési számítástechnikát három dolog jellemzi: természetes, intuitív és magával ragadó. A természetes azt jelenti, hogy a számítógéppel ugyanúgy beszélünk, mint egy emberrel: a hangunkkal, a szemünkkel, a gesztusainkkal, a mimikánkkal. Természetesen akarok kommunikálni, nem akarok billentyűzetet vagy kontrollert használni, hiszen ezeket az egymás közötti kommunikációban sem alkalmazzuk. Az intuitív azt jelenti, hogyha valaki egy számítógéppel vagy eszközzel akar kommunikálni, akkor ahhoz nincs szüksége kézikönyvre. A magával ragadó pedig arra utal, hogy ha a számítógéppel dolgozunk, akkor elmosódik a határ a valóság és a virtuális világ között."

"Amennyiben sikerül mindezt megvalósítanunk akkor úgy hiszem, hogy nem lesz szükség többé interfészre. Ez a fajta jövő fél éven belül elkezdődik, ugyanis akkor fogjuk megkezdeni bizonyos termékek kiszállítását, de a végállomásig vezető út a becsléseim alapján 10-15 évig tart majd. A technika egyre jobb lesz. Előbb vagy utóbb rendelkezésünkre áll majd az a számítási teljesítmény, aminek a segítségével megépíthetjük azt, amiről mindig is álmodtunk. Ez csupán a számítási kapacitástól függ. Amennyiben a természetes beszédfeldolgozást, a 3D képfelismerést és más ilyen dolgokat nézünk, akkor egy Core i5-ös processzor 70-80 százaléka van kihasználva" - fejtette ki Mooly Eden.


A chipgyártó menedzsere szerint a szoftverproblémák sem igazán jelentenek akadályokat, de persze ki kell fejleszteni még a megfelelő algoritmusokat, hogy a szakemberek azt tehessék, amit akarnak. Emellett a beszédfelismerés területén vannak kihívások. "Még ha a legjobb automatikus beszédfelismerő megoldásokat is vesszük figyelembe, azok sem olyan jók, mint az agyunk. Amennyiben hibát vétek egy szónál, akkor a másik ember agya ezt észreveszi és korrigálja. Vagy egy másik példa: ha valaki velem beszél és közben egy vita zajlik a háttérben, akkor az illető képes elkülöníteni gondolkodását azoktól a zajoktól."

Mooly Eden szerint ugyanakkor van még egy érdekes kérdés. Vajon bele tudunk-e szeretni egy gépbe? Amennyiben azt vesszük figyelembe, hogy tudunk haragudni egy gépre, akkor szeretni is tudjuk, hiszen a harag és a szerelem érzése az agynak ugyanazon részén alakul ki. "Az emberként értő számítógép megalkotása lehetséges, csak az a kérdés, hogy ez 5 vagy 10 év múlva következik-e be. Ez ugyanolyan, mint, hogy mennyibe időbe telik, mire a vezetők feleslegessé válnak az autókban? Ez valamikor meg fog valósulni. Az egész csak idő kérdése" - szögezte le az Intel munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #15
    Svájcban ha jól tudom olyan tíztagú bizottság ül össze.
  • Archenemy #14
    Jah értem, ilyen szempontból végül is nem rossz.
  • torreadorz #13
    Lásd amit irtam. Rossz irányban gondolkozol. Úgy is mondhatnám, hogy amikor beszállsz a taxiba akkor sem azt mondod a taxisnak hogy most jobbra, most balra, most jobbra, most balra, most index, fék, gáz most előre, hanem hogy hősök tere aztán a többit majd ő elintézi.

    Szóval ez az egész tökre nem arról szól hogy nyissa meg a users mappában a pista.pdf-et.
  • torreadorz #12
    Pedig igenis van létjogosultsága a géppel való beszélgetésnek.

    Csak mindent a helyén kell kezelni, természetesen ha ott ülsz a gép előtt és pontosan tudod hogy mit akarsz csinálni az valószinüleg gyorsabb kézzel csinálni mint elmondani. De ez még ember vs ember esetén is igy van, sokszor egyszerübb megcsinálni valamit mint megmutatni a másiknak hogy hogy kell.

    Azonban ezt ne igy képzeld el, sokkal inkább úgy mint régen a komornyikot. Például épp játszol és eközben szólsz a gépnek hogy engedde már teli a kádat meleg vizzel mert fürödnél. Sokkal egyszerübb mint odamenni a csaphoz megnyitni, várni hogy teli legyen, elzárni stb tehát mintha te csinálnád. Ráadásul nem kell félbehagynod azt amit addig csináltál. Persze ehhez kell mondjuk egy intelligens lakás meg még technológia hiányosságok is vannak de ez a jövő.

    Ugyanez pepitában a jövőben, beszállsz az automata vezérlésü autódba és csak annyit mondasz neki hogy irány a munkahely. Esetleg közben hogy várj, álljunk meg a teszkónál közben. Sokkal sokkal kényelmesebb és gyorsabb mint gombokat meg gps-t nyomkodni.

    Szumma szummárum, a géppel való beszélgetés akkor óriási előny, ha nem te akarod elvégezni az adott cselekvést.
    Nyilván ha el akarsz olvasni egy weboldalt és ülsz a gép előtt akkor hülyeség a géppel beszélgetni hogy mit nyisson meg.
    Na de ha pl. éppen kondizol a szobában és zenét akarsz hozzá hallgatni akkor sokkal egyszerübb odaszólni hogy ac/dc thunderstuck légyszives. És ha épp másik zenére vágysz akkor sem kell leszállnod a futógépről csak szólsz neki hogy mit kérsz.
  • Archenemy #11
    De egyébként könnyű kipróbálni, milyen fantasztikus lenne a hanggal vezérelhető számítógép: kérd meg egy kollégádat, haverodat, hogy kezelje ő a gépet, és te meg szóban utasítsd, hogy mit csináljon ("nyisd meg a documents foldert..... ne azt, hanem ami az user-en belül van.... jó akkor users, nem user.... na mindegy, azon belül a képeket... ok, de ne duplaklikkel, hanem jobb klikk, open as..."), és hasonlítsd össze, hogy ez mennyivel kényelmesebb vagy gyorsabb, mint a billentyűzet/egér kombó. Pedig hát a kollégád/haverod ráadásul valszeg intelligensebb, mint egy ilyen MI (még az érzelmeidet is érti, az iróniát is, a gesztusaidat is olvassa, stb).
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2014.09.12. 12:50:42
  • kutyak #10
    Billentyűzettel hogyan fejezel ki érzelmeket? Mármint a szmájlikon túl.
    Például ehhez a cikkhez fűzhetek kommentárként annyit: "Ja, persze". Hogyan - és legfőképp mennyi idő alatt - közlöd a géppel, hogy a japersze jelen esetben pont az ellekezőjét jelenti, mint ami a szótárban van? Vagy esetleg tényleg egyetértek, amikor ezt írtam?
    Mesterséges intelligencia kell, beszéd-, mimika-, testbeszéd felismerés, hogy a géppel úgy tudjunk beszélni, mint egy emberrel. Hogy értse, mit akarunk és ne csak digitalizálja.
    Ez nem egyszerű feladat, szerintem nem 10-15 év, hanem több idő kell hozzá, hacsak nem történik valami forradalmi áttörés.
  • karesz6 #9
    Jóval hosszabb hozzászólást terveztem de ez így tömör és egyszerű. Köszi. :)
  • Archenemy #8
    Igen, szerintem is sokkal gyorsabb és kényelmesebb azt mondani a gépnek, hogy "nyisd meg a fájrfoxot, azon ajutúbot, nézd meg a hisztorimat, és keresd meg azt a számot, amit tegnap úgy fél négy körül hallottam, és nem emlékszem a címére, és indítsd el", mint klikk, klikk, klikk, klikk. Meg ezt így biztos a gép is érteni fogja.
  • TokraFan #7
    "Ne értsenek félre: az érintés jobb, mint a billentyűzet használata,"

    Ez a legnagyobb fasszág amit mostanában hallottam. Az érintőképernyő az egyik legszarabb beviteli eszköz...
  • pixx #6
    Szerény véleményem, hogy MI egy teljesen más fajta processzor kell, és más elképzelés az alapoktól kezdve. Egy önjavító, és fejlesztő bioszámítógép. Nem egy félszobányi számítógép, ami egy szerverszobában dekkol.

    A másik már a mobil piacon elég komoly felzárkozás van az elmúlt 2 évben és kezdenek asztali teljesítmény felmutató eszközöket gyártani.