Berta Sándor

Szupermodern ajtók háziállatoknak

Nem egyszerű olyan energiahatékony ajtót építeni a passzív házakba, amelyeken át a háziállatok szabadon tudnak közlekedni, kizárja a kóbor állatokat, ráadásul betörésvédelmi szempontból is megállja a helyét.

A Petwalk nevű osztrák cég kifejezetten olyan ajtók készítésével foglalkozik, amelyeken át egyszerűen bemehetnek a kutyák és a macskák is, s amelyek akár passzívházakba is beépíthetők. Az ötlet Klaus Kindl nevéhez fűződik. Az informatikus 8 évvel ezelőtt szembesült azzal a problémával, hogy nem létezik megfelelő macskaajtó a passzív házakhoz, ezért létrehozta a saját megoldását. Az első profi háziállat ajtó elkészítése 3 évig tartott és valóban csúcstechnikának nevezhető.

"Van egy katalógusom, amelynek a segítségével megpróbáltam megfelelő partnereket találni, akik technológiai szempontból megépítik az ajtókat. A fejlesztésben helyi vállalatok és egy kutatóintézet is részt vettek. A legnagyobb kihívás az volt, hogy a rendszer z integrált szenzorok segítségével viszonylag nagy, fél méteres távolságból is felismerje a kutyákban, illetve a macskák nyakörvében lévő RFID-chipet. Így valósul meg az ajtó automatikus kinyitása és becsukása. Ezen a területen a fizikai megvalósítás határaihoz érkeztünk. Az RFID-rendszer egyúttal biztosítja, hogy más állatok ne léphessenek be az adott házba. A megoldást kiegészítettek riasztóval és betörésgátló eszközökkel" - jelentette ki Kindl.


Az ajtó felső részén vannak a szenzorok

A szakember hangsúlyozta: az állatok könnyen tanulnak, általában már második alkalommal magától értetődő természetességgel mennek át az ajtókon. Az állatok gazdáinak már nehezebb dolguk van, mire megtanulják hogy a távirányító segítségével miként programozhatják be az ajtókat. Az ügyfelek rendelhetnek esőszenzort is, ami kommunikál az időjárás állomással; felhőszakadás esetén így a macskaajtó zárva marad. Minden vásárló maga döntheti el, hogy a rendkívül sok beépített technikából melyikre tart igényt. A legfontosabb azonban, hogy a tulajdonos bármikor eldöntheti, hogy kiengedi vagy bent tartja a kutyáját vagy a macskáját.

Az első szenzoros ajtók januárban készültek el, ezután fél éven át tesztelték őket. Eddig több száz darabot értékesítettek belőlük, ezek kétharmada külföldön talált gazdára, elsősorban Svájcban, Németországban, Angliában, Belgiumban és Norvégiában. Az Amerikai Egyesült Államok mellett ezek azok a piacok, amelyekre számíthat a Petwalk. A hosszú távú tervek között szerepel a terjeszkedés, további funkciók integrálása (házvezérlési és videokamerás rendszerekkel való összekötés), valamint egy okostelefonokon futtatható alkalmazás kifejlesztése. Utóbbinak köszönhetően a gazdák gondoskodhatnak majd arról, hogy ha később érnek haza, akkor a távolból is kiengedhessék a kutyájukat vagy a macskájukat. A program segítségével azt is ellenőrizni lehet majd, hogy az állat valóban élt-e a lehetőséggel. A legolcsóbb Petwalk-ajtó 1380 euróba kerül, a drágább változat ára 1500 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #6
    És hogy megy be a betörő a 20x30cm-es macskaajtón? A nagytestű kutyákhoz kialakított ajtónál meg általában ott a kutya, mint legfőbb védelem.
  • Narxis #5
    Igen.
  • Tetsuo #4
    És ha kizárja a kismacskát a fagyba, éjszakára, akkor perelheto?
  • Narxis #3
    Hangover 3-ban pont így csinálták. :D Benyugtatózták a kutyákat, levették a nyakörvet és azzal mentek be és belül a mozgásérzékelő is kutyákhoz volt igazítva így négykézláb tudtak a házon belül mozogni amíg ki nem kapcsolták a riasztót.
  • csuuzli #2
    és az még jobb eset, ha az élő állattal jutnak be
  • kvp #1
    Nem is rossz otlet, de azert nallunk jelenleg nem lenne nagy piaca, mert ha a macska be tud jutni a hazba amikor a gazdai nincsennek otthon, akkor elobb utobb egy betoro fog bemenni a macskaval a kezeben. Ha kiegeszitenek internetes taviranyitassal es webkameraval, hogy a neten keresztul lassa a gazda amikor bemegy a macska (es hogy tenyleg csak a macska az) az nagy mertekben novelne a biztonsagot.