SG.hu

Okos légkondi­ci­o­náló jött létre egy online közösség segítségével

A Quirky és a GE együttműködésének köszönhetően az Aros néven futó készüléket mostantól bárki megvásárolhatja az Amazonon.

Az Energiaügyi Minisztériumnál végzett munkája során Garthen Leslie feladata az erőforrások megóvása volt, de otthonában a légkondicionálója pazarolta őket. "Meguntam, hogy választanom kell az energiapazarlás és a fojtó nyári hőségben való szenvedés között." Ez a nyári dilemma arra késztette őt, hogy elgondolkozzon egy olyan okos légkondicionáló kifejlesztésén, amelyet az irodájából irányíthat. Leslie megalkotott egy letisztult dizájnt, majd bemutatta az ötletet a Quirky-nek, a mintegy 2000 tervezőt számláló online közösségnek.

A Quirky és a mérnöki know-how-t biztosító GE segített Leslie-nek a berendezés továbbfejlesztésében, amely pár röpke hónap alatt el is készült. Az Aros néven futó készüléket mostantól bárki megvásárolhatja az Amazonon. A 2,3 kWh teljesítményű készülék az internetre csatlakoztatható. Tulajdonosa okostelefonról, a Quirky Wink alkalmazásával irányíthatja működését. Az idő múlásával az Aros egyre okosabbá válik azáltal, hogy tanul a felhasználó időbeosztásából, szokásaiból, tartózkodási helyéből, időjárási adatokból és a múltbéli használatból. A felhasználók a költségvetésükre szabva is beállíthatják a készülék működését.

A Quirky és a GE a múlt évben lépett partnertársulásra közös márkás internetre kapcsolt eszközök fejlesztésére. A GE a közösség rendelkezésére bocsátotta szabadalmainak tárházát, továbbá villamos- és gépészmérnöki szaktudást biztosított. Itt elég csak arra gondolni, hogy a cég már 80 éve gyárt légkondicionálókat. A GE az Aros piaci bevezetésében is segítséget nyújt. Háztartási berendezéseket gyártó üzeme segít a készülék előállítási költségének csökkentésében. A légkondicionáló várhatóan 300 dolláros áron kerül forgalomba.

"Miután megkaptuk a találmány leírását, azonnal világosan láttuk, hogy ennek a terméknek mindenképpen van létjogosultsága, ugyanakkor azt is láttuk, hogy előállítása olyan kihívást jelent, amely a legtöbb vállalatot eltántorítja" - mondta Ben Kaufman, a Quirky alapítója és vezérigazgatója. "A GE technológiai szakértelmét, nagyságát és ellátási láncát kiaknázva elértük, hogy közösségünk ötletei alapján egy gyönyörűen megtervezett termék szülessen, amely termék interakciójának minden aspektusára odafigyeltek." Kevin Nolan, a GE Appliances üzletág technológiai alelnöke szerint az Aros "remek példája a GE és a Quirky sikeres együttműködésének, amelynek eredményeként egy egész kategóriát sikerült rövid idő alatt újraértelmezni és nagyüzemi előállításra alkalmassá tenni."

A GE és a Quirky a következő öt év során újabb 30 internetre kapcsolt háztartási berendezést kíván közösen kifejleszteni és piacra dobni. A WINK alkalmazással működő első négy termék - a Nimbus, az Egg Minder, a Pivot Power Genius és a Spotter - tavaly került kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!