MTI

Csak működő elektronikus eszközzel lehet repülőre ülni Angliában

Terroristák állítólag kis méretű elektronikai eszközökbe beépíthető és repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.

A fedélzetre felvitt elektronikus eszközeik - elsősorban a laptopok és a mobiltelefonok - teljes feltöltését kéri a brit kormány mindazoktól, akik repülőgéppel utaznak Nagy-Britanniába, illetve onnan külföldre. A brit közlekedési minisztérium által közzétett felhívás szerint a biztonsági ellenőrzés során vizsgálhatják a brit célállomásokra, illetve brit repülőterekről más országokba tartó utasok elektronikus eszközeinek töltöttségi állapotát, és ha ezek nincsenek feltöltve, akkor nem vihetők fel a fedélzetre. A minisztérium ezért azt kéri az utasoktól, hogy az utazás előtt mindenképpen töltsék fel teljesen azokat az elektronikus eszközeiket, amelyeket magukkal akarnak vinni az utastérbe. A tárca közölte: "nyilvánvaló okokból" nem fejti ki részletesen, hogy az intézkedés mely útvonalakra vonatkozik.

A mai felhívás a minisztérium tájékoztatása szerint összefügg az amerikai kormány minap bejelentett hasonló biztonsági szigorításaival, de a közlemény nyelvezete egyértelműen arra utal, hogy az elektronikus eszközök feltöltésének ellenőrzésére nemcsak a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó utasok számíthatnak. A brit közlekedési minisztérium nem részletezte az intézkedés okát sem. Előzőleg azonban a brit és az amerikai sajtóban olyan értesülések jelentek meg, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő, Szíriában és Jemenben tevékenykedő szélsőséges csoportok kis méretű elektronikai eszközökbe beépíthető és repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.


A héten a legnagyobb brit-amerikai légi forgalmat lebonyolító társaság, a British Airways saját hatáskörében hasonló szigorításokat jelentett be. A cég közölte, hogy Amerikába induló járatainak utasait a biztonsági ellenőrzést végző személyzet felszólíthatja elektronikus eszközeik - mobiltelefonok, laptopok, táblagépek, elektronikus olvasók - bekapcsolására és az eszközök töltöttségének és működőképességének bemutatására. Az eszközöket az utazás előtt teljesen fel kell tölteni, a feltöltetlen, nem bekapcsolható szerkezeteket nem lehet felvinni a repülőgépekre.

A cég hangsúlyozta, hogy elromlott - vagyis nem a feltöltetlen telepek miatt, hanem egyéb műszaki okokból nem működő - elektronikus szerkezeteket sem lehet felvinni repülőgépeinek fedélzetére. A British Airways külön kéri a Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokba tartó átszálló utasait, hogy utazásuk első szakaszában ne merítsék le a náluk lévő elektronikus eszközök telepét, mert a brit repülőtereken "nagyon korlátozottak" az újratöltési lehetőségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tripax #15
  Most lehet nem fogok jót mondani, de miért akarná valaki azt hogy az utasok szenvedjenek?! El tudjuk képzelni azt, hogy egy repülőgép társaság rontsa az üzletét? Az államnak is pénzbe kerül az ilyen hülyeség.
 • kvp #14
  Egy mai atlagos desktop replacement keszulekbe boven befer a gyari aksi helyere par kilo robbanoanyag es melle egy kis meretu aksi hogy be is lehessen kapcsolni egy 5-6 perce, meg akkor mar a gyujtoszerkezetet is ellatja arammal. Ehhez kepest a tenyleg mukodo vedelemhez a rontgenkepekrol kellene felismerni az anyagokat, viszont egyre jobban terjednek a femburkolatu keszulekek. Persze egy atlag bombakereso kutya sokkal hatekonyabb lenne. Az egesz intezkedes nagyjabol csak az otthon a konyhaban barkacsolo amatorok ellen jo, ugy latszik vagy egyre tobben vannak vagy a kormanyoknak mar nincs jobb otletuk.
 • StoneCold7 #13
  Ezzel tényleg csak az embereket szopatják, de aki ilyenre vetemedik, azt egy csöppet sem fogja megnehezíteni ez az intézkedés.
 • halgatyó #12
  Továbbá: azok pofáznak nekünk terrorizmusról, akik az egész terrorizmust létrehozták, fenntartják, támogatják, továbbá akik a sokmillió saria-hívő Európába vándorlását szervezik, buzdítják, pénzelik, és minket a tűrésére KÖTELEZNEK durván szembemenve az összes demokratikus hazudozással, amikre csak akkor hivatkoznak, ha le kell rohanni, vagy meg kell embargózni/bombázgatni valamelyik országot, mert nem fekszik hanyatt szétrakott lábakkal a FED-maffiának.
 • halgatyó #11
  1.) Nekem az a fénykép a 8. hozzászólásban inkább fényképezőgépnek tűnik!

  2.) Én párszor megfigyeltem, ahogyan átvilágítjáka csomagokat. SZÍNES képet adott az az átvilágító, és nem ilyen monokróm óegyiptomi változatot láttam. Ezeken a színes képeken a csomag különböző anyagai más színekkel jelentek meg.

  3.) Azok a vizsgálók, akik ezeket a képeket nézik, alapos képzésen estek át, és ezernyi különböző tárgyat láttak már röntgenen.
  A feladatuk csak az, hogy a GYANÚS tárgyakat észrevegyék, aztán X db gyanúsból lesz 1 amelyik tényleg az volt.

  Jópár éve felmentem egy honlapra, ahol MR felvételeket lehetett kiértékelni. Az még rémesebb, mint az alább látható röntgenkép. Aki nem ért hozzá, annak halovány fingja sincs, hogy mit lát. Mégis vannak, akik megmondják, hogy az MR kép mit mutat, és a diagnózisukat a műtét általában igazolja.
  Az ilyen röntgenképeket is tudni kell kiértékelni.
 • Tetsuo #10
  Lammaeren kívül ki hiszi el, hogy ez a lépés a biztonságot növeli?
  2001 szept. 11. óta a terrorizmus elleni harc a legjobb kifogás újabb regulák bevezetésére.

  Ne csodálkozzunk, ha hamarosan az eszközökön az adatokat is leellenőrzik.
 • lammaer #9
  Jó ötlet.. ha 100%os védelmet nem lehet csinálni, akkor inkább ne is tegyenek semmit.
 • lammaer #8
  Hát, a röntgentől biztos nem fog látszani :)

  Tessék, így néz ki egy lapotop a röntgenen... találd meg hogy mi nem oda való :)

 • lammaer #7
  Hát kétlem hogy a repcsis bombákat az utasok szokták nyomogatni....
  Tényleg, mikor volt utoljára bombás támadás repülőn?
 • Ender Wiggin #6
  nem lenne elég a robbanóanyagok gépre való felhozatalát tiltani?
  vicc nélkül, mikor átmegy a kütyü röntgengépen, akkor nem látszik benne a plasztik? nehogy már.