Gyurkity Péter

Külön járda a telefon­függőknek

Egy kínai nagyvárosban biztonsági okokból külön járdát festettek fel a telefonfüggők számára.

A nagyvárosok forgalmasabb utcáin gyakori jelenség a buszoknak, kerékpárosoknak, netán taxiknak elkülönített, a gyorsabb haladást biztosítani hivatott út- és járdasávok látványa, Kínában azonban úgy gondolták, hogy ideje lépést tartani a változásokkal, és hasonló megoldást vezettek be az okostelefonok fanatikusainak.

Ahogy az a világhálóra feltett képeken jól látszik, Csongking városában – legalábbis egyes utcákon – külön sávot festettek fel a járdán azok számára, akik a zárt helységeken kívül is idejük nagy részét az okostelefonokra ragadva töltik. Érdekes módon a szóban forgó felvételek a Foreigner Street környékén készültek, ám azokon nem külföldieket, hanem kínai telefonfüggőket láthatunk, akik minden bizonnyal nem mindig közlekednek biztonságos, körültekintő módon, ezért is lehetett szükség elkülönítésükre az egyébként igencsak forgalmas helyen. Amennyiben a példa ragadós lesz, nemsokára hasonló látványban lehet részünk a nagyobb európai és amerikai városokban is.


Kína számára egyébként a hihetetlen mértékű növekedés áldásai mellett annak megfelelő módon történő kanalizálása, kezelése komoly gondokat jelent. Jellemző, hogy a metropoliszok kereszteződéseiben a zöld jelzés ellenére nem egészséges átkelni az utakon, mivel könnyen elüthetnek – ezzel szemben csak az biztosít védelmet, ha a tömeg egyszerre, megfelelő méretekben lép le a járdáról. A közlekedési balesetek, koccanások rendkívül gyakoriak, a vezetési morál alacsonynak mondható, viszont az esetleges vitákat gyorsan, legtöbbször készpénz segítségével, még a helyszínen rendezik, így emiatt nem tapasztalható nagy fennakadás.

Érdemes megjegyezni, hogy a National Geographic az amerikai fővárosban (az illetékesek engedélyével) még júliusban lefolytatott egy hasonló kísérletet, amelyben a járdát két részre osztották fel, hogy elkülönítsék a telefont bámulókat a többi járókelőtől – előbbiek azonban észre sem vették a jelzéseket, így a teszt kudarccal végződött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyandor #5
    Valamelyik cikk kamu
    Utoljára szerkesztette: gyandor, 2014.09.16. 19:44:26
  • vik3 #4
    Lásd - debil szobrokkal van tele Budapest
    Utoljára szerkesztette: vik3, 2014.09.16. 17:39:55
  • sanyicks #3
    itthon sok éve ennél nagyobb faszságokra költik (olyanokra is amiért senki sem mozdul meg, mert itt legalább valaki felfestett valamit), mégsem csapkodja meg őket senki...
  • StoneCold7 #2
    Ez de k**va szánalmas már. Inkább az összes telefonozós f#szt jól nyakon kéne csapni aztán meg van oldva.
  • Sir Quno Jedi #1
    Azt kéne megcsapkodni, aki ekkora orbitális faszságra költi az adófizetők pénzét Kínában, vagy bárhol. Szánalmas ez már, de tényleg. Agyhalott barmok és ezeket odaengedik a városházára (nopersze).