Berta Sándor

Az ENSZ betiltaná a harci robotokat

Bármennyire is minimalizálhatják a harci robotok a saját veszteségeket, tisztában kell lenni azzal, hogy alkalmazásuk milyen egyéb veszélyekkel jár.

Napjainkban az egyes államok részéről teljesen elfogadott dolog, hogy harci drónok éles bevetéseken vesznek részt és az irányítóközpontoktól több ezer kilométer távolságra lévő célpontokat semmisítenek meg. Számos hadipari konszern kísérletezik autonóm robotokkal és ezeket különböző feladatokkal bízzák meg. Az ENSZ egy több napon át tartó konferencia keretében tárgyalt szakértőkkel és döntéshozókkal, s ezután jutott arra a következtetésre, hogy be kell tiltani a harci robotokat. A nemzetközi szervezet arra akar rámutatni, hogy a kialakult helyzet mennyire kritikus.


A szakemberek számos veszélyre hívták fel a figyelmet. Az első ezek közül, hogy a hadviselő felek még gátlástalanabbá válhatnak. Ugyan könnyen elképzelhető lesz, hogy míg az egyik oldalnak egyáltalán nem lesz vesztesége, a másik kénytelen lesz gyorsan feladni a küzdelmet, de ha mindkét félnek lesznek robotjai, akkor a "háború teljes automatizálásának" veszélye fenyeget. Mindezt Noel Sharkey professzor, a Sheffieldi Egyetem munkatársa fejtette ki.

Emellett felmerülnek etikai kérdések: mi történik, ha egy harci robot meghibásodik? Ilyen esetekben a gyártó vagy az adott egység parancsnoka viseli a felelősséget? Szintén kérdéses, hogy a harci robotok képesek lennének-e "tiszta háborúra". Nyilván nem fordulnának elő erőszakos cselekmények vagy a polgári lakosság elleni atrocitások, de kétséges, hogy minden helyzetben megfelelően tudnák-e azonosítani az ellenséget. Az ENSZ úgy vélte, ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kell találni, csak ezután engedélyezhető a harci robotok alkalmazása.

Észak- és Dél-Korea határán már szolgálatot teljesítenek a Samsung harci robotjai, amelyek egy 2,5 mérföldes területet ellenőriznek, s beszédfelismerési képességgel, kamerákkal, mikrofonokkal, hő- és mozgásérzékelő szenzorokkal, valamint egy 5 mm-es könnyű géppuskával és egy 40 mm-es gránátvetővel rendelkeznek. Egy ilyen SGR-A1 típusú modell 200 000 dollárba kerül, Dél-Korea ezer ilyen harci robotot rendelt. Az új egységek fő feladata az Észak-Koreából érkező illegális menekültek, valamint a dezertőrök feltartóztatása.


Oroszországban automatizált robotdzsipek védik a rakétabázisokat. Christof Heyns, az ENSZ jelentéskészítője már tavaly júniusban azt szorgalmazta, hogy világszerte hirdessenek moratóriumot a harci robotrendszerek gyártása kapcsán, hogy így adjanak időt az egyes nemzeteknek arra, hogy megvitathassák a fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülő jogi és etikai kérdéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • EnxTheOne #27
  Droneokat támogatom, de a teljesen automata robotoktól félnék :D

  Meg ha a sereg rengeteg pénzt költene humanoid robotokra, akkor előbb vagy utóbb a civilek számára is elérhető lenne pár fasza robot protézis. Rengeteg ember van aki valamiért elvesztette a végtagját, vagy tolószékbe kényszerült. :S

  Automata robotok meg kiválthatják a sok bevándorlót az alja munkáknál.
  Így legalább nem oszlik ketté majd Európa, és nem lesz Bushmanföld és Allah Alibaba City között háború. :D
 • Sippie #26
  azért ilyen robotokkal mégis csak jobb lenne gyilkolni a palesztinokat nem? És akkor a szegény ártatlan 27 (vagy mennyi) izraeli katona még ma is élne
 • robgros #25
  Akkor ezúton közlöm senior Don Quijote, hogy a kardok kora a múlté, a 21. században ilyennek már nincs helye.
  És mit vezessenek még be, a lovagi páncélzatot?
 • Szefmester #24
  Én meg a lőfegyvereket is betiltanám... sokkal humánusabb lenne ha mindenki kardokkal felfegyverkezve harcolna. Nem fogy ki a lőszer, és nem gyáva módon kilométerekről viszik be a halálos találatot valami bozót mögül.
 • TokraFan #23
  É. Korea a Te világod!
 • PrasCo #22
  Na igen, ez a másik, teljesen jogos - én csak ideális esetet vizsgáltam, és hát mi ideális...?
  Mondjuk amennyire én tudom, szerencsére ott még nem tartunk, hogy ilyen szarok szabadon kóricáljanak, de a fejlesztés fokozatossága miatt meglepődnék, ha az ENSZ, vagy bármelyik gittegylet egy ponton az asztalra csapna, hogy na, itt álljon meg a menet.

  Abban az esetben is menne a vállvonogatás, gondolom, hogy mi a probléma? A google másfél tonnás autonóm gépkocsija ott rohangál az utakon évek óta, mi csak pattintottunk rá egy automata gránátvetőt az esztétikum kedvéért... :D
 • lammaer #21
  Én a szoftverben nem bízom, ami a full auto robotban futna.... szar érzés meghalni egy programhiba miatt, mert valami nerd developer rosszul írt meg egy IF-et, és az a szar nem ismerte fel hogy a kezemben lévő esernyő nem egy bazooka....

  (szoftverfejlesztő cégnél melózom, naponta szembesülök "vazze erre nem gondoltunk" hibákkal)
 • PrasCo #20
  Az érdemi részhez hozzászólva, az egyik oldalról nekem halál-rohadtul mindegy, hogy a pofámba lőtt Hellfire-re a parancsot program vagy egy ember által valahol lenyomott mikrokapcsoló adta-e meg; másik oldalról viszont a teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igénylő, felfegyverzett eszközöktől igencsak idegenkednék, sőt.
  Ez, persze, nem feltétlenül logikus, mert lehet, hogy egy milicistával megpróbálnék beszélni, erre az, ha eldobnám az AK-t, mosolyogva fejbelőne, egy robot meg esetleg, látva, hogy eldobtam a gépkarabélyt, egyszerűen ráhajt a lánctalpával és továbbáll, mondván, hogy fegyvertelen vagyok, meló elintézve - na, de mégis. Van valami furcsaság abban, hogy az ember bármilyen embertelenséget követ el, még mindig "humánabb" lesz, mint a tiszta szabályok szerint játszó, ember által programozott, de program által szabályozott robot.
 • sirpalee #19
  Egy olyan rendszerről beszélsz, ahol mindenki bűnözőnek számít, amíg be nem bizonyítja, hogy ártatlan. Sok ember, közöttük én is, ezt nem viselné el. Folyamatos igazoltatás, és magyarázkodni mindig, hogy miért megyek mindenhova? Ha te ezt szereted, hajrá. De többség inkább, kösz nem.
 • emberz #18
  Magyarországnak pedig elemi érdeke lépést tartani a korral. Ha egyszer vannak harci robotok, akkor vannak, akár tiltják őket, akár nem. A terroristák például magasból le fogják "nemérdeklődniiránta" a dolgot, és szépen bevetik őket - ellenünk. Tehát kell nekünk is, mert a robotok birtoklásával az ellenük való védekezést is megtanulhatjuk például.