Berta Sándor

Vissza­forgatná az idő kerekét Steve Ballmer

Amikor az Apple bejelentette az iPhone készülékét, a menedzser viccelődött rajta. Most már, ha tehetné, néhány dolgot másképp csinálna.

Steve Ballmer, a Microsoft volt vezérigazgatója az oxfordi Said Business Schoolban tartott beszélgetés során elmondta, hogy legszívesebben tíz évvel visszaforgatná az idő kerekét. Amennyiben megismételhetné az elmúlt évtizedet, akkor sokkal erősebb pozíciójuk lenne az okostelefon-piacon. Miután a társaság lemaradt ebben a versenyben, ezért meg kell várnia az újabb hullámot. A Nokia mobil-üzletágát tavaly szeptemberben vették meg 7,2 milliárd dollárért, ez rendkívül fontos lépés volt, még akkor is, ha még mindig jelentős mértékben le van maradva a Windows Phone az Android és az iOS mögött.


Ballmer közölte: különösen azt bánja, hogy nem kezdtek el egy időben hardvereket és szoftvereket együtt fejleszteni, ugyanis ez nagy segítséget jelenthet akkor, ha valaki piacéretté akar tenni egy víziót. Ehelyett a vállalat mindig csak a szoftvert szállította és különböző hardvergyártókkal dolgozott együtt. A Nokia átvételével ezt a korábbi "hibát" akarják kiküszöbölni a mobilpiacon is. Az üzletember 2007-ben nem igazán mérte fel, hogy veszélyt jelenthet a Microsoft számára az iPhone és hogy mennyire sikeres lehet a készülék, akkor többek között azt hangsúlyozta, hogy erős pozíciójuk van.

Ballmer végül leszögezte: vezetői időszaka során az volt a legnehezebb feladata, hogy a megfelelő embereket alkalmazza, illetve rúgja ki. Szerinte a jövőben a legnagyobb megoldandó feladatok az oktatás és az egészségügy területén vannak. A Microsoft távozó vezérigazgatója tavaly decemberben öt dolgot javasolt a menedzsereknek: bizonyosodjanak meg arról, hogy az egész pályát átlátják; soha ne bízzanak kizárólag egyetlen személyben vagy egy csapatban; tudatosítsák magukban, hogy nem létezik minden korszakban használható tökéletes üzleti modell; ne tervezzenek csak rövid vagy csak hosszú távra; s legyenek tisztában a határaikkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shiny Copperpot #24
    "Nagyon tisztességtelennek tartom, hogy az őszinteségemet kihasználva próbálod elbagatellizálni a helyzetet. Nem arról van szó, hogy volt egy csalódásom, és akkor most bosszúból szénné gyalázom a WP-t. Ez csak egy leheletnyi pici része a történetnek."
    Akkor egy picit mégis arról van szó? Nem próbálom elbagatellizálni a helyzetet (WTF?), szerintem ez tényként leszögezhetjük, hogy a véleményedet jelentősen befolyásolja egy rossz tapasztalat. Nem baj ez, csak megjegyzendő momentum.

    "Arról van szó, hogy az MS megalkotott egy (szerintem) borzalmasan rossz rendszert, és minden létező marketing trükköt bevet, hogy "megtévessze" a fogyasztókat. És aki nem elég óvatos, az megjárja. Én megjártam, mert benyaltam a fórumok, a tesztek, és a marketing dumákat. Akkor még nem volt ellenpontja ennek a mesterségesen sugallt képnek."
    Biztosan vannak páran, akik így érezték (pl. a Lumia800-as haver, akinek lassan jogdíjat fizetek ;) ). Néhányan meg úgy, hogy végre, egy áttekinthető, használhatónak tűnő környezet, amire érdemes váltani butafon után. Én pl. így éreztem. Más kérdés, hogy maradéktalanul én sem voltam elégedett, de nem érzem úgy sem, hogy megtévesztettek, mert amire én használom a telefonjaimat, arra maradéktalanul beváltak. (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet rajtuk javítani!) Olyan rettenetes, mindent elnyomó marketinghadjáratot sem éreztem, mint mondjuk anno a Win95 bevezetőkampányánál (Start me up, emlékszel? Úristen, már húsz éve... ;) ). Na, az valami volt. A WP-vel kapcsolatos marketingkampány kb. úgy hangzik (és annyira hatékony), mint a rockkoncerten a suttogás. Ezen a színpadon az Android zenekar a sztár, és az iOS vokálozik.

    "Én meg most azt akarom, hogy legyen, és iszonyat szúrja a szemem, mikor azt látom, hogy már megint ott a pozitív hype, megint ott ujjonganak a bérencek a fórumokon, és húzzák csődbe az embereket, rábeszélik őket a WP-re, amiből aztán többségük csalódva jön ki."
    Én ilyet még nem láttam. Mármint a WP részéről. Ez inkább az Apple rajongókra jellemző, meg a galaxisosokra. Aki csalódott az 1Ft-os WP8-ban (Lumia 520), azt várják az 1Ft-os Androidok (256MB RAM-mal, meg FROYO-val, mert megérdemlik). Kíváncsi lennék, hogy aki ezt az utat bejárja, az mit nyilatkozna utána, melyik rendszer a _használhatóbb_?

    "Csináljon az MS egy tényleg faxa rendszert, és akkor nem lesz ellene kifogásom. Sőt, én leszek az első, aki használni fogja."
    Komoly kétségeim vannak. Majd ha esetleg Androidot csinálnak, de azt meg nem fognak, inkább hátradőlnek, és számolják a pénzt az eladott Androidok után. Ez lehet a "B" terv.

    "Viszont amíg ilyen korlátozott, addig felejtős."
    Senki sem akadályoz abban, hogy mást vegyél. De így másokat is félrevezetsz, azokat, akiket te "megmenteni" szeretnél.

    "A WP pont olyan, mint a deviza hitel. Elsőre akár vonzó is lehet, de ha már benne vagy, akkor jössz rá, hogy átvertek..."
    Hátizé, megint egy csattanós hasonlat, aminek semmi értelme. :) A devizahitel itthon szitokszó, de annak is megvan a helye és szerepe. Ha szabad egyet szúrni, akkor én inkább azt a hasonlóságot emelném ki, hogy mindkettőnek érteni kell a koncepcióját, és tudni kell használni! ;) Jajjnekem, most majd kapok, hogy hülyének néztelek! :) Pedig szerintem a devizakárosultak is csak tapasztalatlanok voltak, (és nem hülyék) amit amennyire csak lehetett, kihasználtak a hitelezők. De a felelősség mindig a szabályzónál van. Ennyit a devizahitelekről.

    8.2 "A "hivatalos MS képviselő" az olyan, hogy a magyarországi MS-nél dolgozik, méghozzá elég illusztris pozícióban, és névvel, beosztással posztol."
    Ebből nem derült ki, hogy mi köze a platformhoz. Projektvezető, vezető fejlesztő vagy rendszermérnök a WP csapatban? Mert egyébként egy MS-hez hasonló konglomerátumban normál esetben max. annyi ráhatása lehet a dolgokra, hogy ír egy emailt azoknak, akiket érint (már ha tudja egyáltalán kik azok), és ha szerencséd van (szerintem kb. 1:1000 eséllyel, és csak akkor ha van köztük natív magyar), esetleg valaki tényleg megnyitja a linket és megnézi a hozzászólásodat. De az meg a második vagy a harmadik mondatnál legyint, hogy "áh, hater, ezzel nem tudunk mit kezdeni". A magyar MS-ből amúgy én nem ismerek közvetlen WP fejlesztőt, csak olyat, aki appot fejleszt a platformra, és ő sem tűnt úgy, mintha napi kapcsolata lenne a platformot fejlesztőkkel... inkább valami bugreport toolon keresztül kommunikálhatnak. Persze attól, hogy én nem ismerem, még lehet ilyen... említettem már, hogy mekkora cég az MS?

    "Nos, mivel én ezeket a "világvégi" site "világvégi" fórum-okat olvasom, itt mondom el a véleményem."
    NP. Csak kicsinek érzem az impact factort a kitűzött célhoz képest.

    2. Nekem többéves tapasztalat után kb. 30-50 körül húzható meg az igazán lényeges kör, ha a játékokat nem számoljuk. De a változatosság gyönyörködtet. Azt megint egy durva túlzásnak tartom, hogy egyetlen app sem képes "végezni a dolgát" ( ;) ). Vannak teljesen jól működő appok, meg vannak nem teljesen jól működő appok. Lehetne szigorúbb egy kicsit a marketplace certification. De én már más platformon is láttam jól működő appokat, meg szarokat. A szarokat nem kell használni, vagy segíteni kell a fejlesztőnek kijavítani a hibákat, és mindenki nyer.

    5/2. "Hát ha szerinted a start képernyő teljes egészében testre szabható, akkor olyan messze van egymástól a te és az én fogalom értelmezésed, hogy erről vitázni sem érdemes."
    Mégis megpróbálod. :) A színeket már párszor átrágtuk, simán elfért volna egy színkeverő a rendszer színeinek beállításához. Itt is értem a mögöttes szándékot, de szerintem megadhatták volna a felhasználóknak azt a szabadságot, hogy a színeket egy RGB keverővel maguk is kikeverhetik. Mondjuk nyilván te is tudod, hogy az appok maguk szabályozzák a csempéket, tehát teljes egészében semmiképpen nem fogod tudni meghatározni a start képernyő színeit. Azt az fogja eldönteni, hogy mely appok csempéit és milyen méretben teszed ki.
    Továbbra is úgy gondolom, hogy a start képernyő testre szabható. Nem teljes egészében, de elegendő mértékben.

    "Az nekem nem testre szabhatóság, hogy ide, oda tologathatom egymáshoz képest a livetileokat." és "Itt kb. a sorrendet tudod változtatni és csokesz. Azt sem teljesen szabadon, sőt, nagyon is, hogy kötötten."
    Őőő... ilyenkor mindig elgondolkozom azon, hogy vajon tényleg használtál WP-t vagy csak olvastál róla... :/ Még egyszer: az egyetlen kötöttséged (ha a színeken egy pillanatra felülemelkedünk), hogy a csempéket a helyükre kell illesztened. Ennyi. Nincs megmondva mennyi csempét használj, melyikeket, mekkorákat, hogyan elrendezve, hanem ez mind rajtad múlik, meg az általad használt appokon. Ezek együtt összerakhatók úgy, hogy a telefonodra vetett egyetlen pillantással felmérheted, hogy mi a helyzet a téged érdeklő dolgokkal. És ne percekig keresse a szem (meg a kéz), hogy hol a retekben van a _téged érdeklő_ információ, vagy elindítandó app. Mi ez, ha nem testreszabás? Ja, nem lehet úgy színezni, ahogy akarod. Képzeld, én pl. át sem állítottam a default színsémákat a telefonjaimon, mert engem jobban érdekel a fenti szempont, mint például az, hogy kitegyek egy bohócot háttérnek arra a képernyőre, amit egyébként csak arra használok, hogy elindítsam az appokat. Gondolom azon is külön ember dolgozott, hogy kulturált színsémák legyenek, mert ingerem se volt, hogy átállítsam.

    "Igazából el sem tudom képzelni, hogyan gondolkodik egy olyan ember szerint, aki szerint ez a testre szabhatóság fellegvára."
    Fellegvárról csak te beszélsz. Én annyit írtam, hogy nekem (és a környezetemben lévő WP tulajok nagy részének) _elegendően_ testre szabható, viszont _sokkal informatívabb_ mint a konkurens termékek. Biztos tudnának ők is mondani pár dolgot, amivel lehetne javítani, meg én is biztos tudok mondani pár dolgot, de alapvetően senki sem emorage-elt, kivéve... A végén leírom azt is, hogy kik, és miért, maradjanak velünk! :)

    "igen, ebben igazad van, itt most hanghozott el először, de más fórumokon is ezt szoktam írni, ha ennyire belemegyünk a témába."
    Egyrészt együttérzek veled, mert pontosan tudom, hogy milyen az, amikor több fórumban megy hasonló vita, amiben részt vesz az ember, másrészt viszont én csak abból tudok kiindulni ugyebár, amit ide leírsz, mivel máshol még nem találkoztunk. Harmadrészt, megint kicsit bosszúszagúnak tűnik az a kitétel, hogy "_ha_ ennyire belemegyünk a témába." (kiemelés tőlem). Tehát ha nincs ott valaki, akinek kvázi-objektív képe van a mobil eszközökről és operációs rendszerekről, akkor nem jutunk el erre a pontra, maradnak a féligazságok és a propaganda. Erre most mit mondjak? Szép. :(

    "igen, ez igaz, és ha nem lennék én, meg mások, akik jönnek a "fórumokra sírn" (ahogy te fogalmaztál), akkor csak hype lenne, ellenvélemény nélkül."
    Nos tőled az alábbiakat tudhatták meg a tisztelt felhasználók (a teljesség igénye nélkül):
    - a WP állandóan lefagy, akadozik a rendszer
    - WP-n nincs működő alkalmazás
    - WP-n nincs SD kártya támogatás
    - a WP nem testreszabható
    - a WP felülete nem szép és nem vonzó, cserébe nem letisztult és nem minimalista
    - a WP médialejátszója a zene hangját átviszi a BT kapcsolaton, de a videóét nem
    ...
    Hát a tények ismeretében nem téged alkalmaznának beszerzési tanácsadónak, ha szabad így fogalmaznom. Persze vannak olyan hiányosságok, amikre te (is) rámutattál, csak kicsit nagynak érzem a hibaszázalékot... ;)

    "És a végére még egy dolog. Amiket leírtam nem hazugságok."
    Én ilyet nem mondtam, ez a te fixációd, hogy én hülyének gondollak, és azt gondolom, hogy hazudsz. Nem gondolom egyiket sem. Azt gondolom, hogy jól megjártad egy korai kiadású vagy kevéssé támogatott géppel, amin esetleg tényleg léteztek ezek a problémák. Aztán amint tudtál, megváltál a géptől, és az akkori állapotot fújod. Ez esetleg még a Mango előtt lehetett. Én azt írtam le, hogy nekem mi a tapasztalatom. És összehasonlítási alapnak írtam le a gépparkot, meg hogy mivel foglalkoztam korábban. Hogy te, meg aki olvassa, el tudja helyezni a különböző véleményeket a térképen.

    "Sőt. Ha emlékszel írtam a kommentedre, hogy "hogy keményen ferdítesz, sokszor igaztalanul próbálod mentegetni a WP-t." Ez pontosan arra vonatkozott, hogy te mondod rám, hogy hazudok, amikor nem igaz."
    Oh, jeez! Túl tudunk lépni a személyeskedésen, vagy kárba ment az időm?

    "Mert Pl. az ominózus Bluetooth-os füles kapcsán én bevittem a telót meg a fülest a Nokia Care-hez, és ott mondták, hogy nem inkompatibilitás (hogy is lehetne az, ha a zene ment rajta, a videók hangja meg nem), hanem az MS valamit nem programozott le. Mondta a szerelő faszi, hogy tömeges probléma, sokan hozzák vissza emiatt a telókat, sajnálják, de nem tudnak vele mit csinálni, majd az MS megoldja."
    Az MS valamit nem programozott le. Aha. Hihető... (*) Valamiért mégis a Nokiákra jött legutoljára a frissítés... a 7.8-at emlékeim szerint volt pofájuk másfél évvel később kiadni az eredeti release után. Mostmár jobb a helyzet, a legutóbbi patchnél inkább a T miatt téptem a hajam. :) Egyébként itt megint érdemes lenne a sztori mélyére ásni: vajon miért volt olyan hányattatott sorsa a WP7-es Nokiáknak? Az én HTC-m miért frissült mint a kisangyal, és miért nem volt vele soha gondom?

    "Gondolom azóta már megoldotta, mivel 2 főverzióval járunk előrébb, de ez is olyan dolog, hogy egyfelől lehazugoztál vele (mert te nem tapasztaltad),"
    2 főverzió? Nocsak, mit tudsz, ki vele! :) Nem, én nem tapasztaltam, de szerintem nem írtam le olyat, hogy "hazudsz kutya!", hanem leírtam, hogy én nem tapasztaltam, és (némi háttérinfo birtokában) megtippeltem, hogy mi lehetett ennek az oka. De ezt már leírtam, ugorjunk.

    "másfelől meg megint csak azt mutatja, hogy mennyire igénytelenül, félkészen adta ki az MS a WP-t."
    Ja, sietni kellett, és így is jócskán elkéstek, mint azt a mellékelt ábra mutatja. Becsúszott pár hiba, köztük olyanok is, ami miatt a 8-ast alapjaitól írták újra. De már megjelenéskor tudtuk, hogy jön a Mango, és azt is lehetett tudni, hogy milyen javításokat tartalmaz, és hogy mikor jelenik meg. Kb. azóta használható igazán a rendszer, természetesen maradtak még hibák és hiányosságok. Az is jó lett volna, hogyha az MS megoldja a folytonosságot, azaz a WP8-at telepíteni lehetett volna a 7-es vasakra (legalább azokra, amikben volt 512MB RAM). Ez egy nagyon fájó pont, itt szerintem sok usert buktak, mert elvették a reményt, hogy van jövője a rendszernek. A 8-as ilyen értelemben is reboot volt, nem jött ki jól. Remélem tanulnak belőle, és nem csinálnak többet ilyet. Még szerencse, hogy az app kompatibilitás megmaradt.

    "A lényeg az, hogy ha eltekintünk a bugoktól, a WP-vel koncepcionális gondok is vannak."
    Neked.

    "Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a livetile alapkoncepciót jónak tartom, de a rendszer funkció szegénységét, tesztre szabhatatlanságát, és vizuális megjelenését nagyon eltolták szerintem. Ezzel nem kell egyet érteni, de engedtessék már meg, hogy leírjam a véleményemet róla."
    Elmondtad, de nem vagyunk beljebb, mert ha én lennék a felelős fejlesztő, akkor rohadtul nem érteném, hogy most akkor mit is akarsz? De szerencsére nem én vagyok az, szóval ennek szerencsére nem kell nekifutni.

    "Egyébként így utólag már én is látom, hogy én vagyok hülye, SOHA nem szabad első körös, első generációs terméket venne, mert nem kiforrottak. Igaz ez a kocsikra, és ahogy a mellékelt ábra mutatja az elektronikai cuccokra is. És az, hogy ezt az MS-ből és a Nokiából nem néztem ki, az már az én hibám."
    Igen, ez már régóta így van a fogyasztói piacon (is). És mindenkiből simán kinézhető, legalábbis most hirtelen egyetlen gyártót se tudok mondani, aki legalább egyszer ne fogott volna mellé. A legtöbben bele is pusztultak.

    "Ha valami vacak, az akkor is az marad, ha megpróbálja az MS megmagyarázni, hogy nem az."
    Szerintem nem vacak, sőt, (utálni fogsz :) _koncepcionálisan jobb_, mint a versenytársak, és a statisztikák szerint vagyunk még így pármillióan a világon. Ha már te elmondhatod a véleményed, akkor nekünk meg lehessen már a WP-t használni, és ne hintsék be sóval a helyét _miattad_ (aki nem is használod a rendszert, sőt, rövidtávon nem vagy hajlandó a kezedbe venni több WP telefont).

    "Lehet, hogy egy ilyen marketing kampánnyal elér némi forgalom növekedést, de hogy szép számmal fog csalódást okozni az embereknek az biztos."
    Akiknek nem tetszik a rendszer, azok majd kipróbálják az Androidot is, vagy az iOS-t, vagy az új BB-t, esetleg a Firefox vagy az Ubuntu telefonokat... Oh wait, már ha lesznek mások, és az Android nem pusztít ki mindent, felégetve a tarlót is. Mert most ez látszik a közeljövőre nézve.

    "Sokkal inkább azt látom megoldásnak, hogy egy nehezen védhető, nehezen eladható, az emberek tetszését el nem nyerő OS-t átírják valami olyanra, amit azonnal felkelti a "Must Have" érzést az emberekben."
    Lesz Androidos Nokia! Mondjuk állítólag a csempés felület lesz rá, szóval félsiker. Aztán ha nagyon nem megy a WP, majd leáll vele az MS, és maradnak a jól bevállt Android licenszdíjak beszedésénél a mobil piacon. Tök jó lesz.

    "Ehhez nem marketing kell, hanem programozók (meg úgy általában véve munka)."
    Ez már említetted a "illusztris" pozícióban lévő MS képviselőnek is, vagy félsz, hogy megnyúznának? :) Szerintem azért nem kevés munka van a platformban. Ráadásul szorozd meg másféllel, mert a 8-ast az alapoktól írták újra. Meg még azt is gondolom, hogy neked kb. fogalmad sincs ebben az esetben, hogy miről beszélsz. (Mivel saját bevallásod szerint nem vagy programozó. Azt már én teszem hozzá, hogy az írásaid alapján biztosan nem vagy vezető pozícióban, és a marketing mibenlétéről se nagyon tudsz.**)

    * ez a Nokia Care szövegére adott reakcióm, nem azt gondolom, hogy neked nem ezt mondták!
    ** Úgy érzem fontos itt is megjegyezni, hogy ettől még senki sem hülye, te sem!
    *** Levezetésnek itt a kedvenc bohócos hátterem (lehet, hogy ismered): http://www.wallpapersdb.org/original/2543/ ;)
    **** Ahelyett, hogy termeltem volna a GDP-t, egy órát erre a hülye wall of textre szántam, sejtésem szerint teljesen feleslegesen. :(
    ***** Időszerű lesz a konklúziót levonni: https://www.youtube.com/watch?v=5dBWMHBiSho&t=2m16s :D
  • CairoJack #23
    Nagyon tisztességtelennek tartom, hogy az őszinteségemet kihasználva próbálod elbagatellizálni a helyzetet. Nem arról van szó, hogy volt egy csalódásom, és akkor most bosszúból szénné gyalázom a WP-t. Ez csak egy leheletnyi pici része a történetnek. Arról van szó, hogy az MS megalkotott egy (szerintem) borzalmasan rossz rendszert, és minden létező marketing trükköt bevet, hogy "megtévessze" a fogyasztókat. És aki nem elég óvatos, az megjárja. Én megjártam, mert benyaltam a fórumok, a tesztek, és a marketing dumákat. Akkor még nem volt ellenpontja ennek a mesterségesen sugallt képnek.
    Én meg most azt akarom, hogy legyen, és iszonyat szúrja a szemem, mikor azt látom, hogy már megint ott a pozitív hype, megint ott ujjonganak a bérencek a fórumokon, és húzzák csődbe az embereket, rábeszélik őket a WP-re, amiből aztán többségük csalódva jön ki.
    Na ez engem bánt. Csináljon az MS egy tényleg faxa rendszert, és akkor nem lesz ellene kifogásom. Sőt, én leszek az első, aki használni fogja.
    Viszont amíg ilyen korlátozott, addig felejtős.
    A WP pont olyan, mint a deviza hitel. Elsőre akár vonzó is lehet, de ha már benne vagy, akkor jössz rá, hogy átvertek...

    8.2 A "hivatalos MS képviselő" az olyan, hogy a magyarországi MS-nél dolgozik, méghozzá elég illusztris pozícióban, és névvel, beosztással posztol. Én is meglepődtem rajta, de tényleg volt rá példa.
    Nos, mivel én ezeket a "világvégi" site "világvégi" fórum-okat olvasom, itt mondom el a véleményem.

    2. Nekem soha nem az alkalmazások számával volt bajom, hanem a minőségéve. Szerintem kb 1000 appal el lehetne üzemeltetni egy platformot, ha azok baromi jó minőségűek lennének. Hiába van egy store-ban 1000 app egy feladatra, ha egyik sem képes tökéletesen végezni a dolgát.

    5/2. Hát ha szerinted a start képernyő teljes egészében testre szabható, akkor olyan messze van egymástól a te és az én fogalom értelmezésed, hogy erről vitázni sem érdemes. Az nekem nem testre szabhatóság, hogy ide, oda tologathatom egymáshoz képest a livetileokat, és adhatok nekik 2 tucat színt.
    Ennél milliárdszor többet ki lehetne hozni a koncepcióból. Itt kb. a sorrendet tudod változtatni és csokesz. Azt sem teljesen szabadon, sőt, nagyon is, hogy kötötten.
    Igazából el sem tudom képzelni, hogyan gondolkodik egy olyan ember szerint, aki szerint ez a testre szabhatóság fellegvára.

    "A végére idézetek: "Én ezét nem is mondtam soha, hogy senki ne vegyen WP-t. Én csak azt mondom, hogy előtte PRÓBÁLJA KI!" Ööö... ez konkrétan most hangzott el először" - igen, ebben igazad van, itt most hanghozott el először, de más fórumokon is ezt szoktam írni, ha ennyire belemegyünk a témába.

    "De egyetértünk: "Ha tetszik neki, akkor vegye meg, de ne dőljön be a kamu hypnak" ... és ez mindenre igaz! :)" - igen, ez igaz, és ha nem lennék én, meg mások, akik jönnek a "fórumokra sírn" (ahogy te fogalmaztál), akkor csak hype lenne, ellenvélemény nélkül.

    És a végére még egy dolog. Amiket leírtam nem hazugságok. Sőt. Ha emlékszel írtam a kommentedre, hogy "hogy keményen ferdítesz, sokszor igaztalanul próbálod mentegetni a WP-t." Ez pontosan arra vonatkozott, hogy te mondod rám, hogy hazudok, amikor nem igaz.

    Mert Pl. az ominózus Bluetooth-os füles kapcsán én bevittem a telót meg a fülest a Nokia Care-hez, és ott mondták, hogy nem inkompatibilitás (hogy is lehetne az, ha a zene ment rajta, a videók hangja meg nem), hanem az MS valamit nem programozott le. Mondta a szerelő faszi, hogy tömeges probléma, sokan hozzák vissza emiatt a telókat, sajnálják, de nem tudnak vele mit csinálni, majd az MS megoldja.
    Gondolom azóta már megoldotta, mivel 2 főverzióval járunk előrébb, de ez is olyan dolog, hogy egyfelől lehazugoztál vele (mert te nem tapasztaltad), másfelől meg megint csak azt mutatja, hogy mennyire igénytelenül, félkészen adta ki az MS a WP-t.
    Egyébként így utólag már én is látom, hogy én vagyok hülye, SOHA nem szabad első körös, első generációs terméket venne, mert nem kiforrottak. Igaz ez a kocsikra, és ahogy a mellékelt ábra mutatja az elektronikai cuccokra is. És az, hogy ezt az MS-ből és a Nokiából nem néztem ki, az már az én hibám.

    No de ez mellékes amúgy. A lényeg az, hogy ha eltekintünk a bugoktól, a WP-vel koncepcionális gondok is vannak. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a livetile alapkoncepciót jónak tartom, de a rendszer funkció szegénységét, tesztre szabhatatlanságát, és vizuális megjelenését nagyon eltolták szerintem. Ezzel nem kell egyet érteni, de engedtessék már meg, hogy leírjam a véleményemet róla.
    Ha valami vacak, az akkor is az marad, ha megpróbálja az MS megmagyarázni, hogy nem az. Lehet, hogy egy ilyen marketing kampánnyal elér némi forgalom növekedést, de hogy szép számmal fog csalódást okozni az embereknek az biztos.
    Sokkal inkább azt látom megoldásnak, hogy egy nehezen védhető, nehezen eladható, az emberek tetszését el nem nyerő OS-t átírják valami olyanra, amit azonnal felkelti a "Must Have" érzést az emberekben.
    Ehhez nem marketing kell, hanem programozók (meg úgy általában véve munka).
  • Shiny Copperpot #22
    8. Definíció burnyák, ez tetszik :) Tényleg az vagyok, főleg, ha vitázok valakivel, és úgy érzem nem, vagy nem teljesen ugyanarról beszélünk. Amúgy ott van (egyfajta, általam megfogalmazott) definíció: "Szóval szerintem inkább idegeket akartál borzolni, meg vitát provokálni". A többit magad is elmondtad: csalódtál, és úgy állsz bosszút, hogy szapulod a rendszert, ahol csak éred. Ezt én meg tudom érteni (ha valaki még olvassa, az megítéli maga), csak ha már így teszel, fegyverkezz fel rendesen: olyan hibákra mutass rá, amiket tényleg hibák, reprodukálhatók és a felhasználók széles rétegét érintik. Ne általánosíts a saját tapasztalataid alapján, és főleg, ne írj le olyat, ami nem igaz. Eszembe se jutott volna leállni veled kardozni, ha pl. csak az USB tetheringgel, vagy a kevés app-pal, vagy mondjuk azt írod, hogy neked hiányzik a színkeverő a színbeállításoknál.

    8/2. Lehet, hogy itt is lébecol 1-2 "hivatalos MS képviselő" (az milyen? és mi köze van a WP platformhoz?), viszont ha tényleg a hibákra akarod felhívni a figyelmet, és szeretnéd, hogy a kritikád azokhoz is elkerüljön, akit érint, akkor az célszerű a megfelelő helyeken tenni, nem pedig egy "világvégi" site "világvégi" fórumában.

    2. Gyenge poén volt arra célozva, hogy nem volt 1. pont.
    Az appok - én úgy tapasztalom, hogy - elég sokat fejlődtek, ahogy a fejlesztői bázis is tapasztalatot gyűjtött és bővült. Sokat segítettek a multiplatform fejlesztőeszközök is. A store mérete szerintem még mindig töredéke a play áruháznak, ezért nincs 3000 alternatíva, de szinte mindenre akad már pár eltérő megoldás (más app).

    4. Hát, ha mindenáron magadra akarod húzni, én biztos nem állok ellen, de én nem gondollak hülyének amiatt, mert nem tetszik egy koncepció. Megint olyanra panaszkodsz, ami nem igazán vág bele az eredeti Metro elképzelésbe. A Word vs Notepad hasonlatod is sántít, mert két teljesen más feladatra való szoftvert hasonlítasz össze. Pl. sok sikert a Word-ben való script íráshoz... (nem lehetetlen, csak izé...) És a Word használata leginkább azért kell mindenkinek, mert mindenki más azt használja, és a dokumentum formátuma elég zárt. Ezenkívül - hasonlóan a böngészőkhöz - a Windows az Office-nak lejt (máshogy tölti be, bizonyos modulokat pre-cache-el, mivel az oprendszer részei is), szemben a konkurens termékekkel, pl. OpenOffice. Szóval azért jobb és elterjedtebb az MS Office, mert neki lejt a pálya, volt anno egy agresszív terjeszkedési politikája, és most mindenkinek az van, tehát ha kommunikálni akarsz másokkal többé-kevésbé rá vagy kényszerítve az MS Office használatára, ha tetszik, ha nem.
    Természetesen nem akarom elvitatni a rengeteg munkát, ami az Office mögött van, mind a fejlesztés, mind a marketing terén. Az Office egy nagyon jó termék. Csak azon a piacon az MS van abban a helyzetben, mint a Google a mobil oprendszer piacon. Érdekes, hogy nekem ott sem tetszik az egyeduralom, neked meg ott is... :) Az MS-nek egyébként ott (is) fel kell kötnie a gatyát, mert elég potens kihívók vannak a láthatáron.

    5. Hmm... az egész pontot ajánlom valami Linuxos arcnak mondd el, körbe fog röhögni. Szerintem amúgy néha érdemes a dolgok hátterét is feszegetni, mert úgy lehet igazán megalapozott véleményt mondani mások tevékenységéről. Ezért én általában nem csak ki szoktam próbálni a dolgokat, hanem utána járok a sztorijuknak is, ha valamiért az érdekesnek tűnik.

    5/2. A színezés kérdését aláírom, el nem tudom képzelni, hogy mi a retekér' nem lehetett odatenni egy RGB színkeverőt. De amúgy elég meredeknek tartom azt az elgondolást, hogy "nem testreszabható". Könyörgöm, az egész start képernyő a testreszabásról szól. Olyan dolgokat teszel ki amiket akarsz, nagyjából úgy, ahogy akarod. Ja, a csempéket csak a helyükre lehet illeszteni, de a színen kívül ez az egyetlen megkötés. Az appok pedig azt írnak-rajzolnak a csempéjükre, amit akarnak. Tehát nagyon informatív is lehet a rendszer. A háttérkép nekem baromira nem hiányzik egy menüben, rontja az áttekinthetőséget, meg rendszerint a desktop háttérnek is a sima feketét állítom be (fehérnek meg sárgát, de ez most mindegy :) ) - de ezt is elfogadom korlátozásként, azzal a kiegészítéssel, hogy szerencsére(?) kisírták a userek, tehát lesz (és olyan megvalósítást is láttam, ami nagyon menőnek tűnik: http://www.wpcentral.com/windows-phone-81-backgrounds-start-screen - most azt hagyjuk, hogy a kép megválasztása nem volt túl szerencsés, valamint azt, hogy mi lesz a szép háttérrel, ha a fejlesztő - ne adj, Isten - egy játék főhősét akarja kirakni a az appja csempéjére... :) ). A méretezésében talán nem mentem volna el addig, ameddig az MS (asszem egy normál csempe 2 sor / 3 oszlopban lesz osztható a 8.1-ben), mert a WP8 szintű megvalósítással elégedett vagyok, és nem biztos, hogy a sok mütyűr helyre áttekinthetően be lehet szórni a csempéket, valamint a fejlesztőkre ez többletterhet ró - már ha ki akarják rendesen használni.

    A végére idézetek: "Én ezét nem is mondtam soha, hogy senki ne vegyen WP-t. Én csak azt mondom, hogy előtte PRÓBÁLJA KI!" Ööö... ez konkrétan most hangzott el először. De egyetértünk: "Ha tetszik neki, akkor vegye meg, de ne dőljön be a kamu hypnak" ... és ez mindenre igaz! :)

    Nos, összefoglalva (mert már több tízezer forintot elvitázgattunk :) ): volt egy csalódásod, ennek kompenzálásaként alap nélkül kritizáltad a csalódásod által kiváltott gyűlöleted tárgyát (helló, pszichológia! :) ), nekem meg ez nem tetszett, és lépre mentem. My bad, többet nem fog előfordulni.
  • CairoJack #21
    Kivételesen a végén kezdem.

    8.
    Ha már ilyen definíció burnyák vagy, definiáld, hogy mi a trollkodás. Mert én a saját értékrendem szerint nem trollkodom. Tényleg azért szapulom a WP-t, mert baromira csalódtam benne, és egyébiránt baromira csalódik benne mindenki, akit ismerek, és kipróbálta. Ne kerülje el a figyelmed, hogy azt írtam, hogy mindenki, és nem azt, hogy szinte mindenki. Ugyanis én kivételt nem ismerek. Lehet, hogy nem hiszed el, te vagy bárki más, aki ezt olvassa, de ez az igazság. A WP mentségére legyen mondva, hogy egy kezemen meg tudom számolni azon ismerőseimet, akiknek van/volt WP-je, így nyilván nem vagyok reprezentatív, de én akkor is ezt tapasztalom.
    Tehát, én csak meg akarom óvni az embereket attól, hogy annyira csalódjanak, mint én.
    És némi bosszúvágy is van bennem, ugyanis tényleg hihetetlenül gyűlöltem azt a telót, és a sokk bosszúságért (nem utolsósorban anyagi kárért) most törlesztek kicsit.
    Amit kaptam, azt adom vissza. Én szerintem ez nem trollkodás. Én azt tartom trollkodásnak, ha valaki látatlanban baromságokat irkál. Szóval én a magam részéről jogosnak tartom a kommenteimet. Ellenben, ha te az én indokaimat is annak minősíted, hát legyen. Tartsál nyugodtan trollnak, nem fogok rosszul aludni emiatt.

    8/2. Nos, akár elhiszed, akár nem, futottam én már fórumon bele hivatalos MS képviselőbe, aki elolvasta az irományaimat, és reagált is rájuk. Szóval ha ezek az emberek olvasgatják a fórumokat, és látják, hogy mik a fő problémák, az is elehet egy feedback. Igen, én sem hiszem, hogy egyedül váltom meg a világot, de ha sok helyütt ugyan az a kritika elhangzik, akkor az változást fog indukálni. Sok kicsi sokra megy.

    2.
    "(nem vagy valami nagy elsőzés hívő :) )" - Bocsi, ezt nem sikerült megértenem, így reagálni sem tudok rá.
    A többire viszont: Az appok borzalmassága nekem abban nyilvánult meg, hogy anno (nem tudom, hogy most mi a helyzet) kevés, és amolyan WP-sen funkciószegén App állt rendelkezésre. Egyik appban ezt nem lehetett beállítani, a másikban az, a harmadikban amazt. Míg androidon (majdnem) mindig mindent, ha meg mégsem, akkor volt 3000 alternatíva. Egyébként félreértés ne essék, Droidon is nehéz hibátlan appot találni, és WP-n is voltak nagyon jók, de egy "átlag" WP-s app, és egy "átlag" droidos között érezhető volt a funkcionalitásbeli különbség a droid javára. Még egyszer mondom, nem tom, hogy most hogy áll a helyzet, valamit biztos javult, hisz már számszerűen 5-ször annyi app van, mint mikor én használtam WP-t. A nagy számok törvénye alapján ezek között csak vannak már jók is. Eredetileg ezért nem is említettem ezt a problémámat.

    4.
    "Viszont ha egyáltalán(!) nem tetszett, akkor valszeg mégsem értetted meg a koncepciót. :) Legalábbis a "letisztult, minimalista, purista - mint egy tömegközlekedési csomópont információs táblái" részét."
    Szóval akkor mégis az a vége, hogy én vagyok a hülye.
    De ettől eltekintve, persze, hogy megértettem én ezt. Sőt, jobbat mondok, még el is tudnám fogadni. HA (hatalmas nagy betűkkel, még egyszer mondom, HA) ez az úgynevezett "letisztultság" nem jelentene egyet a funkcionalitás hiányával. Tényleg nem érdekelne, hogy vizuálisan mit lát a user, hogy XY helyen, szituban 2-3-4 opció van a user szeme elé tolva, ha lenne egy "advanced" option menüpont, amiben az ég adta egy világon mindent testre lehet szabni. Átlagfelhasználó használja azt, ami előtte van, advanced user meg bármit, amit akar. win-win szitu. Mindenki jól jár.
    Egy hasonlat. MS Word vs notpad. A notepad nagyon minimalista program, bárki bele tud pötyögni 2 sort (Alapokat tudja, kis betű, nagy betű, írásjelek, lehet nyomtatni, sőt még program szerkesztéshez is jó), de alapvetően egy elég primitív valami. Erre mondhatjuk azt, hogy letisztult, de igazából a helyzet az, hogy valójában funkciószegény. Ezzel szemben ott a Word, amiben kismillió beállítási lehetőség van, nem is letisztult, nem is egyszerű kezelni (meg kell tanulni, ugye) de pontosan a funkcionalitás az, ami miatt a mai napig a világ elsőszámú szövegszerkesztője. Mert nagyjából mindenre alkalmas, ami ésszerű keretek között felmerülhet. És hiába a sok kihívó, még akár ingyen is, akkor is a Word kell mindenkinek, ha amúgy rohadt drága egy Office.
    Na ez az, amit a WP nem tud. Mert - a hasonlattal élve - a WP az kb. a Notepad.


    5. Én világ életemben úgy tapasztaltam, hogy a Win elég szabad platform. Pedig DOS-on kezdtem, aztán volt W95, W98, Mill, 2000, XP, Vista, W7, W8.1. Nem mindegyik saját, de sokat lógtam rajtuk, és bár nem vagyok programozó, érdekes módon, sosem éreztem, hogy hú de nagyon korlátozva vagyok. Persze sima Win-nek is vannak idegesítő (sokszor évtizedes) hiányosságai. Pl hogy az intéző nem tud mappákat méret szerint sorba rendezni. Mióta áttértem a HDD-s archiválásra, már nem zavar, de a DVD-s korszakba borzalmasan gyűlöltem, hogy képtelen ezt a funkciót megoldani.
    Viszont Win-en mindig volt valami megoldás. WP meg olyan, hogy "...ha nem tetszik a rendszer, kapd meg még egyszer!"
    Az, hogy most a Windows mitől nyitott, törvények vagy üzletpolitika miatt, megint csak nem érdekel. Az érdekel, hogy nyitott, jó, használható. A WP meg nem (és egyébként a Win8.1 modern felülete sem. Szvsz az is hatalmas hiba, rengeteg komoly hiányossággal, amire nincs orvosság).

    5/2.
    "Itt sikerült két mondatba belesűríteni azt a jelenséget, ami miatt kezd ez az egész paródiába süllyedni: hol azt állítod, hogy a koncepció jó (nem magyarázva, hogy mit értesz ez alatt), hol azt, hogy nem jött be"
    Igazad van, legyünk konkrétak. Én az alapkoncepcióra mondom, hogy jó. A csempés felületre, a livetile-okra, az alapötletre.
    Nagyon sokan azt fikkantják, hogy "hú de vacak a csempe... padlóra való a csempe... stb."
    Ezek valószínűleg még nem próbáltak meg érintőképernyőn klasszikus Windows felületet (Asztalt + intézőt) használni. Nem mondom, hogy nem lehet, mert én magam is használom az asztalt a tabletemen (leginkább a metró hiányosságai miatt), de kényelmetlenebb, mint a livetile (mondjuk asztali gépen pont fordítva van, de ez most off). Tehát ez a koncepció jó. Mert informatív, mert érintésre optimalizált. Ugyanakkor a megvalósítás borzalmas. Az egész felület kinézete nagyon egysíkú, változtatni nem tudsz rajta. Ja, van pár szín, meg variálhatod a csempék sorrendjét, de még ott is a megkötések-megkötések-megkötések...
    Meg lehetett volna ezt vizuálisan úgy is oldani, hogy szép, vonzó, testre szabható legyen.
    Leginkább erre gondoltam, és sok kis apróságra is, amit hosszú lenne leírni, és leírva nem is tűnik bosszantónak, de tömegével, hosszú távon mégis bosszantóvá válik.
    Összefoglalva. Az érintésre (érintőképernyőre) optimalizált, tableten, és telefonon is egységes kinézetű UI, mint alapkoncepció jó. De a megvalósítás (kinézet, testre szabhatóság, funkcionalitás) hihetetlenül rosszul lett megoldva. Darvin díjas.

    És hogy az utolsó kommentedre is válaszoljak.
    Én az a fajta ember vagyok, aki segít másokon, ha tud. Megállok, ha valaki elesik az utcán, felsegítem, átadom a helyem a BKV-n. Szóval igyekszem segíteni másokon.
    Na most. Mikor megvettem a WP-met, fogalmam sem volt, hogy mit várhatok tőle. Elég új cucc volt a WP. Nem nagyon voltak user tapasztalatok. Én mit láttam? A marketinget, az ígéretet, hogy ez bizony hú de jó lesz, és mennyivel jobb, mint az android, és úgy gondoltam, hogy a Nokia és MS a két kedvenc IT brandem együtt mindent visznek. Aztán elolvastam azt a kevés tesztet, ami elérhető volt (köztük magyart is) és bizony ezek a tesztek is pozitívak voltak. A negatív oldalról (amivel azóta tömve van a világsajtó) semmit nem szóltak. És volt pár felhasználói komment, hogy "Hú ez mindent visz gyerekek".
    Sok pénzért megvettem a telót, és SEMMIT nem lehetett rajta normálisan megcsinálni.
    Konkrétan HASZNÁLHATATLNA volt. Meg mindenütt szüttyögni kellett vele, és kompromisszumok, kompromisszumok, kompromisszumok. GYŰLÖLTEM. És nagyon átverve éreztem magam. Nagyon.
    Pár hónapig rá voltam kényszerülve, hogy használjam, mert anyagilag nem engedhettem meg magamnak az azonnali váltást, de életem legrosszabb telefon élménye volt. Mélyen áron alul adtam el, nagyon sokat (50 rugót) buktam rajta pár hónap alatt, de még így is megérte eladni, csak szabaduljak tőle.
    Akkor fogadtam meg, hogy mindent meg fogok tenni, hogy más ne járjon így. Vegyen WP-t, de csak ha már ismeri, ha tudja a hátrányait is. Legyen a sok fanboy/bérenc hozzászólás között 1-1 komment, amiben megmutatják az érme másik oldalát is. Hogy egyszerű user ne járjon úgy mint én, hogy a hype, meg a hurráoptimista kommentek (és a nem kissé őszintétlent, elfogult tesztek) láttán beleugrik, és akkor éri a trauma.

    Én akkor nagyon átverve éreztem magam (plusz azt is éreztem, hogy az MS egy totálisan fékész, még csak béta fázisban sem lévő rendszert adott ki. Hogy most tényleg idő előtt adták ki, vagy a koncepció volt ennyire gány, az nem érdekel).
    Ettől akarom megóvni az embereket.
    Egyébiránt volt még pár "vicces" Nokia Care-es történet is, de ezt már el sem mesélem, mert a rendszernek nem sok köze van hozzá, hogy nagyképű prosztók is lehetnek Nokia alkalmazottak.

    A lényeg, én mondom el azt, amit a tesztelő nem mondhat el, mert különben talán az életben nem kapna több tesztkészüléket adott gyártótól (meg talán a portál sem kapna reklámszerződést, utazási támogatást, felszerelést a munkához, stb.).
    A tesztelők nem (teljesen) függetlenek, nem lehetnek teljesen őszinték. Nem mondhatják ki valamiről, hogy VACAK, még ha ez is a személyes véleményük. Muszáj "óvatosan" fogalmazniuk. Nekem nem.
    Mint ahogy amúgy elég erősen az gyanúm, hogy sok fórumozó nem épp érdek nélkül hypolja a WP-t. Bizonnyal vannak valódi hívők is, de én szinte biztos vagyok benne, hogy sok ott a Nokia/MS alkalmazott. Márpedig nekik elementáris érdekük (mondhatni létszükségletük), hogy a WP sikeres(ebb) legyen. Már ha nem akarnak munka nélkül maradni, ugye.
    Ettől függetlenül úgy vélem, hogy nem a hazudozás, megtévesztés, magyarázkodás, esztelen mentegetés, bizonyítvány magyarázás hozza el a sikert, hanem ha végre elkezdenek olyan rendszert fejleszteni, ami elkezd tetszeni a tömegeknek.
    Én nem fogok átverni senkit. Sőt. Pont, hogy csak segíteni akarok. Egyfelől a gyanútlan usernek, másfelől talán az MS-nek is, hogy jobb terméket készítsen. (Jó tudom, erre az esély nagyon csekély, de sosem lehet tudni).

    Azt persze megértem, hogy ha valakinek mások az igényei, mint nekem, és mások a tapasztalatai, más a véleménye. Én ezét nem is mondtam soha, hogy senki ne vegyen WP-t. Én csak azt mondom, hogy előtte PRÓBÁLJA KI! Ha tetszik neki, akkor vegye meg, de ne dőljön be a kamu hypnak. Sajnos az MS lassan már többet költ a WP marketingjére, mint magára a termékfejlesztésre, és ez bizony baj. Ez okozza, hogy olyan csalódott felhasználókat termelnek ki, mint én.
  • Shiny Copperpot #20
    El nem tudom képzelni, hogy mi váltotta ki belőled ezt a szintű csalódást, hogy azóta is minden Windows Phone-ról szóló híradáshoz hozzáírod a "fantasztikusan konzekvens" és "tényszerű" véleményed. De nagy trauma lehetett, az biztos, ha ennyi ideig és így kell kompenzálni... :D
  • Shiny Copperpot #19
    "nem hiszem, hogy az általam felsorolt dolgok user error lenne"
    Ezt én nem mondtam.

    "Baromira nem fejlesztő vagyok, nagyon nem érdekel, hogy milyen egy rendszer belseje, felépítése, az érdekel, hogy az igényeimet mennyire tudja kezelni, mennyire hasznos számomra egy termék."
    De a termék hasznosságában jelentősen közrejátszik, hogy mennyien és milyen minőségben fejlesztenek egy platformra, nem? Ezáltal pedig hasznos, ha az adott platform felépítése logikus, könnyen érthető és programozható.

    "És a WP - mint mondtam - mindenütt totál bekorlátozta a usert. Van XY igény, amit egy Droid vagy egy klasszikus teló 2 mp alatt meg tud oldani, és sok esetben erre a WP a mai napig nem képes. A kommented olvasva sok esetben azt éreztem, hogy keményen ferdítesz, sokszor igaztalanul próbálod mentegetni a WP-t."
    Szerintem nem próbáltam igaztalanul mentegetni(:?) a WP-t, csak leírtam azokat a tapasztalataimat, amik ellentmondtak az általad leírt dolgoknak. A ferdítés vádját is visszautasítanám, és azt javaslom, hogy ne személyeskedéssel próbálj meggyőzni. Tény, hogy vannak hiányosságok a rendszerben, ezekről több helyen is van gyűjtés, és én sem próbáltam eltagadni vagy bagatellizálni. Ahol én nem azt tapasztaltam, ott ezt írtam, ahol nem érintett a dolog, ott meg azt.

    2. (nem vagy valami nagy elsőzés hívő :) )
    Miben nyilvánult meg a borzalmasságuk? Telehold idején fekete kecskét áldoztak Shub Niggurathnak? Együtt álmodtak Chtulhuval R'lyeh elsüllyedt városának mélyén? :) Százezer féle választ lehet adni, kiváncsi vagyok, téged mi zavart.

    3. Na itt van pl. ez. Mit kezdjek veled, amikor tudom, hogy _van_ memóriakártya támogatás a rendszerben? Csak a felhasználó nem kezelheti csak úgy. De az arra képes készüléket bevihetted a szolgáltatóhoz, ott belerakták a kártyát, és ennyi, utána transzparens módon használhattad. És ez úgy válik a javadra, hogy garantáltan nem lesz rajta kártevő, miután betetted a saját gépedbe, vagy a haver telefonjába, mert nem lehet csak úgy kiszedni-berakni. Ugyanez persze a hátránya is, hogy nem lehet csak úgy kiszedni-berakni.

    4. Elegánsan levágtad a végét, de mindegy, még ettől sem vagy hülye (sőt, szerintem kimondottan célod volt vele, és így bizonyítod a saját intelligenciádat :) ). Viszont ha egyáltalán(!) nem tetszett, akkor valszeg mégsem értetted meg a koncepciót. :) Legalábbis a "letisztult, minimalista, purista - mint egy tömegközlekedési csomópont információs táblái" részét. Nekem meg kimondottan tetszik, és a többitől kapok lábrázást, ezt kapd ki! :)

    5. "én meg elmondom a véleményem néha egy-egy fórumban" - azt szabad. Általánosítani, vélt dolgokat valóságként beállítani, nagy hangon papolni dolgokról, amikről nem rendelkezünk elegendő információval... nos ezt is szabad, csak nem illik.

    "Engem Windows userként zavar, hogy a WP egy zárt, korlátozott vacak. Az elmúlt 15 évben a Windowstól nem ezt szoktam meg."
    Izé... hát az MS soha nem a féktelen nyitottságáról volt híres, szóval ezt most nem tudom hova tenni. Ha az EU-s versenyjogi szabályok nem kényszerítették volna rá őket, akkor a PC-s Windows kb. úgy nézne ki, mint a WP7 megjelenéskor. :) Az hogy szét lehet teljesen hekkelni a működését, meg lecserélni a részeit, az részben a fenti szabályoknak, részben meg piaci és technológiai sajátosságoknak köszönhetőek, maga az MS inkább ellene dolgozott a nyíltságnak. A nagy nyíltság-preferálás csak az utóbbi években lett rájuk jellemző, és valszeg ez is csak taktikázás.

    "Tehát ez a koncepció ott sem jött be. És amúgy mind WP-n, mint Windows-on azt érzem, hogy nem kéne olyan baromi sokat változtatni, hogy jó legyen. A koncepció jó. De a megvalósítást azt radikálisan újra kéne gondolni, mert az szutyok."
    Itt sikerült két mondatba belesűríteni azt a jelenséget, ami miatt kezd ez az egész paródiába süllyedni: hol azt állítod, hogy a koncepció jó (nem magyarázva, hogy mit értesz ez alatt), hol azt, hogy nem jött be (szintén nem magyarázva, hogy mit értesz ez alatt). Normál esetben nem kellene definiálni, hogy mit értesz "koncepció" és "megvalósítás" alatt, de asszem itt az egész gondolatmenetedet tönkretette, hogy folyton ellentmondasz magadnak. Meg a valóságnak.

    6.-7. A végkövetkeztetésben akkor egyetértünk, csak más úton jutottunk el oda. Nem is rossz. :)

    8. Mégegyszer: én nem mentegettem semmit. Leírtam azokat a tapasztalataimat (sajátot és a környezetemben levőkét), amik ellentmondtak a tieidnek, helyretettem pár tényszerű dolgot, és néhány infót adtam arról, hogy pár dolog miért van úgy, ahogy.
    Valszeg te sem vagy olyan naív, hogy az gondold, hogy ha ide leírod a (féligazságokkal, hibákkal teli) véleményedet, akkor az MS majd rendesen összerakja a telefonjait. Mert ugye vannak arra ennél megfelelőbb fórumok is, amire egyébként a platformot fejlesztők odafigyelnek. Pl. ezért van több mint száz olyan feature a WP8-ban, ami a 7-ben nem volt.
    Szóval szerintem inkább idegeket akartál borzolni, meg vitát provokálni, valljuk be férfiasan: TROLLKODNI, ami sikerült is, csak nem úgy, ahogy te képzelted. :) Az utolsó bekezdésed pedig gyönyörű: te nem használsz WP-t, nem is vagy hajlandó többet a kezedbe venni, de a véleményed "konstruktív kritika" és "kapjunk egy jobb rendszert"? Na ne röhögtess. Ez a vörös farok.
  • CairoJack #18
    És még valami oka van, hogy szidom a WP-t. Én már vagy 12 éve telefon használó voltam, és kb. mindenféle telón túl voltam már, mikor az első (és jó ideig utolsó) WP-s telót megvettem. És már említettem ugye, hogy hihetetlen, brutális csalódás volt, de akkor, hogy néha már legszívesebben atomjaira vertem volna szét egy 20 kilós betontörő kalapáccsal.

    Na ez az, amitől szeretném megóvni az embereket. Ha csak egyvalakit is meg tudok óvni ettől a csalódástól, már megérte. Tényleg senkinek nem kívánom azt a szenvedés, amit nekem az a vacak okozott.
  • CairoJack #17
    Most a méret preferenciát tegyük félre, az egyéni dolog, de ezt leszámítva is van pár észrevételem.
    Névleg az, hogy nagyon nem úgy látom a dolgokat ahogy te.
    Nem vagyok szakértő, de tech fan vagyok 20 éve nyúzok mindent, amit az elektornyosság hajt, így nem hiszem, hogy az általam felsorolt dolgok user error lenne. Sok mindent félreértettél, pl nem azt mondtam, hogy mail nem kezelte EGYÁLTALÁN a csatolmányokat, de egy csomó megkötés volt azok kapcsán is. Nem mindig lehetett szerkeszteni, meg ilyenek.

    De most a konkrétumoktól eltekintve. Baromira nem fejlesztő vagyok, nagyon nem érdekel, hogy milyen egy rendszer belseje, felépítése, az érdekel, hogy az igényeimet mennyire tudja kezelni, mennyire hasznos számomra egy termék. És a WP - mint mondtam - mindenütt totál bekorlátozta a usert. Van XY igény, amit egy Droid vagy egy klasszikus teló 2 mp alatt meg tud oldani, és sok esetben erre a WP a mai napig nem képes. A kommented olvasva sok esetben azt éreztem, hogy keményen ferdítesz, sokszor igaztalanul próbálod mentegetni a WP-t. Ez nyilván reakció arra, hogy én meg leírtam a nem épp pozitív tapasztalataimat, de legalább ne bagatellizáld el a dogokat.

    2. Ha már megemlítetted az Appokat (ezeket direkt nem mondtam, mert nem az MS sara) hát azok is borzalmasok voltak.

    3. Nehezen tudom elhinni, hogy a memoria kártya támogatás hiánya az én javamra válják, de tényleg. Mondjuk ez már javítva, az MS is belátta, hogy lábon lőtte magát, úgyhogy ez már nem téma. Csak megint ez a mentegetés.

    4. "de azt hozzátenném, hogy eddig, aki megértette a felület koncepcióját, annak végül megtetszett a kinézet is" - Én megértettem, mégsem tetszett (nagyon nem), akkor hülye vagyok?

    5. "Nekem nem tetszik az Android, de ennek ellenére nem megyek Androidos fórumokra sírn" - én meg elmondom a véleményem néha egy-egy fórumban. Arra való. Nem az a neve, hogy Windows imádók fóruma. Ha nem tetszik, akkor - mint ahogy androidot sem veszel - ne olvasd el.
    Egyébiránt. Én sem rajongok az Androidért. Sőt. Engem Windows userként zavar, hogy a WP egy zárt, korlátozott vacak. Az elmúlt 15 évben a Windowstól nem ezt szoktam meg. Most van egy W8.1-es tabletem is, a Metró felület ugyan ilyen szutyok. Sőt még rosszabb, mert még brutál instabil is, és a Store meg kong az ürességtől. Tehát ez a koncepció ott sem jött be. És amúgy mind WP-n, mint Windows-on azt érzem, hogy nem kéne olyan baromi sokat változtatni, hogy jó legyen. A koncepció jó. De a megvalósítást azt radikálisan újra kéne gondolni, mert az szutyok.

    6. "Végkövetkeztetés: az összes problémád Ballmer hibája" - meg még Sinofsky-é meg még gondolom vagy 100 másiké, de a fő ludas Ballmer. Rá kellett volna jönnie, hogy ez egy nulla, és addig kellett volna ütne a csapatot, míg ki nem találnak valami mást. Hibázott. Nagyot. És ez a koncepció megbukott minden fronton.

    7. Az android egy jó rendszer lehetne, de megöli a kuszaság. Minden gyártó szénné moddolja, és instabil is. Ha valaki ki tudja ezt használni, akkor talán fel tud majd nőni mellette, ha nem, akkor nem. A WP-vel az MS nagy esélyt szalasztott el, volt egy lövésük, és nagyon mellé trafáltak. Közben jól lejáratták a brandet is, szóval innentől nem lesz könnyű dolguk. Mondjuk ha a WP9-ben kihoznak valami nagyon durván jó cuccot (stabil, személyre szabható, szép, funkciógazdag, és nem szénné kötött), akkor van esélyük, de ha nem, akkor marad a vegetálás.

    8. "érted harcolok, nem ellened" - háááátt... szerintem ÉN harcolok magamért, én speciel pont azért írom le a véleményem a WP-ről, hogy hátha változtatnak ezeken a dolgokon, és akkor kapunk egy jobb rendszert. Konstruktív kritika. Nem az használ a WP-nek, ha mentegetjük, hanem ha szembe nézünk a problémákkal. Mint ahogy a gyerekre sem kell mindent ráhagyni, NEVELNI kell. Szóval igazából ezt pont, hogy én mondhatnám el, úgy isten igazán.
  • Shiny Copperpot #16
    Én biztosan (és valószínűleg a Valaki is) úgy értettem, hogy a szoftverarchitektúra nagyon okosan, logikusan van felépítve, nagyon könnyű megtanulni programozni a platformot, és viszonylag kevés tudással is könnyű jó appokat készíteni a rendszerre (ennek ellenére természetesen van sok rosszul megírt app is). A jól felépített szoftverarchitektúra megakadályozza, hogy bármi feldöntse a rendszert, gyakorlatilag a kernel folyamatosan tudja szabályozni a telefon működését (na persze, ha nagyon akarnék, tudnék olyan appot írni rá, ami megborítja, de az meg nem menne át az MS alkalmazástesztjén).
    Amiről te írsz, azok feature-ök, funkciók, amelyek nem feltétlenül a rendszer felépítése miatt hiányoztak-hiányoznak. A BT füles problémádra azt tudom mondani, hogy valami nem stimmel, mert én is BT fülessel használom a telefonjaimat, meg a Lumia 800-as haver is (az enyém Sony DR-BTN200, az övé Sennheiser MM-10), és nálunk nem jön elő ez a probléma, pár perce, direkt a kedvedért leteszteltem a saját eszközeimen. Tehát ha létezik/létezett ez a hiba nálad, akkor az harver vagy kompatibilitási probléma okozta. Hangerőből 2 fajta van a telefonban: az egyik a telefon hangereje (zene, videó, csengőhang), a másik a beszélgetés közbeni hangerő (a hívó fél mennyire hallatszódjon). Nekem ez elég logikusnak tűnik, bár tényleg elfért volna egy feladat-szintű hangerőszabályzó. Az a vicc, hogy az appokba tulajdonképpen lehet saját hangerőt implementálni, nem kötelező a rendszerhangerőt használni - szóval ezt sem a platform számlájára írnám, hanem az app fejlesztőkére. A csatolmányokat pedig kezeli a levelezőkliens. A BT fáljküldési lehetőség tudatosan maradt ki, biztonsági megfontolásokból (amivel én személy szerint nem értek egyet, máshogy oldottam volna meg). A memóriakártya klasszikus kezelésének a hiányáról nem tudok nyilatkozni, mert nekem ez nem hiányzik, de elismerem, hogy fájó lehetett, ha valaki mondjuk a zenegyűjteményét memóriakártyán tárolja. Azért annak, aki ezt nem tudja, leírnám, hogy a rendszerben van SD kártya támogatás, csak nem teljesen úgy, ahogy az más telefonoknál van. És ha belegondolsz, ez is egy olyan korlátozás, ami a felhasználó javára válik - kisebb (másoknak nagyobb) kényelmetlenség árán.

    A WP Metro felületét lehet imádni vagy utálni, középutat még nem nagyon láttam... :) Vannak benne kötöttségek, de azt viszonylag kevesen vitatják, hogy nagyon jól áttekinthető kezelőfelület. A menü háttere nekem nem hiányzik, de akinek igen, annak lesz egy szerintem elég coolnak kinéző módosítás a 8.1-ben. A zárolóképernyő hátterét pedig állíthatod, sőt app is vezérelheti. Azt is elismerem, hogy a más platformról jövőket zavarhatja a menükezelési koncepció eltérése, de azt hozzátenném, hogy eddig, aki megértette a felület koncepcióját, annak végül megtetszett a kinézet is (mármint a saját ismeretségi körömben).
    A csengőhang beállításhoz nem kell Zune, csak ha azzal akarod beállítani (több megoldás is van, habár tényleg nem alapfunkció, valamilyen app kell hozzá - elismerem, hogy elég tré megoldás). A max. 30mp csengőhang az korlátozás? Én nem akkor akarok végighallgatni egy számot, amikor hívnak?! :) A Zune-ból adódó korlátozásokkal és az USB háttértár támogatás teljes hiányával én sem értek egyet - bár értem a mögöttük húzódó elgondolást, csak másképp oldottam volna meg a dolgot, én nem úgy, ahogy az MS végül is tette. De ezek a korlátozások csak a WP7-et érintik, aminek a fejlesztését a MS valamilyen - számomra érthetetlen - megfontolásból elvetette, és a 8-asnál szinte a nulláról kezdte újra. A lefagyásos sztorik pedig azért hihetetlenek számomra, mert a környezetemben lévő WP telefonok egyáltalán nem fagynak, pedig van köztük régi (HTC Radar - 1x fagyott életében, BT füles kezelés miatt), kimosott (Lumia 800 - ez eleinte gyakrabban, de szerintem nem véletlenül :) mióta ráhekkeltünk egy 7.8-at, és elmagyaráztam a havernak, hogy mi az a backstack, azóta az sem), leejtett-összetört (Lumia 800, 625), olcsó (520) és felső-középkategóriás (820) is.

    Én azt figyeltem meg, hogy ezeket a dolgokat jórészt az (ex-)Android felhasználók élik meg borzasztó kényelmetlenségeknek (mint a 800-as haver). Nekik azt tudom ajánlani, hogy használjanak Androidot, és ez meg fogja oldani a problémáikat. Nekem nem tetszik az Android, de ennek ellenére nem megyek Androidos fórumokra sírni, meg Androidos hírekhez kommentelni, hogy az Android mekkora trágya biztonsági architektúrával rendelkezik, hogy illogikus a felépítése, és a felhasználói felület legtöbbször úgy néz ki, mint a hányás (ez mondjuk nem az oprendszer hibája :) ). Megoldottam a problémát azzal, hogy nem Android telefont használok. Tényleg ennyire egyszerű.

    A többivel nagyjából egyetértek: lehetne gyorsabb a fejlesztési ciklus (Emlékszel honnan indultunk? Azt mondta Ballmer, hogy sok mindent másképp csinálna utólag. Én azt mondtam, hogy nagyjából sejtem, hogy mire gondolhatott: minden más területet jobban nyomtak, mint a mobilt. És most te olyan hiányosságokra panaszkodsz, amik egyrészt nem léteznek, másrészt nem úgy léteznek, harmadrészt pedig gyorsabb fejlesztési ciklusokkal, más üzleti stratégiával kiküszöbölhetőek lettek volna. Végkövetkeztetés: az összes problémád Ballmer hibája. :) Na jó, nem a hibája, de végül is ő felelős érte, hogy a WP platform egyelőre nem sikeres, és ezt most tök komolyan gondolom. Szerintem a rendszer igenis "szerethető", de mindenképpen megüti a "használható" kategóriát, sőt bizonyos szempontokból (pl. rendszerbiztonság) egyértelműen jobb az Androidnál. Ha az UX-et kivesszük a megfontolásból (mert az tényleg rohadt szubjektív dolog), akkor szerintem teljesen jó rendszer, és a fejlesztési ciklusok felpörgetésével (mondjuk negyedéves kiadási ciklus) pikk-pakk átveheti a vezetést technológiai szempontból. Így szerintem simán megérdemelné a 10-15%-os világpiaci elterjedtséget, talán a 20-at. De az MS elQrta, és ebben komoly felelőssége van Ballmernek is. Kérdés, hogy az Android ilyen szintű nyomulása mellett kinek lesz ereje megállni a piacon, mert szerintem a többiek igen nagy szarban lesznek nemsokára. :( A Google stratégiája abszolút működött, és hadd' ne mondjam, igen-igen hasonlít a klasszikus MS desktop stratégiára, amivel szinte egyeduralkodóak lettek a szegmensben... Mindkét esetben mi, felhasználók isszuk-ittuk meg a levét, mindamellett, hogy természetesen van előnye is a dolognak (a 3rd party fejlesztőknek kevesebb platformot kell támogatni).

    Én mindenkinek szurkolok a piacon, hogy legyen kiegyensúlyozott verseny, véres harc, hogy mi, felhasználók a lehető legjobban járjunk. Szóval: "érted harcolok, nem ellened". :) Abban is egyetértünk, hogy fájdalmas tendencia, hogy a gyártók mintha elfelejtették volna, hogy vannak, akik nem a kéttenyérnyi telefonokat kedvelik, hanem a kis ügyeseket. :/
  • CairoJack #15
    Shiny Copperpot
    Valaki írta - nem te - hogy milyen "igényesen" volt megírva a WP7. Hát erről csak annyit, hogy tiszta bug szutyok volt az egész. Sikítófrászos példa: Bluetooth fülessel hallgattam a zenét, utálom a madzagokat, 20 rugóért vettem egy patent BT fülest. Szépen szólt, minden frankó. De a videók hangját nem tudta kiküldeni BT-s fülesre. Ez szerinted normális? Vagy az, hogy ha a zenét felvettem, a csengőhang is hangosabb lett? Hogy a böngésző a jelszavakat nem kezeli az normális, igényes? Hogy a csatolmányok kezelését felejtsd el a levelezéskor, az normális? WP7-ben BT fájlküldés és memóriakártya támogatás sem volt. Ez igényes, normális rendszer?? Hát én egy ótvar szutyoknak hívom az ilyet.
    És félreértés ne essen, nekem a livetile koncepcióval alapvetően nincs bajom, de hogy nem dönthetem el, hogy fixen hova rögzítek egy csempét, az durva. Miért nem lehet azt, hogy csak 4 tile-t rakok ki a képernyő aljára, és mögé meg hátteret teszek, mint ahogy pl egy S40-esen meg lehetett csinálni??? Meg az hagyján, hogy a hátteret nem lehet a koncepcionális hiba miatt állítani, de hogy még a csempeszínek is atom szét voltak korlátozva, az már nevetséges volt, mint ahogy a 30mp-s csengőhang limit, amihez Zune kellett, hogy beállítsd. Meg milyen már az, hogy egy Windows-os telót rádugok egy Windows-os PC-re, és kell közéjük egy szoftver. Egzakt iTunes klón, de az Apple cuccokban is ez a leggyűlöletesebb baromság.
    Akár mit akartam csinálni a telefonnal, megkötések, megkötések, nem lehet, nem tudja, nem ismeri, nem kezeli, megkötések, és persze megkötések.
    Teljesen mindegy, hogy zenéről, netről, fájl kezelésről (höh), levelezésről, videó nézésről volt szó, mindent, az ég világon MINDENT csak kompromisszumokkal lehetett használni, már amit egyáltalán lehetett használni. Besz**ás ótvar volt.

    De igaza van itt sokaknak. Ez a múlt. Azóta fejlődött sokat a rendszer, de nem eleget. Már van memkártya opció, és BT fájküldés, talán már a csatolt fájlokat is kezeli, ugyanakkor központis értesítési rendszer nincs. Ja ha lemaradsz valamiről, bocsi. Elvileg most jön a NC, de kérdem én, ehhez 3 nyomorult év kellett? HÁROM???
    Ebből látszik, hogy ugyan úgy tele van szutyok megkötésekkel és tök fapados az egész. Igazad van abban, hogy sok esetben a klasszikus Nokia feature-öket NEM tudja a WP.

    Igazából radikális szemléletváltás kéne ahhoz, hogy a WP jó OS legyen. Mert tényleg csiszolgatják, fejlesztgetik, de rohadt lassan, és még mindig csak a "használható" kategóriát üti meg, nem a "jót" vagy a "szerethetőt".
    Persze vannak nagyon jó oldalai a WP-nek. Tetszett, hogy a gyártók nem nyúlhatnak bele az OS-be, meg hogy a frissítés sem rajtuk múlik. Ezek nagyon jó dolgok. De összességében ez nagyon kevés, ha egy ennyire korlátozott funkcionalitású OS párosul hozzá.
    Persze lehet ezek mást nem zavarnak, de engem nagyon, és egyébként az a vicces, hogy én legalább meg tudom fogalmazni, hogy mi volt vele a bajom, de van egy olyan oldala is, amit nem tud senki sem megfogalmazni. Mert sok kicsi apróság, ami önmagában csak apró bosszúság de összeadódik egy nagy WTF érzéssé, és a vége az, hogy a "WP egy szutyok, mert csak". És ez nem MS utálat, ez nem haterség, ez az az érzés, amit a sok kis baromásg kivált az emberek nagy részéből.
    Hogy milyen unalmas, és lehangoló a kinézet az tényleg hagyjuk, mert az szubjektív. A baj csak az, hogy itt ez van, választás nincs. Ha nem tetszik, szívjál gázt, tüzet meg ad hozzá az MS. Kb. ez a felfogásuk. 4%-os világpiaci részesedés. Ez a userek válasza rá.

    Amúgy anno az én WP7 telóm stabil volt, 2-szer fagyott le az alatt a pár hónap alatt, míg használni voltam kénytelen (életem leggyűlöltebb telója volt), de ha azt vesszük, hogy a Nexus7-em meg 1 év alatt fagyott ennyit, akkor az nem is olyan jó arány.
    Az 520 nem az enyém, egy hölgy ismerősömé, aki ezt kapta egy tarifacsomaghoz, mert ezért kellett a legkevesebbett fizetni. Én is mondtam neki, hogy vigye vissza. Visszavitte. Azt mondták, ők nem tapasztalták a hibajelenséget, és visszaadták neki a telót, kb hozzá sem nyúltak.
    Most itt tartunk.
    Blackberry 10 OS nagyon klassz, én is azt vennék, ha lenne belőle emberi méretű változat, de nincs, mint ahogy mostanában semmilyen márka, semmilyen OS alatt nincs használható teló 4 col alatt, afölött nekem meg kizárt. Az egyetlen baj vele, hogy a bizonytalan jövő miatt nem fejlesztenek rá a fejlesztők. Oké, hogy APK-k nagy része futtathatóak rajta, de ebben valahogy nem bízom. De ha kiadnának 4 col alatt egy normális felszereltségű BB-t, én rárepülnék. A WP? Szerintem évekre vannak a használhatóságtól, szóval az nem játszik.