Berta Sándor

Microsoft - Steve Ballmer után Bill Gates is távozhat

Új korszak kezdődött a Microsoft életében, hiszen Steve Ballmer 34 év után távozott. A kérdés az, hogy Bill Gates is követi-e a példáját.

A menedzser Satya Nadella vezérigazgatónak írt nyílt levelében azt kérte, hogy fogadják el és értsék meg a döntését. Írása szerint azóta, hogy hat hónappal ezelőtt távozott a vezérigazgatói pozícióból sokat gondolkodott az életéről és a cégen belüli szerepvállalásáról. Arra a következtetésre jutott, hogy a jövőben más dolgok kerülnek majd előtérbe az életében. Egyrészt a LA Clippers, hiszen hamarosan kezdődik az NBA-szezon, másrészt új osztálya lesz a USC Marshall School of Business kötelékében.

Már nem csupán konkrét elképzelései vannak, hanem teljesen új feladatai is, amik igénybe veszik az idejét, és a Microsoft jó úton halad. Ballmer ugyanakkor közölte, hogy továbbra is ő lesz a konszern legnagyobb részvényese és mindent el fog követni azért, hogy kellően motiválja és tanácsaival segítse a társaságot. Satya Nadella megköszönte Ballmer munkáját és hozzátette: biztos abban, hogy a menedzser ugyanolyan szenvedélyesen végzi majd el az új feladatait is, mint tette azt a Microsoft esetében.


Ballmer 2 milliárd dollárért vett magának kosárlabda csapatot, energiájából semmit nem vesztett

Paul Thurrott szakértő a témával kapcsolatos blogbejegyzésében jelentkezett, amiben azt taglalta, hogy vajon várhatók-e további változások a redmondi óriáscég életében és Ballmer lépése nem vetíti-e előre Bill Gates távozását is. Thurrott szerint számos dologból arra lehet következtetni, hogy a társalapítóra már nincs szükség, sőt, akadályozza a vállalat további fejlődését. Már Ballmer vezérigazgatói lemondása is szokatlan volt. A menedzser "elmulasztotta" a mobil trendet, amiért bármelyik másik cégnél kirúgták volna, de Ballmert ehelyett egyszerűen "áttették" az igazgatótanácsba, ahol rendszeresen egyeztethetett Nadellával. Ennek ellenére viszont az átszervezések után nem az volt a kérdés, hogy Ballmer távozik-e, hanem az, hogy mikor.

Gates helyzete annyiban más, hogy jóideje teljesen kivonta magát a napi ügyekből. Februárban kiderült, hogy távozik a menedzseri pozíciójából és a jövőben - hetente legalább egy napon - az új termékekkel kapcsolatos munkákra fog összpontosítani, ezzel segítené a céget és tenné vonzóbbá a jövőbeli termékeket. Emellett az igazgatótanács tagja és Nadella különleges tanácsadója lett. Thurrott szerint viszont teljesen átláthatatlan, hogy az utóbbi pozícióban mit is csinál Gates. Szerinte egyértelműen nem szabad minden hibás döntésért kizárólag Ballmert hibáztatni, Gates legalább annyi rossz döntést hozott. Jó példák erre a piaci versennyel kapcsolatos és a kartelljogi nehézségek, amelyekkel a Microsoftnak éveken át szembe kellett néznie.

Természetesen Gates távozását közel sem fogadnák annyira jól a részvényesek, mint Ballmerét, de Nadella egy új Microsofton dolgozik és ebben a folyamatban útban lehet a társalapító. Thurrott leszögezte: Gates vitathatatlan szerepet játszott abban, hogy a PC-k elterjedtek, az agresszív üzleti gyakorlatai lehetővé tették számos termékcsalád megjelentetését, amelyekre a vállalat még éveken át támaszkodhat. Azonban, ha a mai Microsoftra tekint, akkor egy dolog nem illik a képbe és az Bill Gates.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #2
    biztos nagy spíler, de ha valakinek agresszíven kell üvöltöznie, hogy akármit is át tudjon adni az akármilyen közönségnek, az nálam szegénységi bizonyítvány, na.

    inkább csendben elkussolnék valami saját szigeten.
  • torreadorz #1
    Kezdtem félni hogy nem lesz több örjöngős Ballmer videó. De úgy tünik nem kell aggódnom :)