Berta Sándor

Alig beszél egymással Steve Ballmer és Bill Gates?

A két menedzser közötti több mint 40 éves barátság veszélybe kerülhet a Nokia felvásárlása miatt.

A Microsoft tavaly szeptemberben vásárolta meg 7,2 milliárd dollárért a Nokia mobil-üzletágát. Az üzletet Bill Gates és Satya Nadella jelenlegi vezérigazgató egyaránt ellenezte, míg Steve Ballmer akkori vezérigazgató kilátásba helyezte a lemondását, ha az elképzeléseit nem tudja megvalósítani. Végül Ballmer meg tudta győzni a többieket is. Nos, mint utólag kiderült, az akkori vita közel sem múlt el nyomtalanul, Bill Gates és Steve Ballmer azóta ugyanis gyakorlatilag egyáltalán nem beszélnek egymással, s majdnem teljesen megszakították a kapcsolatot.

Amikor Ballmer volt a vezérigazgató Bill Gates számos fontos döntést befolyásolt, különösen Ballmer tavaly augusztusi távozása mérgezte meg a több mint 40 éves barátságot. A két üzletember a Harvard Egyetemen tanult, majd együtt tették a világ egyik legfontosabb vállalatává a Microsoftot. A problémák akkor kezdődtek, amikor Ballmert 2000-ben kinevezték a konszern vezérigazgatójának, Gates ugyanis a befolyását arra használta fel, hogy megváltoztassa Ballmer döntéseit. Mindez nagyon komoly problémákat jelentett és a helyzet csak azután változott meg, hogy Gates 2008-tól visszavonult a mindennapi ügyek intézésétől.

A vita azután bontakozott ki ismét, hogy Ballmer keresztülvitte a Nokia felvásárlását. Ballmer lemondásában az is szerepet játszott, hogy Bill Gates is ellenezte a tranzakciót, és a két menedzser azóta nem beszélt erről egymással. Ballmer most elismerte, hogy számos dologban hibázott, s a legrosszabb munkát 2001 és 2004 között végezte, a hibák árát pedig a Microsoft fizette meg. Ballmer hozzátette, hogy túlzottan a Vistára összpontosítottak, ezért fontos erőforrásokat kötöttek le és ezért elmulasztották a fejlesztéseket az okostelefon-, illetve a böngészőpiacon. Ezeket a hibákat akarták kiegyenlíteni a Nokia megszerzésével.

Ballmer Satya Nadellát ugyanakkor dicsérte, azt mondta, hogy az új vezérigazgató valóban kedves, a jövőbe tekint és pragmatikus. Egy munkatárs viszont azt hangsúlyozta, hogy Nadella nem egy "Dzsingisz kán", mint Ballmer, pedig néha szükség lenne egy ilyen vezetőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #9
    Miről beszélgettek? Ja a világ leggazdagabb embere nem beszél a pajtijával!
    Ha valakik ekkora monopól céget építenek mit érdekli már őket utolsó éveikben hogy pár milliárd ide vagy oda... :)
  • MsUser #8
    Miről beszélgettek? Ja a világ leggazdagabb embere nem beszél a pajtijával!
    Ha valakik ekkora monopól céget építenek mit érdekli már őket utolsó éveikben hogy pár milliárd ide vagy oda... :)
  • torreadorz #7
    Mert Jobs is milyen fiatal volt jól csődbe is ment az apple. Jah nem... :)
  • Keszthelyy #6
    Steve Ballmer és Bill Gates be fogja bizonyítani, hogy nem csak a Nokiát lehet padlóra küldeni hanem a Microsoftot is. Valahogy már korábban sejtettem a Nokia felvásárlása nem csak a Nokiának lesz utolsó felvonás hanem sietteti a Microsoft értékvesztését is. A főrészvényesek sajnos nem értik meg, hogy egy tech céget nem vezethetnek nagypapák és csökönyös konzervatívok!
  • endrev #5
    Pongyola egy cikk...

    Szóval ha elismerte, hogy hibázott, akkor miért csodálkozik rajta, hogy a döntéseit Gatesnek meg kellett változtatnia, kihasználva a befolyását? :D Önélzetes latol!
  • sola #4
    Megértem, hogy Gates ellenezte a dolgot, nem is sült el túl jól.
  • Narxis #3
    Én is.
  • adler741 #2
    Én is.
  • MasterMason #1
    Én is alig beszélgetek már a Bill-el, és ti?