Gyurkity Péter

Androidos telefonnal térhet vissza a Nokia

Újabb források erősítették meg a finn cég terveit, amely a hónap közepén ejti meg bejelentését.

Néhány héttel ezelőtt már felmerült annak lehetősége, hogy a telefonos részleg eladását követően a Nokia mégis visszatérne ebbe a szegmensbe, legutóbb pedig arról olvashattunk, hogy ezen hordozható készülékek nélkül is elég jól működik a cég. Most újabb források számoltak be arról, hogy a Nokia valóban tervezi a visszatérést, bár a cég egyelőre nem árulja el, hogy pontosan mivel is készülnek.

Ezúttal kínai lapok szellőztették meg, hogy a Nokia egy vagy több androidos megoldáson dolgozik, mégpedig azon csapat alkalmazásával, amelynek tagjai annak idején a Nokia N9 kialakításán és véglegesítésén dolgoztak. A szegmens iránt érdeklődők jól emlékezhetnek arra, hogy az N9 volt az első olyan Nokia okostelefon, amely immár a MeeGo operációs rendszerre támaszkodott, kialakítása, a külső dizájn tekintetében pedig meglehetősen pozitív visszhangra talált a piacon. Amennyiben igaz a hír, nyilván sokak érdeklődésére tarthatnak számot, bár a részleteket még senki nem ismeri.


Nokia N9
A hírrel kapcsolatban sok a kérdőjel, többek között azért, mert jelenleg a Microsoft használja a Nokia márkanevet, mégpedig egy 10 évre szóló szerződés értelmében. A finn gyártónak azonban továbbra is lehetősége van saját okostelefonok piacra dobására, már amennyiben olyan külső partnerekre támaszkodik, mint például a Compal vagy a Foxconn. Nem is olyan régen már bemutatták első androidos készülékeiket, a Nokia X-sorozat tagjai azonban nem hoztak magukkal átütő sikert, így kérdéses, hogy valóban tervezik-e a visszatérést.

A Nokia a maga részéről egyelőre annyit közölt, hogy november 17-én fontos bejelentésre kerül majd sor, ám azt nem árulták el, hogy ez milyen fejlesztéssel kapcsolatos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • x3dgime #16
    Na most akkor ebben az az érdekes, hogy az N9 fejlesztői réges-rég külön vannak az akkor még bőven létező nokiától, és Jolla néven már nagyjából egy éve kapható a telefonjuk. Akkor ez most hogy is van? :D
  • tomboy013 #15
    Igazából megszokhattam volna, hogy SG-n mindenki ilyen baromi okos és csak a saját véleménye lehet igaz... Az éremnek mindig 2 oldala van. Az IOS meg a WP is töredék teljesítménnyel képes elvégezni olyan feladatokaz amihez az androidnak 2giga ram meg 4 magos proci kell. Én nem azt nevezem fejlődésnek mikor ugyanolyan feladat elvágzésére dupla akkora hardver kell az inkább csak parasztvakítás a jelenlegi szinten.
  • a_n_d_r_e_w #14
    Te megis mirol beszelsz? Az android hajtja a legjobban a fejlodest mind hardveresen (mert zabalja) mind UI teren. iOS evek ota ugyanolyan, WP detto, megujulni egyik sem kepes, a droid foverziorol foverziora.

    #12: semmi se tartja vissza a gyartokat, hogy atirjak/forkoljak ha valami nem tetszik nekik. Mas rendszernel erre lehetoseg sincs. Ruhellem az androidot felreertes ne essek, de meg mindig a legjobb alternativa (vakok kozt a felszemu), amit meg tomboy szokas szerint megint osszehalandzsazik, az kulonosen vicces.
  • tomboy013 #13
    Csak épp fejlődés nincs.
  • Tetsuo #12
    Többek között azért rossz az Android, mert fényképezőgép-oprendszernek készült és pl. azért, mert univerzálisan minden hardverre jó, vagyis igazán egyikre sem.
  • a_n_d_r_e_w #11
    Feltételezem az asztali windows kvázimonopóliumról is hasonló képpen vélekedsz... Miért is rossz szerinted egy olyan rendszer dominanciája, ami teljesen nyílt és boldog boldogtalan építhet rá telefont, átírhatja és fejlesztheti is? Pont emiatt a verseny is hatalmas a gyártók között
  • tomboy013 #10
    Szóval innentől kezdve android dominancia lesz ameddig világ a világ, mert senki nem mer majd újítani egy rendszert félve a veszteségektől. Kit érdekel, hogy a veszteségeket ki fizeti meg, engem az érdekel, hogy a piaci verseny hatására legyenek mégolcsóbbak az újabb fejlesztések és ez addig nem következik be még 1 rendszer az egyeduralkodó a piacon. De gondolom te annyira szent vagy, hogy képes lennél 300-400 ezret is kifizetni egy telefonért, hogy nehogy veszteség érjen egy céget amihez semmi közöd sincs. Jah persze :D
  • echo #9
    Európában simán lesz esélyük. Szerintem sokan vennék amiatt, hogy EU-s márka.
  • who am I 7 #8
    és szerinted ki fogja állni a réteg cuccból fakadó veszteségeket? a télapó? vagy te?
  • Tetsuo #7
    Nem sok értelme van, csak a márkanév kihasználása.
    Jelenleg a Nokia cégnél max. az értékesítésben van tapasztalat, ha egyáltalán maradt olyan részleg...