Gyurkity Péter

Két úton térhet vissza Nokia az okostelefonokhoz

A Nokia a márkanevet licencelné, illetve külső gyártók által dobna piacra új készülékeket.

A hónap elején már beszámoltunk azon értesülésekről, miszerint a Nokia tervezi az okostelefonok szegmensébe történő visszatérést, azt követően, hogy saját telefonos részlegük immár a Microsoft tulajdonában van. Most maga a vezérigazgató beszélt erről a lehetőségről, egyszerre két eltérő változatot vázolva fel.

A napokban került megrendezésre a Nokia Capital Markets Day 2014 elnevezésű rendezvény, ahol maga Rajeev Suri, a Nokia elnök-vezérigazgatója tartott beszédet a megjelentek előtt. Itt többek között elmondta, hogy valóban tervezik a visszatérést, ezzel kapcsolatban pedig két lehetséges útvonalat vázolt fel, amelyek mindegyike eltérő lépésekben és piaci megoldásokban manifesztálódna. Azt még nem tudni, hogy e két stratégia közül melyik valósulhat meg, ám a korábbi megállapodások értelmében itt bizonyos korlátokkal kell számolniuk.


Az első potenciális út a Nokia márkanév licencelését eredményezné, amely iránt egyébként számos külső gyártó érdeklődik, dacára annak, hogy a Microsoft saját termékei és szolgáltatásai esetében viszonylag gyorsan eltávolította azt. A velük kötött szerződés értelmében a márka kizárólagos használati joga 2016 utolsó negyedévéig őket illeti meg, így csak ezt követően jöhetnek szóba a versenytársak, tehát a Nokia számára két év áll rendelkezésre, hogy eldöntse, mihez is kezd a névvel – ez egyébként egyes elemzők szerint több mint 4 milliárd dollárt ér.

A másik lehetőség partneri szerződések megkötése bizonyos ODM-gyártókkal (original design manufacturer), amelynek révén többek között a Compal és a Foxconn kezdhetné meg saját készülékek tervezését és legyártását, ezen okostelefonokat pedig a Nokia venné át, hogy saját néven és az általuk kiválasztott szoftverrel dobják őket piacra, akár a globális színtéren. Erre a szükséges feltételek kialakítását követően, 2016 végén, illetve 2017 elején kerülhet sor.


A cég bemutatta új tábláját is, mégpedig N1 néven, amely az első lépés lehet a visszatérés felé vezető úton. A 7,9 collos, 4:3-mas képarányú tablet alumínium házába 2048x1536 pixeles kijelzőt szereltek, belsejében pedig az Intel 2.3 GHz-es, 64 bites Atom processzora dolgozik 2 GB memóriával megtámogatva. A legújabb, 5-ös Androidot telepítették rá, néhány a cégre jellemző érdekességgel kiegészítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kl24h #14
    Az lenne a normális, hogy sem az android sem a WP8.1 rendszerű okostelefon nem kellene lefagyjon. Miért fagynak le? Neked mi a véleményed?
  • CairoJack #13
    A kommented tartalmaz ugyan igazságokat, de - amint azt a szakzsargon mondja - csak "nyomokban". Hol is kezdjem? Legyen a WP talán egyszerűbb a helyzet.

    "Hiába fújod évek óta az ostobaságot a WP itt van és lassan de biztosan fejlődik egy telített piacon is" - Ez legjobb esetben is csak féligazság. A valósághoz közelebb áll az, hogy VISSZAFELÉ fejlődik. Az igaz ugyan, hogy a mostani negyedévben sikerült pár millió darabbal többet eladni, mint korábban, ugyanakkor az is tény, hogy a piaci részesedésük folyamatosan zuhan. Magyarán a WP nem képes arra, hogy a buta telóról okostelóra váltókat "felszívja". 2013-ban 3,4%-os részesedésük volt, 2014-ben, idén ez 2,5%-ra esett vissza. Kínában, ami a legnagyobb piac, lényegében megszűnt a WP létezni, akár csak az USÁ-ban, ami meg a legértékesebb piac. A helyzetet tetézi, hogy az eladások harmadát az 520 teszi ki, ami egy 100 dolláros telefon, amint a Nokia/MS szinte egy dollárt sem keres. A WP-s csúcsmodelleket meg a kutya nem veszi. Jó ha eladnak belőlük 1-2 milliót. Összehasonlítva azzal, hogy mondjuk iPhone-ból negyedévente eladnak 50 millliót, kicsit ciki a helyzet. Ha már az 50 milliónál tartunk, akkor ez az a szám, amit a WP-s készülékeknek 3 év alatt sikerült elérniük. Szóval a WP jelenlegi helyzete iszonyatosan siralmas. Ez nem "ostobaság" ahogy te fogalmaztál, ez tény. Csak az nem látja, aki nem akarja.

    Az is tény persze (és ebben igazad van), hogy a WP némileg stabilabb OS, mint az Android, és sokakat bosszant már a droidos instabilitás (köztük engem is), viszont két dolgot látni kell.
    Egyfelől a WP-s sokkal kevesebb hardverre optimalizálták (lényegében alig van pár SOC amit támogat) másfelől annyival azért nem stabilabb, mint amennyire a legendáriumok bezengik. Saját tapasztalat. Ha az ember elolvasgatja a fórumokat, a sok kis WP fan hozzászólásából az jön le, hogy kb a Lumia az, ami sosem fagy le. Ez azért baromira nem igaz, fagynak azok is, még a drágábbak is. Oké, tény, hogy nem óránként, mint egyes csámcsung és egyébb noname kínai droid csodák, de hetente párszor a WP is eldobja magát. Plusz ott is vannak egyéb problémák is.
    Mindehhez még hozzájön a gyenge appkínálat (mind számban mind minőségben) és egy teljesen zárt, kötött OS, ami még (általános vélekedés szerint) ronda is.
    Amíg ezek a dolgok nem változnak, nagyobb fejlődés nem lesz WP fronton.

    Ami az Androidot illeti, ott is van gond bőven, bár ezen problémák jelentés részéért az aktuális gyártó felel, mondom ezt Nexus tulajként. A vanila android összehasonlíthatatlanul gyorsabb, stabilabb, mint amit a gyártók rágányolnak, gyakorlatilag SIMÁN felveszi a versenyt a WP-vel stabilitás fronton, sőt szerintem akár rá is verhet. (Mondom ezt úgy, hogy tudom hányszor fagyott le a N7-esem, és hányszor fagy le egy 520. Mind a kettő kétszer. Csak a N7 egy év alatt, az 520 hetente.)

    Ezen felül az is furcsa, hogy az állításoddal ellentétben nem hogy csökken az android piaci részesedése, de nő, és többek között a WP és az IOS kárára.

    Szóval mielőtt másokat lehülyézel, nyisd ki a szemed, és próbáld meg a realitásnak megfelelően megítélni a dolgokat.
    Egy kis olvasnivaló:

    http://mobilarena.hu/hir/a_windows_phone_piaci_reszesedese_csokkent_az_andr.html
  • tomboy013 #12
    Érzek egy gyerekes sértődöttséget ebben a "hozzászólásban" :D a szutyok WP képes volt megoldani a stabilitást, az Isten androidnak is ideje lenne már mert kezdenek rájönni az emberek, hogy rossz lóra tesznek egy androidos telefonnal. Windows kell a népnek, iOS meg jolla a jövőben. Sajnos az android már közel sem olyan vonzó mint 2-3 éve. Hiába fújod évek óta az ostobaságot a WP itt van és lassan de biztosan fejlődik egy telített piacon is :) na megyek hagylak zsörtölődni :D pápá pubi
  • Ulkesh #11
    Azért VOLT piacvezető a fejlődő országokban, mert más gyártó nem készített már olcsó feature phone-t rajtuk kívül. Apró bibi, hogy ezzel semmilyen piacot nem vezettek, mert ezen vásárlókat nem érdekli a brand, csak az árcédula, no meg ezeken a készülékeken szinte semmi profit nem realizálódott már az utóbbi években.

    "Világszinten a Nokia még ma is a második a Samsung mögött!"

    Egy párhuzamos dimenzióban talán, a mienkben már messze a sor végén van, marginális részesedéssel.
  • CairoJack #10
    A Nokiánál már megint nagyon tudják, hogy merre vannak arccal előre. Pár napja ennek a nyilatkozatnak még pont az ellenkezőjét fogalmazták meg.

    Idézet a november 17-ei CEO interjúból:
    "Nokia won't be returning to the handset industry - this was confirmed by Nokia CEO Rajeev Suri at a recent analyst meeting in London. He said that Nokia isn't "looking to a direct consumer return to handsets"".

    Igazából szvsz még ők sem tudják, hogy mit akarnak, jelenleg gyanítom annak örülnek, hogy megszabadultak az MS szorításától, és a WP-s rémálomtól. Meg az éves szintű milliárd dolláros veszteségből amit az a szutyok csempés hányás okozott nekik.

    Egyébként ha a tabletjük sikeres lesz, akkor nagy valószínűség szerint vissza fognak jönni a telefon piacra is, ha máshogy nem, majd bérgyártatnak, mint az Apple, aztán ha beindulnak az eladások, talán elkezdhetnek újra saját gyártósorban gondolkodni.
    Gondolom ezért is igyekszik az MS a lehető leggyorsabban megszabadulni a Nokia márkanév használatától. Akar magának 1-2 évnyi puffer időt, míg a WP vásárlókban tudatosul (mind a tíz darabban), hogy ezentúl Microsoft Lumiát kell keresni a boltok piacán, ha vannak annyira mazochisták, és továbbra is a WP-vel óhajtják szivatni magukat , és még csak véletlenül se Nokiát vegyenek, mert akkor az nem WP lesz, és jaj nekik. Mindenkinek. LOL

    Ami a Nokiát illeti, még elég sok arrafelé a HA.
  • tamolnar213 #9
    Ahogy azt Móricka megámodja.
  • NEXUS6 #8
    A brand egy dolog, na ez az amit leamortizáltak a fejlett világban azzal, hogy lemaradtak az okosteló biznicről, mert túl korán kötötték össze a nevüket a Mikróval. Egy androidos okostelóval visszajöhetnének.

    A piaci részesedés meg egy másik. Nem okos telóban még mindíg azok, ami okostelóban a Samu.

    A brand az önmagában egy bevezetett, jól marketingelt márka, egy jó lehetőség, hogy okostelóba is betörjenek, és ennyi.
    A Mikró viszont se ezzel a brand-del se nélkülük nem fogja tudni eladni a WP-s szutykait, SZVSZ.
  • Major #7
    http://www.rankingthebrands.com/Brand-detail.aspx?brandID=11
  • Cat #6
    Az a köze, hogy soha nem lehetne évek óta piacvezető ezekben az országokban, ha nem lenne erős a márkanév. Világszinten a Nokia még ma is a második a Samsung mögött!
  • Major #5
    Mi köze egy brand erősségének a fejlődő országokban lévő eladásokhoz?
    Utoljára szerkesztette: Major, 2014.11.20. 11:47:17