Berta Sándor

Gkilo - okostelefonnal összeköthető vágódeszka

A különleges vágódeszkába LED-eket építenek be és mobil készülékekhez is csatlakoztatható lesz.

Olasz fejlesztők a Thingk nevű Indiegogo-projekt keretében gyűjtenek pénzt a Gkilo megalkotásához. A vágódeszkán a különböző zöldségek, gyümölcsök és húsok nem csupán felszeletelhetők vagy -kockázhatók, hanem akár le is mérhetők. Mindezt a beépített mérleg teszi lehetővé, ami az eredményt LED-ek segítségével mutatja meg. Az adatok akár az okostelefonra vagy táblagépre is továbbíthatók.

A vágódeszka a beépített szenzornak köszönhetően gesztusvezérléssel működik, így a számláló érintéssel nullázható le, illetve így állítható beaz óra is. Az adatok továbbításához szükség lesz egy modulra, de ezt csak akkor fejlesztik ki, ha sikerül több mint 200 000 dollárt összegyűjteni. A 300 x 210 x 50 mm méretű és 600 gramm súlyú vágódeszka az Arduino-platformra épül és bárki kiegészítheti majd egy Bluetooth-modullal. Az integrált mérleg 2 gramm pontossággal mér és legfeljebb 2,5 kilogramm súlyú zöldségek, gyümölcsök vagy húsok lemérésére alkalmas.


A projekt másik eleme a Clogk nevű vekker, amit szintén LED-ekkel látnak el és szintén a beépített szenzoron keresztül aktiválható. Ez az eszköz is ellátható egy modullal, ami lehetővé teszi az adatok továbbítását egy okostelefonra vagy táblagépre. Emellett lehetőség lesz a Gkilo és a Clogk összekapcsolására, így a felhasználó lemérheti az összetevőket, a kompatibilis alkalmazás kiszámolja a főzési időt és a számot továbbítja a vekkernek. A visszaszámlálás akkor kezdődik, amikor a felhasználó az edénybe teszi a hozzávalókat. Amint az idő letelik, mind a vágódeszka, mind az óra LED-jei villogni kezdenek. Az időzítők azonnal kikapcsolnak, amint a felhasználó megérinti az eszközöket.


Az olasz fejlesztők első lépésként 50 000 dollárt akarnak összegyűjteni az Indiegogo közösségi finanszirozási portálon. A tervek szerint a Gkilo és a Clogk egyaránt 225 dollárba kerül majd, az első támogatók azonban már 100 dollárért megkaphatják az eszközöket. A pénzgyűjtési kampány május végéig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #10
    Nem rossz dolgok az okostelefonok, de mégis mi a halálra jó, hogy szinkronizálom a telefonnal azt, hány deka fokhagymát vágtam össze???
  • Moha Mahnian #9
    Főleg, hogy sokan azt hiszik, ha nincs érintőképernyője, akkor nem is okos a telefon.

    Pl unokatesómnak Samsung E2550-es készüléke van, nekem Samsung Champom. Váltig állítja, hogy nem okosteló, amire azt mondtam, hogy akkor az enyém se az! (Hardver szintjén szinte csak a kijelző tér el. Mondjuk, most nézem, neki Bada OS van, nekem meg TouchWiz.)
  • Tinman #8
    Szeletelj acél vágódeszkán... aztán veheted meg a ledes késélező készletet is. -.-
  • Ender Wiggin #7
    ne mondd már., akkkor miért opció egyáltalán? miért nem jó egy konyai mérleg, amin mellesleg vágni is lehet? miért merül fel egyáltalán? manapság szinte már a vécédeszkában is van okostelefon csatlakoztathatóság. ahogy az is, hogy rági formátumú telókat egyre nehezebb találni, szinte senki sem gyártja már. mert már a kisgyerekektől kexdve mindenki okostelefont akar. ez is paranoia?
  • endrev #6
    Zseniális. :) Csak aztán strapabíró legyen...

    Ender, az okostelefonos csatlakoztathatóság opció, és igazából semmi értelme, csak a platform nyújtja. Úgyhogy nem győzköd senki semmiről, le lehet tenni a paranoiát.
  • Ender Wiggin #5
    kjhun: a fa is bírja. a mérleg és az elektronika a gyenge pont, az meg mindegy, hogy acélban vagy fában van, biztos nem bírja, ha ütlegelik. ez is csak egy baromság, aminek inkább csak az a célja, hogy az okostelefon nékülözhetetlenségéről győzködjön...
  • Runo #4
    Ez megint ilyen "felvágós" cucc :P
  • Nulla7 #3
    Ejj, de kibaszottul ráérnek ezek az olaszok...
  • kjhun #2
    Nyekk.

    Acél, nem lett volna jobb fa helyett? Az bírja az ütést/csapást/vágást is.
  • norbi4567 #1
    És a beépített szenzorok mit szólnának ahhoz ha odab@szok neki a klopfolóval?