Berta Sándor

Intelligens város lesz Bécs egyik kerülete

Aspern igazi élő laboratórium lesz, ahol a szakemberek számos rendszert kipróbálhatnak majd.

Aspernben zajlik jelenleg Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektje. Bécs külső kerülete igazi intelligens város lesz, óvodával, iskolával és 213 bérlakással, amelyek lakói egy élő laboratórium önkéntes tesztalanyaivá válhatnak. Az első lakók várhatóan 2015 elején költözhetnek a negyedbe, ahol Bernd Richter, az Aspern Smart City Research (ASCR) GmbH infrastruktúrákért felelős részlegvezetője szerint technológiailag magas szintű felszerelésekkel találkozhatnak majd. A lakásokba és az épületekbe okos mérőórák, illetve lakásszabályozó rendszerek fognak kerülni. Például a szén-dioxid szintjét mérő és az automatikus vezérlésű légcserélő berendezés, úgynevezett Eco-gombokkal lekapcsolhatók lesznek bizonyos konnektorok, amelyekhez az állandóan nem használt készülékek (televízió, rádió, HiFi) csatlakoznak. A világítást és a fűtést okostelefonnal lehet majd vezérelni.

A bérlők hozzájárulást adtak ahhoz, hogy az üzemeltetők megkapják a szobák hőmérsékleti és levegőminőségi információit, valamint 15 percenként az árammérők adatait. A programban való részvétel önkéntes, az adatvédelem minden jogi követelménynek megfelel. Az ASCR külön IT-biztonsági csoporttal rendelkezik és az adatokat nem felhő-környezetben, hanem egy helyi szerveren tárolják. A kinyert információkból megtudható, hogy az egyes emberek mennyi energiát használnak el és milyen életvitelűek. Lehetővé teszik majd a különböző napszakokhoz kötődő áramtarifát, így a felhasználók akkor tölthetik fel az eszközeiket (elektronikus kerékpár vagy akár autó), amikor olcsóbb az áram.


A kerületben egy intelligens épületmenedzselési rendszert is felszerelnek, ehhez csatlakozni fog a helyi óvoda és az iskola is. Ezenkívül az egyik épület bevonásával vizsgálják, hogy miként lehet elraktározni, illetve a hálózatba visszajuttatni a fel nem használt energiamennyiséget. Az ASCR teljes költségvetése a következő évekre 38,5 millió euró, ebből 10 millió eurót tesznek ki az okos rendszerek infrastruktúrájával kapcsolatos kiadások és 14 millió eurót a kutatási összegek. A programot 3,7 millió euróval támogatja a helyi klíma- és energiaalap. A kutatási eredményeket nem csak Aspernben fogják felhasználni, hanem számos más régióban is támogatnák az intelligens város projekteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!