Berta Sándor

Kína megjelenés előtt ellenőrizné a mobilokat

A kínai kormány azt tervezi, hogy mind az okostelefonokat, mind a rajtuk futtatható szoftvereket a jövőben még a megjelenésük előtt ellenőrizni kell. Csak ezt követően lehet őket piacra dobni.

Az ázsiai ország IT-minisztériuma az ezzel kapcsolatos beadványt már el is juttatta a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO). A szaktárca azt szeretné, ha a fejlesztők minden operációs rendszer- és alkalmazás-frissítésről is tájékoztatnák. Kína így ellenőrizné, hogy véletlenül se váljanak elérhetővé a rezsimet bíráló, illetve tiltott programok. A mobil ágazat szereplői attól tartanak, hogy ha a WTO helyt ad a beadványnak, akkor jelentős mértékben növekedhetnek a fejlesztési költségek. További problémát jelenthetne, hogy a szoftverkészítőknek a szellemi tulajdonaikhoz is hozzáférést kellene biztosítaniuk.

Kína a dokumentumban kérvényezte azt is, hogy fogadjanak el olyan új szabványokat, amelyek a vállalatokat arra köteleznék, hogy segítsenek a kormánynak az egyes felhasználók és bizonyos alkalmazások azonosításában. Amennyiben a Kereskedelmi Világszervezet elfogadja az érveket, úgy az ázsiai állam komoly lépést tehet az eddig nem igazán szabályozott és szabadon növekvő mobil piac ellenőrzése felé.

Az új szabályozás minden olyan külföldi gyártót érintene, amely Kínában is piacra akarja dobni a termékeit., Egyelőre kérdéses, hogy az Apple, a Samsung, a Nokia és a többi társaság mit szólna az új fejleményhez. A The Register mindenesetre arra hívta fel a figyelmet, hogy Peking célja nem a külföldi vetélytársak kiszorítása, inkább a biztonság növelése. Ettől még azonban még tény, hogy egy ilyen lépés erősítené a cenzúrát és az ellenőrzéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Hmmm. Az, hogy a telók logolják trackelik a júzert szinte természetes. Hogy ezt a log filet elküldik valakinek, az sem egy nagy felfedezés. A kérdés csak az, hogy kinek is küldjék!;)
 • CaptainFuture #3
  Mi a különbség aközött hogy az USA nem bízik meg a kínai hardverben és kína nem bízik meg az amerikai, európai vagy koreai szoftverben? Adok-kapok.
 • kvp #2
  Alapvetoen jo otlet. Az osszes kinaban megjelento elektronikai termeknek kerik a fejlesztesi dokumentaciojat. Ezt persze veletlenul sem a lemasolas erdekeben teszik... (mivel cenzurazni igy nem igazan lehet) Na most ha ebbe a wto belemegy, akkor a nyugati vilag kutatas fejlesztesenek annyi vagy vonulhatnak ki a cegek kinabol, persze gyarat technologiat hatrahagyva.
 • narumon #1
  Vazz ez a kína teljesen őrült. Na jó ha ebbe belemennek a cégek a profit miatt akkor ők viszont szimplán hülyék.