Gyurkity Péter

Visszatér az okostelefonokhoz a Nokia?

A telefonos részlegét eladó anyacég új munkatársakat keres, ez pedig a visszatérésre utalhat.

A téma iránt érdeklődők jó eséllyel kivétel nélkül tudják, hogy a Nokia telefonos részlege immár a Microsoft tulajdonában van, ennek (valamint a Lumia család) jövőjével kapcsolatban azonban még bőven maradtak megválaszolatlan kérdések. Most úgy tűnik, hogy a cég meggondolta magát, és visszatérne a területre.

Szemfüles internetezők bukkantak a Nokia által közzétett álláshirdetésekre, mégpedig a LinkedIn oldalán – ezen félig-meddig közösségi oldalnak is tekinthető portálok az utóbbi időben maguk mögé utasították a hagyományos online álláskereső központokat, így egyre több nagyobb cég használja őket a meglévő dolgozói és adminisztrátori állomány felfrissítésére, kiegészítésére. Az ajánlatokon végigfutva gyorsan kiderül, hogy a jelenleg a kutatás-fejlesztési feladatokra és specializált eszközök gyártására fókuszáló vállalat nemcsak mérnököket, de a kameraspecialistákat és tervezőket is keres.

Néhány állást már be is töltöttek, így nem minden, eredetileg listázott ajánlat elérhető az oldalon, ám ezek között olyan is akadt, amely kifejezetten a telefonokban használt kamerák Android alá szánt szoftveres meghajtójának fejlesztését tűzte ki célul. Ebből, valamint a Z Launcher piacra dobásából kiindulva állítják egyesek, hogy a cég ezúttal a Google platformja alá szánt megoldásokra koncentrálna, vagyis nincs szó a korábban alkalmazott mobil operációs rendszerekhez (Windows Phone, netán Symbian) történő visszatérésről.

Erre persze nem vehetünk garanciát, hiszen a cég egyelőre nem közölte ilyen irányú terveit, pusztán az állásajánlatokra hivatkozva pedig nem mehetünk biztosra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    "a nagy kék"
    az az IBM

    http://hu.wikipedia.org/wiki/IBM

    " A céget szokták „Kék Óriás” (Big Blue) néven is emlegetni (kék színű logója miatt)."
  • tomboy013 #7
    Kezdjenek el okostelefont gyártani csak ne droiddal, elég droid telefon van már a piacon, vannak akik szeretik a felhasználóbarát és megbízható oprendszereket szóval nembaj ha valamerre másfelé kacsintgatnak.
  • AtomHeart #6
    "Ami a lényeg, ezt a pár év kénszerpihenőt felhasználják arra, hogy mindenféle nyomás nélkül megalkossanak egy saját/egyedi Androidos arculatot, amit most lesz idejük, energiájuk a végletekig kitesztelni, optimalizálni, mind technikai, mind ergonómiai szempontból. "

    Japersze, a reszvenyesek majd tamogatni fogjak, hogy ket even at profit nelkul penzt oljon a ceg olyansmibe, amirol mar bebizonytitottak, hogy tok hulyek hozza...
  • M0RN1NGST4R #5
    remélem, a jövőbeli designereket nem sajnálják majd megfizetni.
  • bmw #4
    Ugy latom itt csak droidosok szolnak hozza....:)
    Van erv mind2 mellett jo is meg rossz is... ennyi
  • dyra #3
    Az biztos, hogy a Microsofttal rendesen pofára estek. Kezet foghatnak magukkal. De a nevünk még mindig jól cseng, de annyira telített a piac, hogy én erősen kétlem, hogy nyereséget tudnának termelni készülék eladásból.
  • Zodd #2
    Nézegettem pár álláslehetőséget közülük, és számomra picit más jött le.
    Olybá tűnik, mintha valami háttér fejlesztő cég akarnának maradni, akik nem jönnek ki közvetlenül a felhasználói piacra a termékükkel. Hanem inkább kutatásban és licencelésben tevékenykednek. Gondolom úgy látják ebben most nagyobb a lehetőség.
  • CairoJack #1
    Szinte biztos vagyok benne, hogy visszatérnek, méghozzá Droid fronton. A WP-vel iszonyat nagyot buktak, volt egy több tízmilliós gyártásra optimalizált ökoszisztémájuk, a WP-vel meg eladtak havi 2-3 millió telefont.

    Egyszerűbbnek látták, ha eladják a WP miatt becsődölt készülékgyártást az MS-nek, inkább rúgja ki azt a szerencsétlen 15 ezer munkást a nagy kék, mint ők.
    Most még 2-3 évig nem gyárthatnak semmit, de ha lejára a szerződés, akkor nekilátnak újra, jóval kisebb gyártókapacitással készülékeket gyártani, és ha lesz rá igény, majd növelik a kapacitást is. Vagy bérelnek gyártókapacitást.
    Ami a lényeg, ezt a pár év kénszerpihenőt felhasználják arra, hogy mindenféle nyomás nélkül megalkossanak egy saját/egyedi Androidos arculatot, amit most lesz idejük, energiájuk a végletekig kitesztelni, optimalizálni, mind technikai, mind ergonómiai szempontból.
    Nem lennék meglepve, ha ténylegesen arra mennének rá, hogy megalkossák minden idők legszebb, legjobb, leghasználhatóbb, legkényelmesebb, leggyorsabb androidos gyártói felületet, és ezzel a felülettel térnének vissza az iparágba.
    Arról nem is beszélve, hogy ez a pár év arra is jó lesz, hogy elfeledtesse az emberekkel az elmúlt 3 év szenvedését, és a WP-vel való szívást/szívatást.

    Hatalmas lehetőség előtt áll most a Nokia, ha ésszel csinálja, nagyot durranthat. Ha meg ész nélkül (mint az elmúlt 5 évben), akkor újra szép nagyot buknak.
    Mondjuk kezdetnek azt javaslom, hogy mindenkit rúgjanak ki, akinek az elmúlt időszakban köze volt a telefonos részleg döntéseinek meghozatalában. Totálisan dilettáns egy banda.