Berta Sándor

Új hálózati proto­koll a lakás­­auto­mati­zálás szab­ványo­sításáért

Egy szervezet IPv6-alapokon egyesítené több technológia előnyeit, csökkentenék a fogyasztást és hibatűrőbbé tennék a rendszert.

Napjainkban népszerű téma a különböző háztartási berendezések, világítási és fűtésrendszerek összekötése, mindehhez azonban mindenki által elfogadott szabványokra van szükség, hogy a különböző gyártók termékei zökkenőmentesen együttműködhessenek egymással. Ezért harcol a Thread Group is, amelynek tagja a Yale Security, a Silicon Labs, a Samsung Electronics, a Nest Labs, a Freescale Semiconductor, a Big Ass Fans és az ARM. A cégek egy új hálózati protokollt akarnak kidolgozni. A jelenleg alkalmazott technológiák a 802.15.4-es átviteli protokollon alapulnak és olyan alapvető problémákkal küzdenek, amik megakadályozzák a dolgok internetének kialakulását.

A legnagyobb gondot az IPv6-on keresztüli kommunikáció hiánya jelenti. További probléma a magas energiafogyasztás és az az architekturális hiányosság, hogy az elsődleges eszközök kiesése esetén az egész hálózat leáll. A Thread protokoll ezzel szemben akár több mint 250 készüléket is biztonságosan összekötne alacsony energiafogyasztás mellett, s lehetővé tenné a világhálóhoz vagy a felhőszolgáltatásokhoz való csatlakozásukat is. Vint Cerf azt nyilatkozta, hogy a Thread protokoll a meglévő technológiákra épít és ezeknek a legjobb részeit ötvözi, azért, hogy jobban összekösse a házban található különböző eszközöket. A Thread többek között a 802.15.4, az IPv6 és a 6LoWPAN technológiákon alapul.

A Thread nyílt szabványokra épülő IPv6 protokoll, ami lehetővé teszi a Nest és más gyártók meglévő termékeinek működését. Egy egyszerű szoftverfrissítésnek köszönhetően több millió jelenlegi készülék fogja támogatni az új protokollt, amihez okostelefonon, táblagépen vagy egy másik számítógépen keresztül további berendezések csatlakoztathatók. Külön logó tanúsítja majd, hogy az adott termék támogatja az új protokollt, s gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhető. Az érdeklődő cégek folyamatosan csatlakozhatnak a csoporthoz. Az első minősített termékek 2015 első felében jelenhetnek meg.

A lakásautomatizálás területén számos cég jelent meg. Az Apple kapcsán például májusban kiszivárgott, hogy az iPhone-ból akár a lakást vezérlő távirányító lehet. A világítás bekapcsolása, a fűtés vezérlése, a riasztók beállítása mind elvégezhető lesz egy program és az iPhone segítségével. A Qualcomm által életre hívott AllSeen Szövetséghez pedig nemrég csatlakozott a Microsoft is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ezert jok a szabvanyok, hogy lehessen beloluk valogatni. Szerintem most mar joideje letezo http es xml alapu szavanyok sokkal egyszerubbek es az alapcsony halozati retegtol (ipv4 vagy ipv6) fuggetlenul mukodnek, sot fizikailag teljesen eltero halozatokon kereszult is megbizhatoak. Persze egy hardver gyarto nem fog ingyes es elterjedt szoftveres megoldast hasznalni, mert abbol nem sok haszna van.