Berta Sándor

Steve Ballmer öt tanácsa

A Microsoft távozó vezérigazgatója öt dolgot javasol a menedzsereknek. Úgy tűnik, mintha a tanácsokat a sport területéről választotta volna.

Steve Ballmer a következő tippeket adta a menedzsereknek: bizonyosodjanak meg arról, hogy az egész pályát átlátják; soha ne bízzanak kizárólag egyetlen személyben vagy egy csapatban; tudatosítsák magukban, hogy nem létezik minden korszakban használható tökéletes üzleti modell; ne tervezzenek csak rövid vagy csak hosszú távra; s legyenek tisztában a határaikkal.

Kifejtése szerint a helyzet állandóan változik. "Tíz év múlva is a maihoz hasonlóan fognak kinézni az eszközök? A nyereség belőlük fog jönni, vagy reklámokból és kereskedelemből, mint a Google és az Amazon esetében?" Szintén nem ért egyet azzal a nézettel, miszerint néhány tehetséges ember elég a sikerhez. "Mítosz az, hogy ők felmennek a hegyre, és agyagtáblákon lehozzák a tudást." Ilyen méretű cégeknél ez már nem működik. Ballmer alatt olyan agytrösztök dolgoztak, mint Steven Sinofksy, a Windows feje, J Allard, az Xbox technológiai vezetője és Ray Ozzie szoftverfönök. Ma már egyik sincs a cégnél. Felhívta a figyelmet, hogy hiába hisz manapság mindenki a szoftverekben, jelenleg a két legnyereségesebb vállalat hardvercég, az Apple és a Samsung.

Mary Jo Foley, a Microsoft ügyeit jól ismerő újságíró és Wes Miller, a Directions on Microsoft munkatársa egyaránt úgy gondolja, hogy ezeket a javaslatokat érdemes komolyan venni és nem csupán az IT területén hasznosak. Miller, aki 1997 és 2004 között dolgozott a redmondi társaságnak, azt írta: "Amennyiben a Ballmer által vezetett Microsoftra gondolok két dolog jut egyből az eszembe. Az elmúlt 14 évben a vállalat hatalmas fejlődést ért el az üzleti életben és világszerte számos termékcsaládot dobott piacra. Itt nem csak pénzről vagy piaci részesedésről van szó, hanem a világszerte az üzleti felhasználók mindennapjaira gyakorolt hatásról. Steve ezt nagyrészt sikeresen megoldotta és ezzel együtt életben tudta tartani a Gates-korszakból származó eredeti Microsoft-szellemet is. Mindez az alkalmazottak és a termékek számának drasztikus növekedése, a pénzügyi sikerek, a jogi kihívások és az új vetélytársak megjelenése ellenére sikerült neki."

Mary Jo Foley ehhez azt tette hozzá, hogy Ballmer valódi sikereire és kudarcaira csak néhány esztendő múlva derül majd fény, mert az általa bevezetett termékek és stratégiák még a kezdetek kezdetén járnak. Különösen a Windows 8, a Surface-táblák, a Nokia részlegeinek átvételét tekintve tisztázatlan, hogy ezek a Microsoft ügyfeleit, partnereit és vetélytársait segíteni vagy akadályozni fogják. Még akkor is így van ez, ha néhányan már tudni vélik az igazságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #11
    Bele is halt szegény...
  • mortep #10
    Elcsépelt, de igaz... Jobs egyedül mentette ki az apple-t a "hullámsírból", pedig nem volt akkor sem épp apró a cég.
  • TokraFan #9
    Ez egy beképzelt, egoista, tehetségtelen pojáca. Ment volna inkább traktorosnak, jobban járt volna a világ.
  • semmikozod #8
    Pontosan miért is utáljátok a kopaszt?
    Aki egy kicsit ismeri a MS történetét, tudhatja mennyit tett le az asztalra a fickó. Kicsit nagyszájú pojáca, de jó főnök.
  • MANOWAR #7
    I agree with you. :)
  • endrev #6
    Hát én nem hallgatnék rá, annyi melléfogás után... Úgyhogy tartsa meg magának a tanácsait.
  • moonman #5
    Ja, csak az amikor elég volt az Bill Gates-nek hívták

    Ballmer nem ért az egészhez és hallgatott az alatta lévőkre, mint általában bármilyen cégnél szokás. (Nálunk is, de mindegy, pedig ez csak egy...)
    Mint pl. az amerikai elnök, az Obama. Ő az utolsó láncszem, vagy aláírja, vagy megvétózza kb.
    De ugye nem ért hozzá a Ballmer és nem fogja megvétózni...

  • Narxis #4
    Pont a Microsoft sikeréhez elég volt 1 ember. Az a 90 ezer ember azt csinálja amit mondanak nekik felülről, tetszik vagy sem.
  • Csaba161 #3
    Mert szerinted az a 90ezer alkalmazott határozza meg mit fejlesszenek, és azért ment el a cikkben is felsorolt sok okos ember.
    Pont hogy néhány ilyen ember vinne sikerre egy ilyen céget, akiknek vannak jó ötleteik és után kemény munkával részleteiben is kidolgozzák azokat, és persze - azt nem vitatom - ott van a 90ezer alkalmazott, aki megvalósítja!
  • Cat #2
    "mert nem hisz benne, hogy ilyenek bármire is jók"

    Nem ezt mondta, hanem azt, hogy egy 90 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég sikerét nem egy (akármilyen tehetséges) ember határozza meg.