Gyurkity Péter

Telefonok nélkül nyereséges a Nokia

Jól járt a cég a telefonos részleg eladásával, a Microsofttal együtt ők is növelték nyereségüket.

Az idei évben számos alkalommal olvashattunk a Nokia telefonos részlegének eladásáról, a tulajdonosváltás esetleges következményeiről, az azonban szinte mindenki számára világos volt, hogy a cég ily módon komoly tehertől szabadulhat meg. Ez így is történt, az utóbbi hónapokban egyértelmű a javulás.

A most közzétett harmadik negyedéves üzleti jelentésben kiemelkedik a profit növekedése, amely mindkét fő üzletág tekintetében jól látható. A Nokia Solutions and Networks 13,5 százalékra növelte profitmarzsát, az év hátralévő részében pedig számos további hálózati technológiát értékesítenek és helyeznek majd üzembe, főleg az ázsiai régióban. A Nokia Technologies ezzel egy időben 9 százalékkal tudott javítani az egy évvel ezelőtt adatokhoz képest, ami főleg a Microsofttal között licencmegállapodásnak volt köszönhető. Bár itt a könyvelési technikák is komoly szerepet játszanak, a hivatalos adatok szerint szép profitot sikerült besöpörniük, erre alapozva pedig az éves előrejelzést is feljebb srófolták.

Ami a hosszabb távú terveket illeti, itt a cég fontos szerepet kaphat az 5G-technológiák kidolgozásában és azok értékesítésében. Itt egyelőre több piaci szereplő is saját megoldásait teszteli, ám a finn cég nyilván nem szeretne lemaradni mögöttük, ezért komoly erőfeszítéseket tesznek majd a fejlesztések felgyorsítása, a szabvány véglegesítése érdekében. Hogy ebből mi sül majd ki, az még a jövő kérdése, de teljesen egyértelmű, hogy szeretnék kihasználni az itt kínálkozó lehetőséget.

A Microsoft a maga részéről szintén pozitív meglepetést okozott, bár esetükben többek között a felhő-szolgáltatások húzták feljebb az eredményt – korábban piaci elemzők attól tartottak, hogy az ezen a téren zajló kiélezett verseny és az alacsony marzsok miatt erre nem számíthatnak. A komoly leépítések viszont tetemes egyszer költséggel jártak, miközben a Lumia okostelefonokból az üzletág megszerzése óta immár 9,3 millió példányt adtak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!