Gyurkity Péter

Már Kína a legnagyobb telefonos piac

Az első negyedévben leszállított készülékek száma alapján Kína átvette a vezetést a szegmensen belül, miközben az országban a Google korlátozásáról szóló pletykák keringenek. A gyors bővülés globális szinten is folytatódik.

A Canalys piackutató cég a napokban tette közzé az első negyedévre vonatkozó adatait, amelyek alapján egyetlen év alatt megfordult a két legnagyobb piac helyzete, ami azt jelenti, hogy az eddig második helyezett Kína leelőzte az Egyesült Államokat, legalábbis a leszállított okostelefonokat illetően. Nem véletlen tehát, hogy szinte minden cég ezen új területre koncentrál, a nagyobb méret ugyanis további lehetőségeket rejt magában.

Az Apple negyedéves eredményeinek ismertetésekor kiemelték, hogy Kínában nagyon jó számokat produkáltak, ezt pedig most a teljes okostelefonos szegmensre vonatkozóan kimutatták. Az ország a globális piac 22 százalékát tette ki az első három hónapban, míg az USA 16 százalékkal volt kénytelen megelégedni. Mi több, az első tíz helyezett ország közül öt ázsiai, ami szintén jól mutatja a régió erősödését. Kínán belül a Samsung végzett az első helyen, szintén 22 százalékos részesedéssel, míg a Nokia a harmadik helyre szorult, bár a Lumia család elrajtolásával ezen még javíthatnak a második negyedben. A helyi gyártók (ZTE, Huawei, Lenovo) szintén jól teljesítettek, elsősorban olcsóbb androidos telefonjaikkal, miközben maga a platform a teljes forgalom kétharmadát tette ki az országban.

Néhány héttel ezelőtt olyan hírek jelentek meg, hogy a kormányzat a Google használatának korlátozását tervezi a különböző hordozható készülékeken, ami nyilván nagyon kellemetlen lenne a keresőcég számára. Az informatikai és ipari minisztérium részéről azonban most olyan nyilatkozat jelent meg, hogy ilyen döntés nem született, maga a hír pedig megalapozatlan - ezt a pletykát felreppentő oldal később maga is cáfolta, ám a cáfolat hamarosan eltűnt a portálról.


Az IDC eközben a globális helyzetet vette górcső alá az első negyedév lezárultával, amelyet a comScore adatai révén már megismerhettünk a napokban. Szerintük a a teljes leszállított mennyiség 42 százalékát tette ki a Samsung, az Apple 35 százalékkal a második, míg a többiek némileg visszaestek az első három hónapban. A Nokia, a RIM és a HTC zárja az első ötöst, mindenki más a piac 39 százalékán volt kénytelen osztozkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!