Berta Sándor

Interaktív padló

A Potsdami Egyetemhez tartozó Hasso Plattner Intézet (HPI) hallgatói olyan interaktív padlókijelzőt fejlesztettek ki, amelyet bárki a lábával vezérelhet.

A Multitoe nevű rendszer alapja a mobil- és okostelefonokban előszeretettel alkalmazott multitouch technika. A hat diák által elkészített új eszközre a hivatalos bemutatón több mint 200 politikus, gazdasági szakember, tudós és kutató volt kíváncsi. Az interaktív padló elemzi a felhasználó lábmozgásait, így képes felismerni a lépéseket vagy a különböző érintéseket (saroknyomás, lábujjak használata stb.) és azoknak megfelelően hajtja végre a különböző parancsokat. Konstantin Käfer, a projekt szóvivője elmondta, hogy a különleges padló a talplenyomatuk alapján azonosítja az embereket. Amennyiben pedig egy új talplenyomattal találkozik, akkor rákérdez, hogy ki az illető?

Az interaktív padlóhoz egy különleges szoftver is tartozik, amit szintén a HPI csoportjának tagjai alkottak meg. Céljuk az volt, hogy az interakciókat személyre szabottá tegyek. Az eredmény: bárki akár normál PC-s billentyűzet méretének megfelelő területen kezelheti a rendszert. Ehhez azonban a program mellett szükség volt egy sor hardver kifejlesztésére is.


"A csoport munkája számos később kutatás alapjait képezheti" - közölte Patrick Baudisch professzor, a HPI Ember-Számítógép Interakció szakterületének vezetője, aki egyben a csapat segítője. Az új találmánynak köszönhetően a közeljövőben a lakásokban megjelenhetnek az érintésérzékeny padlók, amelyek tudni fogják, hogy a lakók éppen milyen lelki és fizikai állapotban vannak, anélkül, hogy ehhez be kellene avatkozniuk a magánéletükbe. Ezt a célt szolgálja már az a 8 négyzetméteres alapterületű rendszer, amely összesen két emeletet foglal magába.

"A mi víziónk az, hogy keresztülsétáljunk a digitális életen. Elképzeltük, hogy az összes helyiségben érintésérzékenyen felületek vannak és hogy minden felülettel kapcsolatba léphetünk, a falakkal, az íróasztalokkal és a padlókkal. Így akár a padlón is lehetne ülni és magunk köré csoportosíthatnánk a személyes adatainkat" - hangsúlyozta Konstantin Käfer. A fiatal kutatóknak meg kellett oldaniuk egy érdekes problémát is. Az emberi láb ugyanis körülbelül 200-szor nagyobb egyetlen ujjnál. A megoldást a hardverek és a szoftverek összekötése jelentette. Az interaktív padlót Frustrated Total Internal Reflection (FTIR) nevű anyagokkal vonták be, míg maga a járófelület 3,4 cm vastag biztonsági üvegből készült. A talplenyomatokat egy kamera rögzíti.

"A lábak teljesen másképp viselkednek, mint az ujjak. Mégis, sokkal több dologra képesek és közel olyan precízek, mint a kezeink" - mondta Caroline Fetzer, aki több mint 60 személy járását tanulmányozta. Észrevételei nagyban hozzájárultak az interaktív padló megalkotásához. A kutató a diploma megszerzése után a pszichológia és az informatika kapcsolatát szeretné vizsgálni, hogy a felhasználók által egyszerűen kezelhető technikákat fejleszthessen ki.

Patrick Baudisch szerint 5-10 év múlva derül ki, hogy milyen szerepet játszhatnak a mindennapi életben az új padlók. Elképzelhető, hogy idősek otthonában alkalmazzák majd őket, hogy így állapítsák meg, melyik lakó milyen érzelmi, fizikai vagy szellemi állapotban van. Ilyen módon kiválthatók lennének a sokakat zavaró videokamerák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balazs127 #2
    Igen én is egyből erre gondoltam :D
    Jön az iCarpet meg az iMat
  • Lowosan #1
    Egy pillanatig azt hittem kiszivárgott egy tesztelés alatt lévő Apple iCarpet, de ezek szerint nem...