Gyurkity Péter

Távozik a Nokia Lumia márkanév

A Microsoft közösségi oldalaival folytatja a Nokia eltávolítását, az okostelefonok következhetnek.

Már szeptemberben írtunk arról, hogy a Microsoft több lépésben tervezi a Nokia telefonos részlegének integrálását, amely az eredeti márkanév eltüntetésével jár majd együtt. Ezt a napokban a közösségi oldalak nevének lecserélésével folytatták, de még továbbra sem tudni, hogy a soron következő készülékek milyen név alatt jelennek majd meg.

Elsőként a Nokia France hivatalos Facebook-lapján vették észre a felhasználók a felhívást, amelyben értesítették őket a név változásáról. A jövőben az oldal Microsoft Lumia néven folytatja pályafutását, ez pedig más források szerint minden egyéb országban és régióban megismétlődik majd, így várhatóan néhány napon belül egységessé válik az új elnevezés. Azt már korábban megtudhattuk, hogy hamarosan a Windows Phone márkanév is eltűnik, de még itt sem teljesen világos a kép, így továbbra is csak találgathatunk azt illetően, hogy a piacra dobott új készülékek és az azokon futó szoftver milyen név alatt jelenik majd meg.

Az operációs rendszer esetében logikusnak tűnik a Windows név használata, mivel a cég a Windows 10 esetében éppen az egységes felhasználói élményt, az univerzális jelleget hangsúlyozza ki. Ehhez várhatóan az okostelefonok esetében is a Microsoft Lumia név társul majd, de az eddig felbukkant változatok, így például a hónap elején nálunk is megjelent Lumia 735 még mindig a Nokia nevét hordozta előlapján, hivatalos úton pedig még nem közölték, hogy milyen módon és milyen menetrend szerint hajtják majd végre a változtatást.

A Lumia készülékeket felsoroló hivatalos oldal szintén a Nokia Lumia márkanevet tünteti fel, itt minden bizonnyal még néhány hétre lesz szükség a lépés megtételéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg18754 #11
    magadra gondolsz?
  • Gauge #10
    MIben van lemaradásban a WP? WP telefont használok. Előtte Androidom volt. Áldom a napot, mikor eldöntöttem, h WP-re váltok. Nem érzem semminek sem a hiányát. Ez a telefon tökéletesen megadja nekem azt, amire szükségem van. Hogy nincs hattrillió alkalmazás elérhető rá? És?! Az a 6-10, ami nekem kell, pont elérhető rá. Ja, és igen, rohadt stabil a telefon.
  • Armagedown #9
    Nem is igazán számít már, a Nokia az N9 kiadása után, az első WP rendszerű mobil kiadásakor megszünt, mint önálló mobilgyártó, már csak a Microsoft bábja volt
  • tomboy013 #8
    Troll etető cikk, látom itt is vannak :D
  • Major #7
    Amerikában a Nokia eddig is nagyon gyenge brand volt, azért ha egy ottani felhasználók már Microsoft logót látnak gondolom nagyobb eséllyel vesz "hazait", mint mást. Másrészről, azért nem hasraütés-szerűen szoktak az átnevezések megtörténni.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2014.10.23. 21:24:44
  • CairoJack #6
    Major, Borg: ez is csak az én elméletemet erősíti. Az a kevés ember, aki ma Lumiát használ, az meg pont nem azért fog WP-t használni, mert az Nokia, hanem mert valamiért bejön neki a rendszer. Tehát - gyanítom - a mostani WP tulajokat egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy mi lesz a telefonra írva, ha megkapják az eddigi minőséget, nem fognak panaszkodni. Akinek bejön a WP az ezek után is azt fogja venni, akinek meg nem jön be, annak meg teljesen mindegy, hogy mi lesz ráírva a telefonra, úgy sem fog WP-t venni.
    És jelenleg a nagy többség így van ezzel. Ami nem is csoda. A WP egyetlen tényleges, nem szubjektív előnye, hogy némileg stabilabb az Androidnál (de pl az IOS-nél már nem stabilabb, sőt... viszont iPhone-t meg nem lehet 30k-ért kapni). Minden más fronton bődületes lemaradásban van a többiekhez képset. És a jelenlegi viszonyok mellett esélye sincs a felzárkózásra. Elismerem, a stabilitás nem kis előny, de ha azzal kell összehasonlítani, hogy mit bukik vele az ember, akkor már annyira nem is nagy szó. Sőt a magam részéről ezt a legendás stabilitást is vitatom, ugyanis volt szerencsém 520-as WP-hez, és az bizony laggolt, fagyott, sokszor odáig nem jutott el, hogy a bejövő hívást fel lehetett venni. De 820-at is láttam már behalni. És stabil androidot is láttam már (igaz Nexus volt). Ettől függetlenül egy átlagos WP stabilabb, mint egy átlagos droid, főleg a belépőkategóriában. Ennek azonban túl nagy az ára. A rendszer túl kötött, sem a működést,funkcionalitást sem a megjelenést nem lehet testre szabni, az appkínálat mind mennyiségre mind minőségre messze le van maradva a konkurens platformok mögött.
    Esetleg még szokták előnyként emlegetni a Here Maps-t, de az sem egy akkora feature. Sok mindenben gyengébb az Gmapsnél, amiben jobb az az Offline navi, de az meg a legtöbb embert nem, vagy csak nagyon ritkán érinti. (Arról nem is beszélve, hogy úgy tudom elérhető lesz Android alá is).
    Jelen pillanatban a WP legnagyobb ellensége az MS maga, és a mostani hozzáállása. Mind a vevőkhöz, mind a fejlesztőkhöz, mint az OS-hez, úgy komplett az egészhez.
    Amíg egy alapjaiban újragondolt rendszert nem tesznek le az asztalra, addig túl nagy sikerekre nem kéne számítani.
    Szerk: Ezért reménykedem a WP10-ben. Nagyon sajnálnám, ha eltűnne a piacról egy OS (a kisebb választék mindig rosszabb) ráadásul szerintem a LEGNAGYOBB tartalékok, potenciál pont hogy a WP-ben van. Csak amíg olyan a rendszer amilyen most, addig túl sok fejlődésre nincs esélye.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.10.23. 19:41:04
  • Borg18754 #5
    ízlések és pofonok..
    én évekig használtam különféle androidos telefonokat, aztán 1 éve vettem 1 lumia 520-at és sokkal jobban tetszik a WP mint az android
    nem is váltanék vissza semmi pénzért
  • Major #4
    Nézőpont kérdése, én például elégedett vagyok a 925-ös Lumiámmal. A Nokia név pedig Európán kívül nem igazán jól cseng, hiába állítják egyesek az ellenkezőjét.
  • CairoJack #3
    Szerintem nem. Nagyon sok ex-Nokiást ismerek, aki azóta nem vett Nokiát, amióta WP van rajtuk. Maga a márkanév nem képes eladni egy rossz terméket. Ezt a jelenlegi piaci részesedésük fényesen bizonyítja. Ellenben, ha az MS-nek sikerülne összehoznia valami nagyon jót a WP10-el, pont hogy nem esne, hanem nőne végre a részesedésük. Nagyon bízom benne, hogy végre az MS is felfogta, hogy a WP azért nem kelendő, mert olyan, amilyen, és ahelyett, hogy mondvacsinált hülyeségeket okolnának a sikertelenségért (Samsung, kevés reklám, bolti eladók, stb...) leülnek végre a hátsójukra, és letesznek valami nagyszerűt. Csak ez az útja. Ha ezt a WP10-el nem tudják összehozni, és a következő 3 évben is ez a szenvedés marad, akkor az MS végleg elássa magát a telekom piacon. Szóval a WP10-el radikálisat kell újítaniuk, és persze ami a legfontosabb, annak az újításnak nagyon JÓNAK kell lennie, hogy vonzó legyen, hogy megnyerje a választókat.
    Asztali OS-en látszik, hogy igyekeznek a felhasználók kegyeiben járni, a tablet piacon is egyre jobb termékeket tesznek le (az idióta RT-s vonalat is felszámolták, hálisten) így minden korábbinál nagyobb esélyt látok rá, hogy telefon fronton is felhagynak az eddig hülyeségükkel, és tényleg megpróbálnak létrehozni egy olyan rendszert, ami tetszik is a felhasználóknak.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.10.23. 18:18:56
  • sanyicks #2
    Na kíváncsi leszek mennyire meredeken fog esni az wp-vel eladott cuccok mennyisége.
    Tuti hogy a vásárlók nagy része azért vett lumiát, mert nokia volt a telefonra írva "Hát én '96 nokiát használok, az a legjobb, most is azt veszek ilyen okosizét" :)